Novosti
DVOSTRUKO VIŠE NEGO POČETKOM 2018.

U BiH ove godine ušlo čak 10.000 ilegalnih migranata
Objavljeno 21. lipnja, 2019.

U prvih pet mjeseci ove godine u BiH je, prema službenim podatcima državne službe za poslove sa strancima, ušlo oko deset tisuća ilegalnih migranata, što je gotovo dvostruko više u odnosu prema istom razdoblju prošle godine, kada je registrirano 5130 migranata, prenosi u srijedu sarajevski portal Vijesti.ba.

Najveći broj ilegalnih migranata ove godine dolazi iz Pakistana, Bangladeša, Sirije, Iraka, Afganistana, Alžira, Maroka i Indije. Iranaca je manje u odnosu prema prošloj godini, jer je Srbija ponovo uvela vize državljanima te zemlje, koji su ju prije koristili za dolazak u regiju i ilegalno kretanje prema zemljama EU-a, koristeći i teritorij BiH. Kako pišu Vijesti.ba, u posljednje tri godine došlo je do promjene strukture migranata, tako da u odnosu prema primarnim kretanja migranata 2015. i 2016., danas u najvećem broju slučajeva u BiH dolaze ‘‘ekonomski migranti‘‘. Riječ je o muškarcima mlađe životne dobi koji ne dolaze iz ratom zahvaćenih područja. Oni ne žele ostati u BiH, nego nastaviti kretanje prema zemljama EU-a kao svojim krajnjim destinacijama, a kao razlog navode lošu ekonomsku situaciju, nezaposlenost i loše prihode u matičnim zemljama. Zamjenik direktora službe za poslove sa strancima BiH Mirsad Buzar potvrdio je kako migranti u pravilu kod nadležnih tijela BiH izražavaju namjeru za traženje međunarodne zaštite. No, u velikom broju slučajeva, sustavno se zloupotrebljava mehanizam azila u BiH.

‘‘Često se događa zlouporaba ovog mehanizma na način da migranti izražavaju namjeru za traženje međunarodne zaštite kako ih nadležne institucije ne bi sankcionirale zbog nezakonitog ulaska u BiH. U biti golema većina ne želi azil u BiH‘‘, pojasnio je u razgovoru za Vijesti.ba Buzar. Prema njegovim riječima, BiH je uspjela na temelju asistiranog dobrovoljnog povratka u 2018. godini vratiti 324 migranta u matične države, a njih 251 u prvih pet mjeseci ove godine. Povratak migranata vrši se i na temelju sporazuma o readmisiji koju BiH ima sa susjednim zemljama. ‘‘Tijekom 2018. od Hrvatske smo prihvatili 652 migranta, za koje je Hrvatska utvrdila da su ilegalno ušli u njihovu zemlju s teritorije BiH. Taj broj od početka 2019. iznosi 347 migranata‘‘, otkrio je Buzar. Na osnovi sporazuma o readmisiji, BiH vraća migrante u Srbiju i Crnu Goru, ovisno o tome odakle su migranti ušli u BiH. Služba za poslove sa strancima udaljila je iz BiH prošle godine u istočne susjedne države 670 migranata, a od početka ove godine 169.

Migranti za koje se utvrdi da predstavljaju sigurnosnu prijetnju BiH stavljaju se pod nadzor u imigracijski centar u Istočnom Sarajevu, kojim upravlja Služba za poslove sa strancima. To je jedini objekt zatvorenog tipa. H
U Sloveniji osmero djece u kamionu
U plombiranom dijelu teretnog vozila turskih registracijskih oznaka slovenska je policija u srijedu kasno navečer u Ilirskoj Bistrici otkrila 22 ilegalna migranta, među kojima osmero djece. Riječ je o državljanima Iraka, Sirije i Jemena, a policija je plombu na zadnjem dijelu teretnog vozila otvorila nakon što se iz unutrašnjosti čuo dječji plač, potvrdili su u policijskoj upravi Koper. Utvrđeno je da su svi granicu prešli ilegalno i da ne ispunjavaju uvjete za ulazak ili boravak u Sloveniji, zato će biti vraćeni u Hrvatsku nakon završenih postupaka, navode u policiji. Vozač teretnog vozila, 59-godišnji turski državljanin, pritvoren je i čeka ga prijava.
Možda ste propustili...

INFLACIJA U OŽUJKU 4,1 POSTO

Najviše poskupjeli hrana i sokovi

NEOVISNI KANDIDAT NA LISTI HRVATSKOG BILA U 11. IZBORNOJ JEDINICI

Tolj: Obnoviti Herceg-Bosnu