Osijek
ODLUKOM GRADA OSIJEKA

Tri su dravske plaže
i službeno kupališta!
Objavljeno 19. lipnja, 2019.
Suprotno očekivanjima, samo proglašenje kupališta kupačima na Dravi neće donijeti ni spasioce ni popratnu infrastrukturu

Iako na račun visokog vodostaja i kišnog svibnja za većinu Osječana kupanje na dravskim kupalištima još uvijek nije primamljivo, upravo za ovu kupačku sezonu Grad je prvi put službeno proglasio tri lokacije uz Dravu kupalištima - Pampas, Kopika i Podravlje (Željo). No, suprotno očekivanjima, samo proglašenje kupališta kupačima na Dravi neće donijeti ništa novo.

Naime, s obzirom na to da je riječ o prirodnim i neuređenim kupalištima, Grad nema obvezu infrastrukturnog uređenja područja i osiguravanja spasilačke službe, a to iz Grada i potvrđuju. "Grad Osijek još je prošle godine u rujnu za kupališnu sezonu 2019. tri lokacije uz Dravu proglasio javnim kupalištem - to je područje uz Kopiku, Pampas i kod željezničkog mosta. No, ova odluka ne dovodi Grad Osijek u obvezu da ta područja uređuje ili na njima organizira spasilačku službu. U nekoj perspektivi možda će doći i do toga, ali za sada ne, s obzirom na to da tako nešto ne postoji kao zakonska obveza. Tu je riječ samo o proglašenju mjesta za kupanje u skladu sa Zakonom o vodama te u tome smislu kontroliranje kvalitete vode na tim lokacijama unutar proglašene kupališne sezone i registracija takvih područja u Hrvatskim vodama", kaže Srećko Kukić iz Upravnog odjela za EU projekte Grada Osijeka.

Kvaliteta vode
No, dobra strana priče oko proglašenja kupališta je u tome da su sada ove lokacije registrirane pri Hrvatskim vodama kao kupališna područja, za njih je proglašena kupališna sezona (od 1. lipnja do 15. rujna), te se sada i službeno na ovim lokacijama mjeri kvaliteta vode.

"Započeli smo s mjerenjem kvalitete voda na dravskim kupalištima i prvi su rezultati već objavljeni. S time da je samo Grad Osijek za ovu sezonu na tri lokacije baš službeno proglasio kupališta kako bi i trebalo prema Uredbi o kupališnim vodama koja proglašenje kupališta navodi kao osnovu za ispitivanje kvalitete vode. To su Pampas, Kopika i Podravlje. Velika je to stvar! Osijek je bio jedini u Hrvatskoj koji još nije proglasio svoja prirodna kupališta. Dok se mjerenja provode na još dvije lokacije u gradu - na Našičkom bajeru i bajeru Jug II. Do sada su obavljena dva uzorkovanja na svih pet lokaciju u Osijeku, 21. svibnja i 3. lipnja. Gotovo su svi uzroci dobili ocjenu izvrstan, samo su neki uzorci uzeti 3. lipnja na Pampasu dobili ocjenu dobar. Tu je bilo riječ o, pretpostavljamo, kratkoročnom onečišćenju na račun naglog zatopljenja, što ćemo pratiti u sljedećim uzrokovanjima. Na temelju samo jednog uzorkovanja ne može se promijeniti stav o općoj kvaliteti nekog kupališta", kaže dr. Suzana Ćavar iz Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije.

Što donosi Odluka
Grad Osijek tri je lokacije uz Dravu proglasio kupalištima u rujnu prošle godine na račun Zakona o vodama koji propisuje da jedinica lokalne samouprave donosi odluku kojom se utvrđuju lokacije za kupanje (kupališta) i trajanje sezone za kupanje na površinskim vodama, prikazuje ocjena o kakvoći površinskih voda za kupanje i obavlja klasifikacija te određuje profil vode za kupanje. Radi poštovanja Uredbe o kakvoći voda za kupanje kojom se propisuje da jedinica lokalne samouprave prije početka svake sezone kupanja donosi odluku kojom se utvrđuje lokacija za kupanje (kupališta) na kojima se provodi monitoring kakvoće voda, navodeći razlog eventualne promjene u odnosu na prethodnu sezonu kupanja, utvrđuje trajanje sezone kupanja na površinskim vodama za kupanje, prikazuje ocjena o kakvoći površinskih voda za kupanje za prethodnu sezonu kupanja te obavlja klasifikacija za prethodne četiri sezone kupanja, izrađuje kartografski prikaz plaže te određuju profili voda za kupanje. Valja napomenuti kako su se u prvoj verziji Odluke o proglašenju kupališta na popisu lokacija koje su trebale biti proglašene kupalištima nalazili i Našički bajer te bajer na Jugu 2. Međutim, ova se dva kupališta na popisu nisu našla zbog neriješenih imovinskopravnih odnosa (bajer Jug II), i potencijalne opasnosti za kupače (Našički bajer).

Ivana Solar
Uređenje prirodnih kupališta na volju Grada
Pravilnikom o sigurnosti na uređenim kupalištima propisuju se uvjeti koji se odnose na sigurnost korisnika i posjetitelja te na tehničko uređenje, postavljanje oznaka na kupalištu, korištenje i održavanje reda, promatranje, spašavanje i pružanje prve pomoći, osposobljavanje spasilaca te održavanje športskih natjecanja i priredbi. No, kako tri dravska kupališta pripadaju “neuređenim kupalištima”, njihovo uređenje nije obveza Grada. O tome bi svakako trebalo razmisliti zbog broja kupača.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike