Kultura
MEĐUNARODNA LJETNA ŠKOLA HRVATSKOG JEZIKA I KULTURE

Priče i pričanja u školi na Prviću
Objavljeno 23. lipnja, 2019.
Na otoku Prviću u blizini Vodica održat će se i ove godine osmodnevna ljetna škola hrvatskoga jezika i kulture od 23. do 30. lipnja, u koju su uz srednjoškolce iz Osijeka (Graditeljsko-geodetska škola) i Orašja (Školski centar fra Martina Nedića) uključeni po prvi puta i gimnazijalci iz Širokoga Brijega. Smještaj i nastava održava se u samostanu Gospe od Milosti u Prvić Luci, u blizini crkve gdje je pokopan hrvatski polihistor, leksikograf i izumitelj Faust Vrančić, a dio programa realizirat će se i u Memorijalnom centru "Faust Vrančić", kao i kroz terensku nastavu i edukativno-izletničke programe u Šibeniku, Zlarinu i nenaseljenom otočiću Tijatu.

Za polaznike su pripremljena akademska i terenska predavanja te šest kreativnih radionica (jezična, medijska, govornička, glagoljska, scensko-dramska i tehnička) u pedeset nastavnih sati. Srednjoškolski profesori hrvatskoga jezika iz Osijeka, Širokoga Brijega i Osijeka, uz sveučilišne profesore iz Zadra i vodstvo prpf. dr. sc. Ružice Pšihistal s osječkog Filozofskog fakulteta uvježbavat će s polaznicima vještine pričanja priča u različitim govornim situacijama, a pridružit će mi se i ugledni gosti predavači (dr. sc. Marijana Borić, redatelj i producent Miljenko Dujela) s pričama o nepoznatim detaljima iz života Fausta Vrančića i o reporterima koji su dok izvještavaju s opasnih mjesta, kao što je bio Černobil 1986., ujedno i misionari. N.Vek.
Folklorna drama i povijest riječi
Kroz priče i pričanja polaznici će upoznati i lokalnu povijest otoka Prvića, folklornu dramu i povijest riječi, a još ih mnoge neispričane priče čekaju na izletima, predivnim plažama romantičnoga otočića i u dugim večernjim satima - ističu organizatori ljetne škole.

Već tradicionalno, Međunarodna se ljetna škola hrvatskoga jezika i kulture i ove godine održava uz pokroviteljstvo Đakovačko-osječke nadbiskupije i Osječko-baranjske županije, a u organizaciji Ogranka Matice hrvatske u Osijeku
Možda ste propustili...

U SVIJETU BAJKI IVANE BRLIĆ-MAŽURANIĆ

Djeca na otvorenju preuzela ključeve Grada

2. MEĐUNARODNO NATJECANJE “DAMIR SEKOŠAN”

Gosti iz Italije, Srbije i Hrvatske odabrali najbolje glazbene talente

TISUĆLJEĆA MEĐU RIJEKAMA

Arheološka izložba u Belom Manastiru

Najčitanije iz rubrike