Osijek
VLASNICA PSA DOBILA PRIJAVU

Slučajni prolaznici spasili kujicu iz užarenog automobila
Objavljeno 21. lipnja, 2019.

OSIJEK - Život kujice spasio je mladić koji se u četvrtak oko 13 sati slučajno našao na parkiralištu Trgovačkog centra Kaufland u osječkom naselju Jug II. Psa je 37-godišnja vlasnica ostavila u automobilu, s zatvorenim prozorima. Dok je ona kupovala, pas je već, po izjavama očevidaca, bio u jako lošem stanju od nesnosne vrućine.


- Spašena je zahvaljujući intervenciji jednog dečka koji je primjetio da se kujica u autu doslovno bori za život. Na silu je spustio prozor, zvao policiju za koju kaže da je stigla u rekordnom roku, ali onda su vlasnicu auta, odnosno skrbnicu psa čekali još nekih 45 minuta da dođe! U međuvremenu kujica je dobila piti, polijevalo ju se vodom zbog toplinskog udara koji je doživjela, te se smirila. Skrbnicu se nekoliko puta zvalo na razglas, čekalo i konačno je i ona stigla. Najveća tuga od svega jest to što se malena stvarno veselila kad ju je vidjela – odreagirali su iz osječke Udruge Pobjede, iz koje nadalje dodaju da dečko koji je spustio stakla automobila na silu nije počinio nikako kazneno djelo jer se radilo o ugrožavanju nečijeg života.
Iz Udruge su dodali i da se nadaju kaznenoj prijavi protiv skrbnice spašenog psa, no ipak je dobila puno blažu kaznu.


- Primili smo dojavu nešto iza 13 sati da je na parkirališnom prostoru trgovačkog centra u Ulici Josipa Reihla Kira u Osijeku u automobilu ostavljen pas te da je u lošem stanju. Dolaskom na mjesto događaja policajci su zatekli građanina koji je na silu otvorio prozor i spasio psa. Protiv 37-godišnje vlasnice psa slijedi prekršajna prijava zbog prekršaja iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira – doznajemo od Vesne Žnidarić Bolarić iz Policijske uprave osječko-baranjske.


Članak 30. prema kojem je 37-godišnjakinja dobila prijavu glasi: “tko bez nadzora i neoprezno drži životinje koje mogu povrijediti ili ugroziti građane, ili tko na javnom mjestu zlostavlja životinje ili na drugi način loše s njima postupa kaznit će se za prekršaj novčanom kaznom u protuvrijednosti domaće valute od 50 do 200 DEM” (njemačkih maraka koje više ni ne postoje nap.a.). U stvari kazna koja očekuje 37-godišnjakinji može iznositi od oko 200 do 800 kuna.

Sandra LACIĆ

Grad osijek upozorava

Grad Osijek u svom Informativno / stručnom Vodiču za vlasnike pasa i mačaka pod nazivom “Psi i mačke u zajednici” također upozorava na toplotne udare kod životinja.
- Nikada ne ostavljajte svog psa u automobilu za toplih dana. Temperatura u automobilu može vrlo brzo porasti na opasnu razinu. Psi mogu podleći toplotnom udaru vrlo lako, čak i nakon igre na suncu. Glavni simptomi su: malaksalost, otežano disanje, rušenje na pod ili gubitak svijesti. Psa premjestite u zasjenjeno područje i izvan izravne sunčeve svjetlosti. Stavite hladan mokri ručnik oko vrata i glave no ne prekrivajte  oči, nos ili usta psa – upozoravaju iz Grada Osijeka.

Možda ste propustili...

ŽUPANIJA POMOGLA U ORGANIZACIJI TERENSKE NASTAVE

Učenici livanjskog kraja u Vukovaru

“SMJEŠKO” ZA MAME I BEBE

Na promenadi kućica za dojenje i previjanje

Najčitanije iz rubrike