Regija
U VUKOVARU ĆE ZAPOČETI S KAŽNJAVANJEM NEODGOVORNIH GRAĐANA

Zbog onih koji nekontrolirano bacaju smeće uvode videonadzor zelenih otoka
Objavljeno 21. lipnja, 2019.
VUKOVAR

S obzirom na to da upozorenja, molbe i prijetnje sankcioniranjem onih koji smeće ne razvrstavaju i bacaju ga na javne i zelene površine, Gradska uprava Vukovara odlučila je postaviti videonadzor na deset lokacija i kontrolirati kako građani odlažu otpad na zelenim otocima.

Igor Štrangarević, direktor gradske tvrtke Komunalac, izjavio je kako su svjesni situacije koja se mjesecima pojavljuje na zelenim otocima, posebice u dane vikenda.

- Nesavjesni nam pojedinci izazivaju goleme probleme, no dojma sam kako nije riječ samo isključivo o Vukovarcima, ponajprije što se nekontrolirano odlaganje otpada događa na perifernim dijelovima grada koji gravitiraju okolnim selima i općinama. Prvo smo doista bili korektni prema građanima, išli smo s edukacijama prema stanovništvu svih dobnih skupina. Međutim, kako to nije dalo rezultata u dogovoru s mjerodavnim gradskim odjelom, odlučili smo se za provođenje represivnih mjera - rekao je Štrangarević. Pojasnio je kako će tijekom ljeta, u suradnji komunalnih redara i djelatnika tvrtke Komunalac, provoditi akcije nadziranja lokacija zelenih otoka, a potom i kažnjavanja nesavjesnih građana. Posebno je istaknuo kako se smeće koje se tijekom vikenda odlaže u zelene otoke ne može nazvati otpadom primjerenim za postavljene kontejnere, nego se učestalo radi o proizvodnom otpadu koji u pravilu proizvode poduzetnici i obrtnici.


Dražen Čulig, pročelnik gradskog Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo, graditeljstvo i zaštitu okoliša, istaknuo je kako je otpad na javnim površinama veliki problem, što Vukovarci i sami uočavaju na brojnim lokacijama i izražavaju nezadovoljstvo jer takvi prizori znatno ruše sliku grada.


- Držim kako je to izrazita neodgovornost pojedinaca prema svima nama, a ne samo Gradskoj upravi. Stoga smo pokrenuli postupak nabave opreme za videonadzor, i na taj će način, u prvom koraku, biti nadzirano deset lokacija 24 sata na dan. Postavljanje ploča s upozorenjima nije odgovarajuće riješilo problem - naglasio je Čulig i dodao kako komunalni redari obilaze brojne lokacije, no nesavjesni pojedinci nađu način da pobacaju otpad. Poručio je kako će videonadzor najprije postaviti na problematičnim i frekventnijim lokacijama, a bude li trebalo, na isti će način ‘pokriti‘ kompletno područje Vukovara.


- Upozoravam građane da nećemo imati milosti prema onima koji budu odlagali otpad na javnim i zelenim površinama - istaknuo je Čulig.


Odlukom o komunalnom redu jasno je definiran način prikupljanja otpada, ali i određene kazne za fizičke i pravne osobe koje se tih pravila ne pridržavaju.
Dosadašnja je praksa pokazala kako prijetnja kažnjavanjem nije dala nikakav rezultat te je doista nužno neodgovorne pojedince opaliti po džepu kako bi napokon shvatili da ne smiju pobacati smeće gdje žele i očekivati kako će ga netko drugi (djelatnici Komunalca) potom skupljati za njima i odvoziti na odlagališta otpada. D. Korpoš
Upozorenja nisu dala rezultat pa će na 10 lokacija kamerama loviti one koji nekontrolirano bacaju smeće
Možda ste propustili...

PREDSTAVIO POSLJEDNJI ROMAN

Miro Gavran u Donjem Miholjcu

SLAVONSKO-BARANJSKE POLJOPRIVREDNE POVRŠINE

Kiša je spasila usjeve, ali zbraja se šteta od divljači

Najčitanije iz rubrike