Novosti
LE SOIR O PREDSJEDNICI I PREMIJERU RH

Plenković: Špekulacije su daleko od razgovara
Objavljeno 20. lipnja, 2019.
Mnogo toga o čemu se špekulira u medijima jako je daleko od razgovora koji se vode za stolom, rekao je u četvrtak u Bruxellesu hrvatski premijer Andrej Plenković, komentirajući medijske napise o njegovoj i kandidaturi predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović za mjesto predsjednika Europske komisije. Belgijski dnevni list Le Soir u četvrtak je objavio da su kao ozbiljni kandidati za predsjednika Komisije spominju Kolinda Grabar Kitarović i Andrej Plenković. Na upit kako je u kombinaciju došla predsjednica Grabar-Kitarović, Plenković je rekao: "Ne znam, pitajte novinara. Nisam ja pisao članak".


"Budimo realni. Mi svi skupa pratimo medije i ako malo pogledate europske medije, ima toliko tih špekulacija, a ono što ja mogu reći da je jako mnogo toga u tim špekulacijama daleko od razgovora koje vodimo za stolom. Moram priznati da sada o tome znam više nego brojni drugi. Pregovori su vrlo teški, vrlo tvrdi. Večeras ćemo imati raspravu, pitanje je do kada će trajati i kladio bih se da će odluka neće biti ni danas ni sutra", rekao je Plenković prije početka summita EU-a na kojem će dominirati pitanje raspodjela funkcija na čelnim mjestima europskih institucija.
"Ne idu te funkcije po sistemu darova, mislim da imate krive premise, ali dobro je da se špekulira, simpatično je", odgovorio je Plenković na novinarski upit bi li Hrvatska realno mogla odbiti jedno tako visoko mjesto, ako bi joj bilo ponuđeno. Čelnici 28 zemalja Europske unije koji su se okupili na dvodnevnom summitu raspravljat će o imenovanjima novih čelnika europskih institucija tijekom radne večere. Europsko vijeće, najviše političko tijelo koje čine šefovi država ili vlada zemalja članica EU-a, prema Lisabonskom ugovoru predlaže predsjednika Europske komisije, a Europski ga parlament potvrđuje.H
Jako mnogo toga u tim špekulacijama daleko je od razgovora koje vodimo za stolom, kaže premijer