TvObzor
ALEXANDER SIDDIG

Pristao sam glumiti u seriji “Država u državi” a da nisam pročitao scenarij za drugu sezonu
Objavljeno 21. lipnja, 2019.
Tamašek je nevjerojatno težak jezik za učenje ako ste govornik engleskog jezika, uvijek radimo na sljedećoj rečenici, na sljedećoj sceni, na sutrašnjim rečenicama

Britanski glumac Alexander Siddig rođen je prije 53 godine u Sudanu. Punog imena Siddig El Tahir El Fadil El Siddig Abderrahman Mohammed Ahmed Abdel Karim El Mahdi, svoj je glumački proboj imao u seriji “Zvjezdane staze: Deep Space 9”, u kojoj je glumio doktora Juliana Bashara. Na filmu svoje je najvažnije uloge odigrao u “Syriani”, gdje su mu partneri bili George Clooney, Matt Damon i Jeffrey Wright, te u “Kraljevstvu nebeskom” Ridleyja Scotta, uz bok Orlandu Bloomu i Eve Green. Osim što je rođen u glumačkoj obitelji, naime, ujak mu je slavni britanski glumac Malcolm McDowell, s kojim je glumio u filmu “Sudnji dan” (2008.) Neila Marshalla, s očeve strane potomak je Muhammada Ahmada, sudanskog religijskog vođe iz 19. stoljeća.

Posljednjih desetak godina mogli smo ga gledati u brojnim televizijskim hit-serijalima poput “Igre prijestolja” (glumio je Dorana Martella), “Praskozorja” (Philip Burton), “Da Vincijevi demoni” (Al-Rahim), “Peaky Blinders” (Ruben Oliver) i “Gotham” (Ra’s al Ghul). U drugoj sezoni hvaljena serijala “Država u državi”, koju od 18. lipnja možemo pratiti na kanalu Fox, Siddig tumači ulogu lik Issoufa Al Moctara.

Možete li nam reći nešto o vašemu liku?

- Glumim Issoufa Al Moctara. On je na čelu frakcije Tuarega koji se u Maliju bore za neovisnost.

Padobranac u seriji
Što Vas je privuklo u seriju?

- Prvi put su mi se obratili da glumim u prvoj sezoni, no nisam mogao prihvatiti ulogu zbog sukoba u rasporedu. Međutim, i serija i priča su mi se toliko svidjele da sam pristao glumiti u drugoj sezoni, ako se bude snimala. Pristao sam glumiti u seriji a da nisam pročitao scenarij za drugu sezonu.

Kako je bilo pridružiti se drugoj sezoni ustaljene serije?

- Zapravo, to sam učinio već mnogo puta. Ja to zovem “padobranac’’ u seriji. Međutim, ovaj je put razlika u tome što glumci još uvijek pokušavaju shvatiti kako njihovi likovi djeluju i što ih pokreće. To je dokaz tome koliko je Matthewov način pisanja složen i višeslojan. Bilo je divno biti dio tog procesa. Na taj način imate određeni luksuz kad se priključite.

Je li Al Moctar dobar ili zao čovjek?

- Siguran sam da je dobar. Čini strašne stvari, ali je stjeran u kut. On je čovjek koji ne smatra da ima izbora. To je svojstveno svakome tko se smatra borcem za slobodu. On sebe ne vidi kao terorista i u tome leži njegova osobna borba. Pokušava komunicirati s ljudima koje je oteo. “Ne, ja nisam terorist, ja sam borac za slobodu, te ako me budete slušali, bit ćete dobro.” Usput čini strašne stvari, tako da ima trenutaka kada ga ljudi jednostavno mrze, no ja pokušavam pokazati sve njegove strane.

Intenzivno radite s trenerom dijalekta. Kako Vam ide?

- Tamašek je nevjerojatno težak jezik za učenje ako ste govornik engleskog jezika. Bilo mi je izrazito teško. Uvijek radimo na sljedećoj rečenici, na sljedećoj sceni, na sutrašnjim rečenicama. Scene na jeziku tamašek samo se nižu jedna za drugom. Moram se jako usredotočiti, ponoviti sve u glavi prije izlaska na snimanje i mogu se samo nadati da ću pogoditi. Ako ne, slijedi ponavljanje.

Komplimenti za glumce
Jeste li ikada prije morali učiti tako težak jezik?

- Ne. Učio sam arapski i portugalski, ali jezik tamašek zapravo nikada ne naučite do kraja. To je vrlo složen jezik.

Ako biste mogli glumiti neki drugi lik iz serije, koji bi to bio?

- Aïcha je sjajan lik. Lily Banda ju odlično glumi. Ona je prevoditeljica i nevjerojatan lik. Njoj je nevjerojatno teško, stalno ju teroriziraju, ali mora skupiti hrabrost i svaki sljedeći dan suočiti se s tim ljudima u radu pod pritiskom i pokušavajući izbjeći da ju siluju ili ubiju. Pred njom je toliko izazova i ima fascinantan karakter - iako ne bih volio da moram govoriti na jeziku tamašek koliko ona mora!

Brojni drugi glumci mnogo su govorili o Matthewovu duhu zajedništva i kako on i Joss (Agnew) prihvaćaju mnogo prijedloga od glumaca. Jeste li Vi imali takvo iskustvo?

- Upravo je nevjerojatno koliko su Matthew i Joss Agnew spremni na suradnju. Oni uistinu žele znati što mislite tako da scena uspije u cijelosti. To je priličan kompliment za nas glumce jer smatraju da bez našeg posebnog doprinosa serija ne može biti tako dobra.

Što je s kostimima? Imate nevjerojatne kostime.

- Nevjerojatni su zbog fantastične plave boje. To je nomadska boja i mislim da je simbol bogatstva. Naime, u ono vrijeme bilo je vrlo teško nabaviti plavu boju i morala se dopremiti preko cijele Afrike.

Pripremio: Nikola KUČAR
Možda ste propustili...

U KINIMA DILJEM HRVATSKE ZAIGRAO JE HOROR “ABIGAIL”

Otkačena zabava puna krvave akcije

PREMIJERNE IZVEDBE, ODLIČNE PJESME I JAKA KONKURENCIJA

Izravni prijenos 71. Zagrebačkog festivala

U OSMOJ OVOSEZONSKOJ EPIZODI SHOWA “TVOJE LICE ZVUČI POZNATO”

Budite spremni na show jer od bitke smo napravili ljubav

Najčitanije iz rubrike