Regija
U GIMNAZIJI ŽUPANJA

Učenici zadovoljni “Školom za život”
Objavljeno 19. lipnja, 2019.
Jako su zadovoljni suvremenijim pristupima nastavi, novim programom i načinom vrednovanja, opremom i rasterećenjem
ŽUPANJA

U županjskoj Gimnaziji, koju je Ministarstvo znanosti i obrazovanja lani odabralo među 26 srednjih škola u Hrvatskoj za eksperimentalno provođenje kurikularne reforme, nakon završetka školske godine su zadovoljni i iskustva su pozitivna. To je jedina srednja škola u Vukovarsko-srijemskoj županiji koja je uspjela proći na natječaju, što je zasluga svih zaposlenika škole, koji žele više i bolje za svoje učenike. Žele im omogućiti moderno, prihvatljivo i funkcionalno obrazovanje, jednako kvalitetno kao i za one u Zagrebu Rijeci ili u drugim gradovima. Najvažniji faktor uspjeha reforme su educirani učitelji, nastavnici, stručni suradnici i ravnatelji koji su sigurni u svoje znanje i vještine i koji su u stanju autonomno odlučivati o pedagoškome pristupu u svojoj učionici i školi, stavljajući svakog učenika u središte procesa učenja i poučavanja.

- Zahvalni smo i vrlo zadovoljni što je naša Gimnazija izabrana za eksperimentalnu provedbu programa "Škola za život". Ovih dana ćemo analizirati naše rezultate, a prvi podaci anketa koje smo provodili interno u školi govore da je 76 posto naših učenika jako zadovoljno novim planovima i programima, novim pristupima suvremenijoj nastavi, novim načinom vrednovanja i novom opremom koju dobivamo – ističe ravnatelj, prof. Ivica Živković.

Analizirajući rezultate, u školi su se orijentirali na zadovoljstvo učenika novim i suvremenijim pristupom nastavi, a nastoje ispitati i činjenicu da su u novim kurikulumima pokušali odvojiti 30 posto nepotrebnog učenja činjenica i povećati kreativnost.

- Zapravo pokušavamo vidjeti jesu li učenici osjetili to rasterećenje koje smo htjeli provesti i pokušavamo vidjeti njihov uspjeh u odnosu prema osnovnoj školi. Čini se da će rezultati biti vrlo dobri – uvjeren je.

Gimnazija je u projektu eksperimentalnog programa istaknula svoje prioritete u opremanju kabineta biologije, kemije, fizike i osobito informatike. Uspjeli su opremiti kabinet biologije i informatike, a pristiže im dodatna oprema za fiziku. Cilj je učenicima omogućiti najbolje opremljene kabinete i najbolje uvjete i način učenja.

- Iduća školska godina nije za nas eksperimentalna jer frontalno ulazimo u sve prve razrede, ali svi naši učenici koji su prošli eksperimentalni program u drugom razredu zapravo nastavljaju njegovo provođenje i tu očekujemo još bolje rezultate – ističe ravnatelj.

Ministarstvo obrazovanja je Gimnaziji Županja za sljedeću školsku godinu odobrilo upis 88 učenika u četiri razredna odjela, jedan prirodoslovno-matematički i tri odjela Opće gimnazije. Lani ih je u prvi razred upisano 80.

- Vjerujemo da ćemo, prije svega, zbog činjenice da smo škola koja je dobila na važnosti u posljednjih godinu dana, kako u Vukovarsko-srijemskoj županiji tako i u Ministarstvu i općenito u gradu imati dobar odaziv učenika. Očekujemo da ta brojka bude 80-ak učenika i da zadržimo sadašnji broj odjela – zaključuje Živković.

Marija Lešić Omerović
NUDE NAJKVALITETNIJE OBRAZOVANJE
Gimnazija Županja učenicima nastoji ponuditi najkvalitetnije sadržaje i obrazovanje koje im omogućuje upis različitih studijskih programa. Daje cjelovit pristup učeniku, njegovim potrebama, znanju i širenju obrazovanja. Nastava je stručno zastupljena i posljednjih godina kadar je pomlađen. Za uspjeh kurikuralne reforme bitna je i motivirajuća okolina za učenje i poučavanje uz odgovarajuću opremu i kvalitetne obrazovne materijale koji su metodički dobro pripremljeni i suvremeno opremljeni uz svrhovito korištenje digitalne tehnologije.
prof. Ivica Živković,

ravnatelj Gimnazije Županja

Svi naši učenici koji su prošli eksperimentalni program u drugom razredu zapravo nastavljaju provođenje programa i očekujemo još bolje rezultate nego što smo imali u ovoj školskoj godini
Možda ste propustili...

GLAZBENE I FILMSKE PROJEKCIJE, RADIONICE, KVIZ

Lapidarij idealno mjesto za događaje zanimljive svima

BRINUT ĆE SE O 36 STARIJIH OSOBA

Ugovori o radu i bicikli za 6 žena

Najčitanije iz rubrike