Regija
U ĐAKOVŠTINI IZRAŽEN PROBLEM IMOVINE “NA BUBNJU” ILI ČISTA SLUČAJNOST?

U županiji dražbe za devet nekretnina, pet iz Đakova
Objavljeno 19. lipnja, 2019.
ĐAKOVO - Na HGK-ovu Očevidniku aktivnih nekretnina ovrhe jučer su za područje Osječko-baranjske županije datumi zadražbe bili određeni za devet nekretnina, no u oči upada to što ih je više od pola, čak pet, iz Đakova i okolice. Samo jučer na Općinskom sudu održane su dražbe za njih tri - za stan u Đakovu od 43 kvadrata procijenjen na 233.000 kune, za oranicu u obližnjim Viškovcima od 63.500 kvadrata (241.340 kuna) te za za još jednu viškovačku nekretninu svedenu pod ‘ostala zemljišta‘ - 708 kvadrata (27.000 kn). Dana 27. lipnja na bubnju će se naći kuća od 877 kvadrata u Đakovu, čija vrijednost premašuje 1,69 milijun kuna. Za 16. srpnja određena je dražba za ekonomsko dvorište Klinovac, a riječ je o parkiralištu, zelenoj površini i čestici s vratarnicom na ulazu u krug silosa. Dio je to stečajne mase splitske Credo banke, a prodaje se od 2014. Neunovčiva je to i neatraktivna nekretnina - na njoj se ne može ništa stambeno-poslovno graditi, samo sadržaji poput dječjeg igrališta i slično, no tko želi prostor za djecu uz danonoćno brujanje i sjenu silosa? Dražba za Klinovac održat će se na Trgovačkom sudu u Splitu; a njezinih će 13.400 kvadrata biti ponuđeno za 1,55 milijuna kuna. Prije pet godina na prvoj dražbi vrijednost je bila 5,52 milijuna kuna.

S obzirom na to da je od devet nekretnina iz županije njih pet iz Đakova i okolice, nameće se pitanje je li problem imovine s bubnja posebno izražen u ovom kraju ili je u pitanju samo slučajnost? Dugogodišnji đakovački stečajni upravitelj, ekonomist i revizor Zdravko Grubeša ne misli da je ovaj dio županije slučajnost prema brojnosti nekretnina s bubnja. Dapače, čak procjenjuje da problem dražbi nekretnina jenjava.

- Kad ste posljednji put u medijima vidjeli mučne prizore deložacija ljudi iz njihovih domova?! Banke su shvatile da im je najlošija opcija zasnovati zalog na kućama, stanovima, jer iz kuće ne možete tek tako, imate problem s deložacijom, to više ako je to jedina dužnikova nekretnina. Bezbolnije je uzeti pod zalog nekretninu poput zemlje, voćnjaka - kaže Grubeša. Uostalom, izmjenama Ovršnog zakona više se i ne može provesti ovrha nad jedinom nekretninom, dužniku se mora riješiti stambeno pitanje. Grubeša procjenjuje da to što je, od trenutačnih devet nekretnina za dražbe iz županije, njih pet iz Đakova slučajnost.

- Ne bih tu povlačio nikakvu korelaciju - kaže Grubeša. No dodaje da naš čovjek i dalje nerado, nevoljko ulazi u aranžmane da povoljno kupi nekretninu iz koje je netko deložiran.

- Čim sazna da je netko u tome do jučer živio i da je deložiran, neće se natjecati - kaže Grubeša. Smeta mu, dodaje, što naša javnost na ovrhe, namirenje vjerovnika gleda te ocjenjuje jednostrano.

- Nikada se ne gleda vjerovnik i njegovo pravo, potraživanje, nego samo dužnik. Razvijena je tendencioznost da je kriv samo onaj koji hoće naplatiti svoje potraživanje, a da je dužnik samo žrtva - upozorava Grubeša. S. Župan
Zdravko Grubeša,

stečajni upravitelj

Banke su shvatile da im je najlošija opcija zalog na kućama jer iz nje ne možete tek tako, imate problem deložacije, to više ako je to jedina dužnikova nekretnina. Bezbolniji je zalog na zemlju.
I Pan Trgovina
Na upit što sljedeće iz stečajne mase Pan Trgovine ide na prodaju, i to e-Dražbom, stečajni upravitelj Tihomir Zec kaže da početkom srpnja idu nekretnine po selima, a u Đakovu - bivša prodavaonica “Sport” na korzu, bivši salon namještaja “Novi dom” na Pašenici... Za potonju nekretninu dana je inicijativa da ju otkupi Grad kako bi se tom dijelu Đakova dala nova vizura, ali i novo, bolje prometno rješenje.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana