Novosti
BIBLIJSKA PORUKA

Nema više: Rob - slobodnjak
Objavljeno 21. lipnja, 2019.
Geslo Francuske revolucije bilo je “Jednakost, bratstvo, sloboda”, a donedavno su nam govorili da među nama treba biti “bratstvo i jedinstvo”, da smo svi jednaki, pa onda nitko nije “gospodin”, nego se svi trebamo titulirati s “druže”. Međutim, što god govorila Francuska revolucija, i u što nas god uvjeravao drug Tito, jesmo li ikad svi, baš svi, bili jednakopravni? Izgleda da je ipak u pravu pjesnik koji kaže: “Ni med cvetjem ni pravice…” Nismo jednaki. Zato se ljudi uvijek nastoje izdići jedni iznad drugih. Traže se statusni simboli, titule, bogatstvo...

Čini se da svako društvo proizvodi nejednakost. Kako god danas bilo, u Pavlovo vrijeme podjele su bile veoma duboke, čak i ozakonjene. Židovi su s visine gledali na Grke i obratno. Velika, baš velika, razlika bila je između robova i robovlasnika. Nadalje, bila je - poglavito u Grčkoj - ozakonjena drugorazredna uloga ženâ. One doslovno nisu mogle nastupati u javnosti, a, primjerice, na borilištima olimpijskih igara nisu smjele biti ni u gledalištu. I onda Pavao donosi za ono vrijeme nevjerojatnu novinu. Veli, kakvi god bili odnosi u društvu u kojem živimo, mi kršćani smo jednaki: jedno nam je krštenje i jedan nam je Krist Gospodin: “Doista, koji ste god u Krista kršteni, Kristom se zaodjenuste. Nema više: Židov - Grk! Nema više: rob - slobodnjak! Nema više: muško - žensko! Svi ste vi Jedan u Kristu Isusu!”

U Božjem svijetu nema “velikih” i “malih”. Biblija izvještava da se Božji Sin rodio u staji, da je odrastao u dubokoj provinciji, u malenom Nazaretu, da su ga smatrali tesarovim sinom. Nadalje, Isus je za učenike uzimao obične, jedva školovane ljude, a uzeo je i Mateja, omrznutog carinika. Isus često govori: “Oni koji se uzvisuju, bit će poniženi, a koji se ponizuju, bit će uzvišeni.” Tako i Pavao veli, da pred Bogom imamo svi jednako dostojanstvo. Svačija je služba važna i ničija uloga nije beznačajna, bez obzira na to koliko se pojedina služba među ljudima ističe. Naprotiv, veli Isus: “Kome je god mnogo dano, od njega će se mnogo iskati. Kome je mnogo povjereno, više će se od njega iskati.” Sa svoje strane mi smo pozvani s poštovanjem susretati svakoga čovjeka. Svaka nas uznositost onečovječuje, a ponizan i dobrohotan pristup očovječuje. Veli Biblija: “Bog se oholima protivi, a poniznima daruje svoju milost.” Velika je mudrost u Bibliji. Dobro je da je s vremena na vrijeme prolistamo.
Piše: Zvonko PAŽIN
Možda ste propustili...