Svijet
ZAOŠTRAVANJE ODNOSA NA BLISKOM ISTOKU

Kina želi da SAD obustavi "ekstremni pritisak" na Iran
Objavljeno 19. lipnja, 2019.
SAD ne bi trebao koristiti "ekstremni pritisak" u rješavanju problema s Iranom, kazao je u utorak kineski diplomat u trenutku dok traje spor dvije zemlje oko toga tko je odgovoran za napade na dva tankera u Omanskom zaljevu. Strah od sukoba Irana i SAD-a narastao je nakon prošlog četvrtka, kad su dva tankera napadnuta. SAD je za napade okrivio Iran.


Prije više od godinu dana američki predsjednik Donald Trump povukao se iz sporazuma s Iranom o ograničavanju nuklearnog oružja te zemlje postignutog u vrijeme njegova prethodnika 2015. Iran je zanijekao da je imao ikakvu ulogu u tim napadima i u ponedjeljak je objavio da će uskoro premašiti granicu za iranske zalihe obogaćenog urana, dogovorenu tim sporazumom, čiji je cilj bio ograničavanje iranskih nuklearnih kapaciteta. Čelni kineski diplomat Wang Yi, koji obavlja dužnost državnog savjetnika, kazao je novinarima da je Kina "naravno vrlo zabrinuta" zbog stanja u Perzijskom zaljevu i pozvao je sve strane da ublaže napetosti i zaustave se na putu prema sukobu. "Pozivamo sve strane da ostanu razumne i budu suzdržane i da ne poduzimaju korake koji bi vodili jačanju napetosti u regiji i da ne otvaraju Pandorinu kutiju", rekao je Wang. "Posebice bi SAD trebao izmijeniti svoje metode ekstremnog pritiska. Za bilo kakvo jednostrano ponašanje nema temelja u međunarodnom pravu", rekao je Wang.


Vršitelj dužnosti američkog ministra obrane Patrick Shanahan objavio je u ponedjeljak da je oko tisuću američkih vojnika raspoređeno na Bliskom istoku u okviru obrambenih aktivnosti, a kao povod naveo je prijetnju koju predstavlja Iran.


Iran neće ratovati ni protiv koje zemlje, rekao je predsjednik Hasan Rohani u utorak, dan nakon što je SAD objavio raspoređivanje većeg broja vojnika na Bliskom istoku. Strahovi zbog sukoba između Irana i SAD-a pojačali su se nakon napada na dva naftna tankera na ulazu u Zaljev u četvrtak, za koje je Washington okrivio Teheran. "Iran neće ratovati ni protiv koje zemlje", rekao je Rohani u govoru objavljenom uživo preko državne televizije. "Oni koji nas s tim suočavaju skupina je političara s malo iskustva".
U međuvremenu, u utorak je dužnosnik ruskog ministarstva vanjskih poslova, referirajući se na objavu SAD-a da će poslati dodatnih tisuću vojnika na Bliski istok, izjavio kako Sjedinjene Države "nastoje namjerno izazvati rat" s Iranom. Rusija, bliski saveznik Iranu, bori se zajedno s iranskim snagama u ratom razorenoj Siriji. H
Najčitanije iz rubrike