Ekonomija
SUSRET SJEMENARA I OPLEMENJIVAČA

Pozitivni trendovi u proizvodnji sjemena
Objavljeno 24. lipnja, 2019.
Površine pod sjemenskom proizvodnjom u odnosu prema lani veće su 1000 ha - povećana je i količina certificiranog sjemena

Da u poljoprivredi ima problema, svima je poznato. Na njih, široj javnosti i nama novinarima koji pratimo taj sektor, neprestano ukazuju poljoprivrednici i stručnjaci. No ovaj put nije bilo tako. Jer poljoprivreda može biti i pozitivna priča. I ne samo priča nego naša realnost, potkrijepljena analizama i konkretnim podacima.A to je, najkraće rečeno, sažetak Dana otvorenih vrata prijavljivača postregistracijskih pokusa strnih žitarica održanih u organizaciji Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH) - Centra za sjemenarstvo i rasadničarstvo u Osijeku. Bio je to ujedno redoviti godišnji sastanak predstavnika sjemenarskih kuća i njihovih domaćina.
- Ovo je tradicionalni susret sjemenara i oplemenjivača, iznimno važan za našu struku, ujedno i prigoda za razmjenu iskustava. To je također prigoda da se vidi kvaliteta novih hibrida, sorata, kultivara, koji se pojavljuju na našem tržištu. Osim toga, na ovom okupljanju prezentiramo sjemenarima sve ono što se u ovoj godini događalo u tom sektoru poljoprivrede - pojasnio je doc. dr. sc. Krunoslav Dugalić, ravnatelj HAPIH-a.

Rast izvoza

A ono što se događalo iznimno je uspješno, potvrđuje naš sugovornik: "Površine pod sjemenskom proizvodnjom narasle su za više od tisuću hektara u odnosu prema prošloj godini, a ukupna količina certificiranog sjemena također je povećana u odnosu prema prethodnim godinama. Ukratko, bilježimo trend porasta. Naime, dugi niz godina bilježili smo trend pada, a sada je taj trend zaustavljen i krenuo je u pozitivnom smjeru. To je veoma važno jer sjemenarstvo je industrija koja ima izvozni karakter. Tako je primjerice količina sjemena koja se izvozi u treće zemlje porasla u odnosu prema prošloj i prethodnim godinama. Također, udio domaćeg sortimenta u strukturi sjetve raste, kod kukuruza iznosi 85 posto, a kod strnih žitarica nešto manje. Stoga takav udio domaćeg sortimenta na tržištu, na kojem su prisutne sve svjetske i multinacionalne kompanije, doista je velik uspjeh naših sjemenarskih kuća, kao i kultivara koje u Hrvatskoj proizvodimo."
O proizvedenim i certificiranim količinama sjemena u Republici Hrvatskoj govorio je dr. sc. Goran Jukić, predstojnik Centra za sjemenarstvo i rasadničarstvo. On je istaknuo porast sjemenske proizvodnje u posljednje dvije godine te dodao da se kod strnih žitarica bilježi porast za 20 posto u odnosu prema prošloj godini.
Veći dohodak

Govoreći o važnosti ovog skupa, dr. Jukić je istaknuo: "Ovo je 20., jubilarni redoviti godišnji sastanak i 2. sastanak prijavljivača postregistracijskih pokusa strnih žitarica. Prvih 15 godina ovi su se sastanci održavali u Ministarstvu poljoprivrede jer je Republika Hrvatska tada bila izvan Europske unije. Nakon što smo postali članica Europske unije u posljednjih pet godina ovi se sastanci održavaju u Osijeku. Što se postregistracije tiče, radi se o sortama koje se pojavljuju na tržištu RH, stoga smo napravili pokuse, a rezultate ćemo dati na kraju registracije." Dodao je da ove godine također bilježe porast broja pokusnih parcela i sorti. Tako je šest različitih sjemenarskih kuća prijavilo ukupno trideset sorti. Dr. sc. Goran Jukić također je istaknuo važnost sjemenske proizvodnje: "Sjemenska proizvodnja je kruna oplemenjivanja. Sjemenska proizvodnja u Hrvatskoj posljednjih godina bilježi porast, ali i donosi mnogo veći dohodak poljoprivrednim proizvođačima i sjemenskim kućama. Na hrvatskom tržištu nalaze se gotovo sve sjemenarske kuće iz okruženja, konkurencija je velika, međutim, bitno je da naše, domaće sjemenarske kuće imaju znatno veći udio na tržištu." Vesna Latinović
NA TRŽIŠTE MOŽE SAMO ISPRAVNO SJEME
Na skupu je istaknuta i važnost Centra za sjemenarstvo i rasadničarstvo HAPIH-a u Osijeku. Njegova je uloga prije svega kontrola i nadzor sjemenarske proizvodnje te izdavanje certifikata."Naime, sva sjemenska roba koja se nalazi na tržištu mora proći kroz sustav kontrole i samo ono sjeme koje je ispravno i ima propisanu kakvoću može doći na tržište. To je garancija proizvođaču da dobiva željeni materijal za svoju poljoprivrednu površinu", zaključio je Jukić.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike