Sport
U21 EURO U ITALIJI I SAN MARINU

Može li se Hrvatska dignuti nakon očajnog početka?
Objavljeno 21. lipnja, 2019.
Hrvatska u petak (21 sat), u Serravalleu igra protiv reprezentacije Francuske

Hrvatska U21 reprezentacija u petak će protiv Francuske odigrati svoj drugi susret na Euru u Italiji i San Marinu. Nakon katastrofalnog izdanja na startu protiv Rumunjske (1:4) izabranicima Nenada Gračana protiv “tricolora” treba pobjeda kako bi zadržali bilo kakve izglede za mjesto u polufinalu.

No, o tome je trenutačno preoptimistično razmišljati, jer ono što su mladi Vatreni ponudili u prvom susretu u Serravalleu uistinu ne nudi ništa zbog čega bismo se imali pravo nadati kako mogu, bar kao najbolji drugoplasirani, izboriti nokaut-fazu, a time i dodatni cilj - Olimpijske igre u Tokiju. Samo u pojedinim fazama utakmice protiv Rumunjske Hrvatska je prikazala razinu igre s kojim je opravdavala silni optimizam uoči Eura. Međutim, još se jednom pokazalo kako imena i “suhi talent” ne znače previše na terenu, nego to treba i potvrditi igrom. A nje u Gračanovoj momčadi nije bilo ni u tragovima, samo poneki, uglavnom individualni bljesak, što je bilo premalo za raspoložene i vrlo dobro pripremljene Rumunje koji su itekako znali iskoristiti sve “propuhe” u našoj obrani. Definitivno nisu pomogle ni goleme individualne pogreške, i to će Gračan i njegovi igrači za ogled s Francuzima morati eliminirati. Ni zdravstveni problemi ne mimoilaze našu reprezentaciju, izvjesno je kako za današnji susret Gračan neće moći računati na Josipa Brekala i Filipa Benkovića. Prvi je odigrao manje od četvrt sata protiv Rumunjske te mu je kasnije dijagnosticirano nagnječenje patelarne tetive u području hvatišta za kost tibije, dok se Benković nakon susreta požalio na bolove u stopalu. Osim te dvije prisilne izmjene nije isključeno da Gračan posegne za još ponekom, kako bi razdrmao momčad i podigao kvalitetu igre.

- Nadamo se da Brekala možda možemo vratiti za Engleze, otklonili smo sumnje oko težine ozljede. No, imamo i druge motivirane igrače, najvažnije je da budemo disciplinirani i homogeni, da shvatimo da talent nije dovoljan, nego da treba i čvrstine. Tek onda kvaliteta može doći do izražaja - rekao je Gračan, istaknuvši i detalje u kojima će njegovi igrači morati biti mnogo bolji i uspješniji kako bi imali izgleda protiv reprezentacije koja je na startu Eura svladala Englesku 2:1. “Tricolori” će biti oslabljeni neigranjem ozlijeđenog Jonathana Bambe, za kojeg je ovo prvenstvo završeno.

- U dvoboju s Engleskom vidjeli smo dobru Francusku, ali vidjeli smo i da se možemo nositi s njihovom kvalitetom. Moramo im biti blizu u bloku, zatvarati im koridore i bočne pozicije, gdje su najopasniji. Sa sličnom su momčadi nastupili u našoj međusobnoj prijateljskoj utakmici i dobro ih poznajemo. Ipak, svaka utakmica nosi nešto svoje.

U toj utakmici, odigranoj u studenome prošle godine, bilo je 2:2, a tada u kadru nije bilo Nikole Vlašića koji je protiv Rumunjske bio praktički jedina svijetla točka u našim redovima.

U drugom susretu naše skupine C u Ceseni (18.30) će u petak igrati Engleska i Rumunjska.

Goran Roguljić
Poljaci zaustavili Talijane
Poljska je u skupini A upisala i drugu pobjedu svladavši u Bologni domaćina Italiju s 1:0. Jedini je pogodak, nakon gužve poslije slobodnog udarca u 40. minuti postigao Bielik, a tu su minimalnu prednost Poljaci uspjeli sačuvati unatoč pritisku “azzurra” koji su propustili nekoliko dobrih prilika, među kojima i onu kada su pogodili vratnicu. Time je Italija propustila priliku već sada osigurati polufinale, za što će joj trebati pobjeda u posljednjem kolu u subotu protiv Belgije, ali i rasplet ostalih rezultata. U drugom susretu te skupine Španjolska je pobijedila Belgiju 2:1. Olmo (7) je doveo mladu “furiju” u vodstvo, izjednačio je Bornauw (24), a za prve bodove Španjolske u 89. je zabio Furnals. Prolaz u polufinale u subotu će u međusobnom ogledu tražiti i Španjolska i Poljska, gdje je Poljacima dovoljan i bod za osiguravanje prvog mjesta.

U nedjelju će u skupini B susrete 3. kola igrati Austrija - Njemačka i Danska - Srbija.
Možda ste propustili...

PRVA ŽNL OSJEČKO BARANJSKA

Šestica u Osijeku i Donjoj Motičini

PRVA POLUFINALNA UTAKMICA DOIGRAVANJA ZA PRVAKA

Brokeri napravili prvi korak prema finalnoj seriji

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana