Sport
“ZEČICE” VIŠE NISU PRVE U HRVATSKOJ

Zbog čega trofej prvaka više nije na Mačkamami?
Objavljeno 19. lipnja, 2019.
Sezonu ranije ostale su bez Kupa, a u upravo okončanoj sezoni bez oba pokala

Poslije 12 godina najbolja ženska nogometna ekipa Hrvatske više ne stanuje na osječkoj Mačkamami. Državna dominacija popularnih "zečica" djelomice je narušena već sezonu ranije, kada je pokal namijenjen pobjedniku Kupa Hrvatske otišao u Split istoimenom sastavu koji je u netom okončanoj sezoni oba trofeja preselio u svoj Park mladeži.

"Crvene" su, dakle, tituli pobjednika kupa pridružile onu iz prvenstva koja je vrednija ponajprije jer donosi međunarodni iskorak u okviru Lige europskih prvakinja. Bez čijeg su natjecanja Osječanke u međuvremenu ostale, pa će i pripreme za sljedeći natjecateljski ciklus početi kasnije nego što su više od desetljeća imale europsku ljetnu obvezu protivnice.

Tranzicijska godina
Nakon prošloljetnog novog zapinjanja u kvalifikacijskoj skupini, u kojoj su bile plasirane iza norveškog Avaldsnesa i portugalskog Sportinga, a ispred makedonskog Dragona 2014 došlo je do promjene trenera. Povjerenje vođenja seniorki dobio je Tihomir Rudež posuđen iz Škole mladeži gradskog prvoligaša čiji je potez trebao značiti tješnje povezivanje muškog i ženskog nogometa u gradu na Dravi. Konkretni rezultati u tome smislu nisu postignuti, a izostali su uvriježeni na Mačkamami. Iznenadila ih je tranzicijska godina prije negoli se očekivala. Početkom, naime, sezone ostalo se bez nekoliko igračica čijim su se odlascima zimus pridružile reprezentativke Maja Joščak i Mateja Andrlić, pa su tada aktualne prvakinje Hrvatske postale manje konkurentne nego što su dotad bile. Unatoč uloženim naporima predsjednik Bojan Bodražić nije uspio angažirati pojačanja iz inozemstva, odnosno prijeko potrebna na deficitarnim pozicijama, pa je u simbiozi s nekoliko ozlijeđenih igračica u finalu sezone primat otišao u Split. U slavonskoj metropoli vjeruju nakratko iako će na Mačkamami predstojećeg ljeta biti, nedvojbeno, toplije nego što su aktualne vremenske (ne)prilike.

- Ispalo je da sam u prigodu vođenja najbolje ženske nogometne ekipe Hrvatske došao u klupskom nepogodnom trenutku jer je protekla sezone bila tranzicijska i plaćena je gubitkom obaju naslova. Pretpostavljalo se da će se moći izgurati i ova sezona s igračkim kadrom koji je već 12 godina na okupu te je stoga bilo jasno da postoji potreba za svježom krvi jer su Osječanke činile velik broj A reprezentativki. Neke su igračice osjetile potrebu egzistenciju i život trasirati izvan nogometa, na što se nije moglo utjecati te smo ostali na suženom kadru. Vrijeme je iskorišteno za davanje prigoda mladima koje će trebati još pričekati, pa je sadašnjost ispod rezultatske razine kakvom su se "razmazile" naše pristaše, ali i hrvatska javnost tražeći razbijanje monotonije. Naše spuštanje letvice u kombinaciji s pojavljivanjem Splita za posljedicu je donijelo odlazak naslova u Dalmaciju, ali s razlozima za optimizam da će on brzo biti vraćen u Osijek. Koliko dugo, teško je sada procijeniti, a što će biti jasnije nakon ljetnih logističkih aktivnosti poslije kojih će se odrediti kratkoročni plan nakon što je dugoročni već zacrtan. A to je opet postati centar državne kvalitete kao većinu proteklih godina - elaborirao je Tihomir Rudež, koji je raspustio kadar i aktivnosti trenutačno ne znajući kada će ih obnoviti.

Nepovoljne okolnosti
I inače se tijekom protekle sezone puno nepovoljnih okolnosti svalilo na Mačkamamu, gdje je posebice traumatičan događaj bio početkom proljeća, kada je iznenada preminuo dobri duh Kluba Branko Perković, što je sve prilično uzdrmalo. Osjećalo se kako je "brod" uzdrman, ali i da je Osijek napokon dobio konkurenciju. Na kraju je nes(p)retno izgubljen tron u izravnom sučeljavanju sa Splitom, kojem je nazočilo čak 1500 gledatelja. I ispratilo Splićanke s pokalom prvaka Hrvatske jer je susret završen rezultatom 3:3, nakon što su Osječanke na odmoru vodile 3:1 i trebao im je još pogodak. Ostali su na 117 danih od kojih je Lorena Balić zabila 24 i postala prva ligaška strijelkinja ispred klupske kolegice Leonarde Balog, koja je proglašena najboljom igračicom netom završenog prvenstva Hrvatske. Ekipne su, međutim, nagrade otišle u Split.

- Sve se to može relativno brzo promijeniti, a optimizam gradimo na postignućima u našoj školi. Nedvojbeno da postoji perspektiva, koju će treneri Zvonimir Kolak te Nada Deže i Tamara Laslavić sigurno nadograditi kako bi ponovno imali moćnu ekipu koja će vratiti dominaciju kući. Imamo plejadu darovitih igračica koje će trebati pričekati još neko vrijeme, tako da će nam svima skupa trebati strpljenje. Uz, dakako, kombinaciju s radom jer bez toga se ne može, kao i dugoročno bez vlastitog kadra koji je jamac kvalitetne opstojnosti - zaključio je Rudež iščekujući dogovor Gradskog vrta i Mačkamame kako bi saznao gdje će na jesen prenositi trenersko znanje i iskustvo.

Dražen Lekšan
Strijelci
“Zečice” su protekle sezone zabile 117 pogodaka, a klupska lista strijelaca izgleda ovako: 24 - Balić; 19 - Balog; 15 - Šalek; 13 - Lojna, Andrlić; 9 - Joščak; 8 - Pernar; 3 - Mikinac; 2 - Baban, Bulut, Lucić te po jedan Culek, Kunštek, Laslavić, Matijević i Nevrkla, a u dva su navrata protivnice pogodile vlastitu mrežu.
Nastupile
Protekle sezone “bijelo-plave” boje branile su sljedeće igračice: Slanovic, Bulut, Culek, Nevrkla, Baban, Kunštek, Balić, Balog, Šalek, Lojna, Maltašić, Joščak, Andrlić, Lucić, Šipoš, Pranješ, Laslavić, Pernar, Matijević, Mikinac, Tolić, Bićan i Ahmeti.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PLAN JE SKOVAN, ČEKAJU SE ODGOVORI IGRAČA

Revizija pa tek onda šoping

2

OBNOVLJENE TRIBINE

Nogometno igralište na osječkom Zelenom polju u novom ruhu

3

MARIO MUŠANIĆ, POJEDINAČNI KUGLAČKI DRŽAVNI PRVAK

Nakon pet naslova prvaka u neparnoj, ovaj šesti prvi put došao u parnoj godini