TvObzor
KOMPLETIRAN POPIS ZVIJEZDA ZA NAJJAČE IZDANJE IKADA

EXIT: The Cure, Greta Van Fleet, Skepta, Carl Cox, Lost Frequencies i još mnoštvo glazbenika koji vladaju svjetskom scenom
Objavljeno 21. lipnja, 2019.
Ovogodišnje izdanje popularnog festivala na Pretrovaradinskoj tvrđavi održat će se od 4. do 7. srpnja

Za nešto manje od mjesec dana počinje EXIT, a već je zaokružen dugačak popis nekih od najvećih svjetskih glazbenih zvijezda. Strani mediji i glazbeni kritičari utrkuju se pohvalama za muzički program ovogodišnjeg festivala, za koji se slažu da je najjači do sad. Na jednom mjestu okupit će se legendarni umjetnici koji i dalje suvereno vladaju svjetskom scenom, ali i najpopularniji heroji novih generacija, čiji globalni hitovi broje više desetina milijardi YouTube pregleda.

Na EXIT dolazi jedan od najvećih rock-bendova svih vremena The Cure, ali i mladi rokenrol bend, o kojemu se trenutačno najviše priča u cijelome svijetu - Greta Van Fleet. Tu je jedan od najcjenjenijih svjetskih repera Skepta, ali i nova hip-hop princeza IAMDDB te najslavniji DJ svih vremena Carl Cox i danas najpopularnija DJ zvijezda nove generacije Amelie Lens. Desetine i desetine najslušanijih hitova današnjice na EXIT osobno donose njihovi autori kao, što je trenutno veoma aktualna američka grupa The Chainsmokers, ali i francuski genijalac, čiji svaki singl broji stotine milijuna, pa i milijarde YouTube pregleda, DJ Snake. Hitove za najveće svjetske festivale donose i kraljevi Tomorrowlanda, DJ duo Dimitri Vegas & Like Mike, ali i još jedan belgijski vunderkind s vrhova top-lista - Lost Frequencies. Najveći trap hit ikad donosi lucidni Desiigner, čiji su nastupi uživo apsolutni praznici pozitivne energije, a jednako zarazne melodije donijet će i njujorški hit duo Sofi Tukker.

Kantautor
moćnog glasa
Famozni kantautor moćnog glasa i vlasnik jednog od najboljih albuma ove godine Tom Walker natjerat će cijeli EXIT da pjeva njegovu himnu “Leave a Light On”, a bass heroji Chase&Status i Dub FX s publikom će na glavnoj sceni proslaviti desetogodišnjicu slavnog labela UKF. Njima će se na glavnoj pozornici pridružiti i višestruko platinasti DJ duo Filatov & Karas, elektronska zvijezda koja svoj zvuk pakira u “future funk” ruho i koja je nedavno objavila novi album, GriZ, a na tulum stiže i misteriozna belgijska DJ-ica u usponu, MATTN.

Jedan od najvećih bendova u povijesti glazbe, The Cure, konačno stiže na Exit uz punokrvni koncert od više od dva i pol sata na otvaranju festivala, 4. srpnja. Britanske legende slave 40 godina rada, uz isto toliko hitova, a od ove godine su i u Rokenrol dvorani slavnih, zbog čega su The Cure apsolutni headlineri na najvećim svjetskim festivalima, a dolaze nakon osobnog inzistiranja da sviraju na Exitu.

Najpopularniji DJ svih vremena, Carl Cox, potvrdio je povratak kralja na legendarnu Arenu za desetogodišnjicu od nastupa na EXIT-u 2009. godine, koji se ubraja među najvažnije u povijesti elektronske muzike. “To je bilo jedno od mojih najboljih iskustava”, potvrdio je Cox i dodao: “Novac ne može kupiti taj osjećaj, ovdje moraš dati svoju dušu da budeš ono što jesi, i to je zaista posebno kod EXIT-a.”

