Mozaik
SMOTRA FOLKLORA “LISTAJ, LIPO STARA” U TORDINCIMA

Mateja Čolić postala ‘‘Šokačka kraljica 2019.‘‘
Objavljeno 24. lipnja, 2019.
Na izboru za Šokačku kraljicu natjecalo se 11 djevojaka iz Slavonije i Baranje

Mateja Čolić iz Županje (Vukovarsko-srijemska županija) nova je Šokačka kraljica za 2019. godinu, titulu prve pratije ponijela je Marija Lučić iz Sikirevaca (Brodsko-posavska županija), a titulom druge pratilje okitila se Katarina Knežević iz Bogdanovaca (Vukovarsko-srijemska županija), epilog je izbora Šokačke kraljice u Domu kulture u Tordincima.


Dvanaesti izbor Šokačke kraljice održan je u okviru 13. Smotre folklora “Listaj, lipo stara” u Tordincima, a tema je bila ‘‘Bogata si šokadijo moja‘‘. Na početku svečanosti nazočnima su se obratili Željko Matanović, načelnik općine, Tomislav Vidinović, predsjednik KUD-a Zrinski Tordinci, autor izbora Šokačke kraljice, a izbor Šokačke kraljice proglasilo je otvorenim zamjenik vukovarsko-srijemskog župana Josip Dabro.


- Bilo je lijepo vidjeti mladost koja na ovaj način njeguje i čuva baštinu svojih starih, ali i tradiciju koja se s njima nastavlja. Samo nesebičnim radom svih nas čuvamo kulturnu baštinu našega kraja i odgajamo nove naraštaje. Pokroviteljima i organizatorima želim još puno godina ustrajnog i uspješnog rada, a Mateji Čolić čestitam na izboru Šokačke kraljice za 2019. godinu - rekao je Josip Dabro, zamjenik vukovarsko-srijemskog župana.


Kako je istaknula predsjednica prosudbenog povjerenstva, mr. Ljubica Gligorević, etnologinja Gradskog muzeja Vinkovci, stručnom žiriju (koji su uz nju činili: dizajnerica visoke mode Slavica Musa, dizajnerica Tatjana Đuraković i Davor Adžić, direktor Landije d.o.o.), gotovo sve natjecateljice mogle su ponijeti lentu najljepše, no odlučivale su nijanse.


Tijekom večeri predstavilo se 11 natjecateljica: Klara Pavlinović (Slavonski Brod, Vukovarsko-srijemska županija), Tena Babić (Županja, Vukovarsko-srijemska županija), Matea Horvatek (Tenja, Osječko-baranjska županija), Katarina Knežević (Bogdanovci, Vukovarsko-srijemska županija), Magdalena Štajduhar (Kutjevo, Požeško-slavonska županija), Ana Novoselić (Habjanovci, Osječko-baranjska županija, Valpovački kraj), Eva Barišić (Draž, Osječko-baranjska županija), Marija Lučić (Sikirevci, Brodsko-posavska županija), Manuela Ferić (predstavila Bačku nošnju iz Plavne (Vojvodina), Mateja Čolić (Županja, Vukovarsko-srijemska županija), Magdalena Ivanišević (Tordinci, Vukovarsko-srijemska županija).


Mateja Čolić iz Županje proglašena je Šokačkom kraljicom za 2019. godinu, a krunu Šokačke kraljice predala joj je prošlogodišnja Šokačka kraljica, Valentina Bošnjak. Kruna je je bila načinjena od paunovih pera i cvijeća. Nakon izbora Mateja Čolić nije skivala emocije te je između ostalog rekla:


- Sretna sam što sam proglašena za Šokačku kraljicu 2019. godine, iznenadila sam se kad su pročitali moje ime. Konkurencija je bila jako teška, sve su djevojke bile jako lijepe i čast mi je biti Šokačka kraljica. Na izboru sam predstavila svečanu nošnju iz Županje koja se nosila na kirbaj. Na nogama sam imala sandalete, dvije čipkane donje rubine, šlingani unterok, šliganu rubinu i veliku šliganu rubinu s umetom, mali šlingani oplećak, veliki šligani oplećak širokih rukava s umetom, maramu zlataru, dukate. Kosa mi je bila počešljana u velne i cup, okićena šumicom i muškatlom. Kad sam se predstavljala, nosila sam jedno licitarsko srce, to srce inače djevojke dobiju od momka. Budući da moj momak još nije siguran da li me hoće ili neće, ja ga kupila sama, da ga potaknem, da on misli da se oko mene još neki drugi momci motaju, kako bi se odlučio za mene - rekla je Mateja Čolić, Šokačka kraljica za 2019. godinu.


U sklopu 12. Šokačke kraljice održana je modna revija Tajane Jurišić iz Slavonskog Broda pod nazivom ‘‘Južina‘‘ koja je izmamila veliki pljesak nazočnih u Domu kulture u Tordincima.


U kulturno-umjetničkom programu nastupili su: Viktorija Kulišić Đenka, Tamburaški sastav ‘‘Žeteoci‘‘, Filip Golubov, Vesele šokice iz Slavonskog Broda, Kulturno-umjetničko društvo ‘‘Tkanica‘‘ iz Vinkovaca, Kulturno umjetničko društvo ‘‘Ady Endre‘‘ Korođ, Marta Nikolin i Marija Pavković Snaša.
Mario Kokaj
Možda ste propustili...

JOŠ JEDNO VELIKO GLUMAČKO IME U EKRANIZACIJI SUPERPOPULARNE VIDEOIGRICE

Keanu Reeves posudit će glas Shadowu

PRINC HARRY I SUPRUGA MEGAN MARKLE

Produciraju dvije serije za Netflix

Najčitanije iz rubrike