Crna kronika
STRAHOVITA EKSPLOZIJA UZNEMIRILA VINKOVČANE

Bombom na balkon stana učiteljice koja živi s kćerkom
Objavljeno 21. lipnja, 2019.
Snažna detonacija čula se i u dijelovima Vinkovaca udaljenima čak i do dva kilometra
VINKOVCI

Mnoge je Vinkovčane malo poslije ponoći, u prvim minutama blagdana Tijelova, iz sna probudila eksplozija koja je bila toliko snažna da se čula u svim dijelovima grada. Policija je kratko priopćila da je oko ponoći u Vinkovcima, u Ulici Josipa Juraja Strossmayera na kućnom broju 12 došlo do eksplozije "na pročelju stambene zgrade", točnije na balkonu stana u visokom prizemlju i od siline eksplozije oštećeno je više vozila, kao i samo pročelje zgrade. Policija je dodala kako u ovom događaju nitko nije smrtno stradao, ali jedna je osoba lakše ozlijeđena te je zatražila liječničku pomoć.

Kako nam je rekao glasnogovornik PU vukovarsko-srijemske Domagoj Džigumović "u koordinaciji s državnim odvjetništvom u tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje s ciljem utvrđivanja svih okolnosti događaja".

U stambenom naselju Lapovci gdje se dogodila eksplozija cijelog dana prepričava se što se dogodilo, ali nema pouzdanih naznaka zašto se i kako dogodilo osim nagađanja koje policija još nije provjerila te odbacila ili uzela u obzir. Jedna od verzija je da je netko na balkon u prizemlju u Strossmayerovoj 12, gdje stanuje učiteljica s malodobnom kćerkom, bacio eksplozivnu napravu nepoznatog podrijetla. Naime, mnogi od stanovnika Lapovaca, među kojima je dosta i bivših branitelja i ljudi koji su svakodnevno slušali detonacije granata i bombi te imaju ratno iskustvo, slažu se kako nije riječ o običnoj ručnoj bombi, nego o nečem mnogo jačem, možda i improviziranoj eksplozivnoj napravi s mehanizmom koji aktivira napravu u određenom trenutku, ili se aktivira kada udari u nešto čvrsto. Jedna od pretpostavki kaže da je na tu zgradu, gdje također stanuje i jedan odvjetnik koji tu ima i odvjetnički ured, prije nekoliko godina bačena bomba, ali, srećom, ni tada nitko nije bio ozlijeđen.

Na društvenim mrežama tijekom noći javljali su se građani iz raznih dijelova Vinkovaca i izjavili kako se čula snažna eksplozija i u njihovom kraju. Javljali su se i stanovnici Kanovaca, naselja na jugu grada udaljenom od mjesta eksplozije bar dva kilometra te iz okolice Županijske bolnice, istočnog dijela grada, otprilike isto toliko udaljene. Vinkovčanin u svojoj kući udaljenoj oko 500 metara zračne linije od Strossmayerove ulice čuo je prasak, upravo ga je hvatao prvi san, ali je u prvi mah pomislio da je negdje u blizini udario grom, jer je cijele večeri grmjelo i sijevale su munje. Ipak, činilo se da je detonacija dosta jača od bilo kojeg groma, pa je pomislio i da mu je u kući eksplodirao bojler, ali se ubrzo uvjerio kako je u kući sve u redu. Bilo mu je čudno, ako je bio grom, zašto nije još koji udario i s takvim razmišljanjima utonuo je u san da bi ujutro na internetu doznao što se dogodilo.

Još u sparnoj noći na četvrtak, odmah nakon eksplozije, mnoštvo Lapovčana izišlo je iz svojih stanova gledajući što se dogodilo i zbrajalo štetu, jer mnogim građanima koji žive u susjednim zgradama popucala su stakla na prozorima, oštećene su im rolete, parkirani automobili, a nekima od njih eksplozija je zatresla cijele stanove u kojima su i stvari pale s polica. Koliko je detonacija bila snažna moglo se vidjeti po najbližim susjednim prozorima koji su cijeli izbijeni iz okvira, a mnogima su oštećeni balkoni i balkonske ograde.

Kada je riječ o eksplozijama, Vinkovčani se sjećaju one od 25. svibnja 2000., kada je rastrojeni branitelj na šalteru vinkovačke pošte aktivirao bombu kada je, osim njega, poginuo i poštanski djelatnik, a osam osoba ozlijeđeno, ili one od 1. ožujka 1992. kada je, vjerojatno nečijom nepažnjom, eksplodiralo zapovjedništvo i skladište HOS-a u bivšem Omladinskom domu i kada su tri hosovca poginula, a 11 ih je teško ranjeno.

Policija je i kasno popodne obavljala očevid, pa još nije poznat počinitelj ni motiv, kao što je bilo i u mnogim dosadašnjim eksplozijama u gradu.

Miroslav Flego
očevid
POLICIJA JOŠ ISTRAŽUJE
Vinkovčani kažu da se nije radilo o običnoj ručnoj bombi, nego o nečem mnogo jačem, možda i o improviziranoj napravi
Možda ste propustili...

TROJE POGINULIH U UTORAK NA HRVATSKIM CESTAMA

Vozač (44) Audija nije bio vezan

NEPRAVOMOĆNE PRESUDE U DVA SLUČAJA U SLAVONIJI

Zbog galame u zatvor, zbog prijetnji smrću uvjetna kazna

Najčitanije iz rubrike