Trenutačno najtraženije svjetske mainstream zvijezde, The Chainsmokers, samo za pet godina skupili su vrtoglavih 10 milijardi YouTube pregleda, uz čak 76 nominacija i 24 priznanja, među kojima su Grammy, MTV i Billboard nagrade. Osim planetarnih hitova, među kojima su “Closer” i “Don’t Let Me Down”, sve top-liste osvojila je i suradnja s grupom Coldplay “Something Just Like This”, a pjesma je postala najdugovječnija u povijesti dance top-liste.

Spasitelji rokenrola
Gretu Van Fleet strani mediji nazivaju “spasiteljima rokenrola”, a ove mlade dobitnike Grammyja redom su pohvalili velikani poput Roberta Planta, Slasha i Eltona Johna. Najupečatljiviji rokenrol bend današnjice rasprodao je kompletnu turneju uz prvo mjesto američke top-liste, a Forbes magazin ih je uvrstio na listu najutjecajnijih svjetskih ličnosti mlađih od 30 godina.

Jedan od najvještijih svjetskih repera, aktivista, producenta, a, doslovno, i počasni poglavica u Nigeriji, britanski grimer, Skepta, nakon prošlogodišnjeg hita “Praise the Lord” objavio je novi album “Ignorance is Bliss”, za koji kritičari pišu da je uspio nemoguće - da nadmaši i prethodni, višestruko nagrađivani “Konnichiwa”. Njegova karizma očarala je i Naomi Campbell, s kojom se spekulira da je u vezi.

Jedan od najpopularnijih izvođača današnjice, DJ Snake, donosi najslušanije hitove svijeta “Taki Taki”, “Lean On” i “Turn Down for What”, koji zajedno broje više od osam milijardi YouTube pregleda. Svjetski glazbenici, poput Lady Gage, Ed Sheerana, Cardi B i Skrillexa, utrkuju se da surađuju s njim, a Justin Bieber je u tome i uspio gostujući mu na hitu “Let Me Love You”.
(N.K.)
TISUĆE UMJETNIKA NA 40 POZORNICA
Ipak, najviše i najduže će se plesati uz ovogodišnju All-Star postavu spektakularne mts Dance Arene na kojoj se, uz Coxa i Amelie, na popisu nalaze i praktički svi najtraženiji izvođači današnje elektronske scene, kao što su Paul Kalkbrenner, Solomun, Tale of Us, Charlotte De Witte, Boris Brejcha, Peggy Gou, Maceo Plex, Jeff Mills, Dax J, Monika Kruse i brojni drugi. I Addiko Fusion binu pomiješat će nasljeđe, današnjicu i aktualne tokove, od maestralnog šansonijera Zvonka Bogdana i ska legendi The Selecter, preko metal dive Tarje i 30. godišnjice Atheist Rapa u originalnoj postavi, pa sve do regionalnih zvijezda kao što su Vojko V, Krešo Bengalka, Senidah, Fox i Surreal ili fascinantnog sastava Svemirko.

Na No Sleep Novi Sad scenu dolaze underground heroji kao što su Lee Burridge, DVS1, I Hate Models, Giorgia Angiuli, Blawan, Sebastien Leger, 999999999, SDHW & Obscure Shape, Boston 168 i mnogi drugi. Žestoka Explosive pozornica ove je godine podigla i vlastitu letvicu uz White Chappel, Arcturus, Soilwork, Entombed AD, Total Chaos, Peter and The Test Tube Babies i desetine drugih. Ipak, čak i sve to, samo je dio cijele slike koju čini još više od tisuću akreditiranih umjetnika iz cijelog svijeta, koji će se od 4. do 7. srpnja rasporediti na više od četrdeset pozornica i muzičkih zona diljem Petrovaradinske tvrđave u Novom Sadu.
Možda ste propustili...

PORTRET GLUMCA KOJI JE RUŠIO HOLIVUDSKE STEREOTIPOVE

Jack Lemmon: Profesionalac nad profesionalcima

PREMIJERNO PRIKAZIVANJE NA HTV1 POČINJE OD 15. TRAVNJA

Nova meksička serija “Senjorita ‘89”

SATIRIČNA KOMEDIJA “IZA KULISA”

Jedinstven prikaz pandemije putem umjetnosti

Najčitanije iz rubrike