Novosti
OBOLJELI OD RAKA

Prvi pregled kod onkologa nakon više od 30 dana
Objavljeno 19. lipnja, 2019.
Čak 72 posto bolesnika u Hrvatskoj zloćudnu je bolest otkrilo na temelju vlastite sumnje

U Hrvatskoj godišnje oko 23.000 građana oboli od raka, a istraživanje o rezultatima liječenja bolesnika sa zloćudnim bolestima provedeno u dvanaest zemalja srednje i istočne Europe pokazalo je da 25 posto bolesnika na prvi pregled kod onkologa čeka više od mjesec dana, zaključak je to 3. Združene akcija onkoloških udruga pacijenata iz središnje i istočne Europe - JACPO.


Prvo istraživanje o rezultatima liječenja prema iskustvima pacijenata provedeno je u dvanaest zemalja srednje i istočne Europe. Rezultati istraživanja prikazani su na trećem sastanku JACPO-a u organizaciji Koalicije udruga u zdravstvu i platforme Onkologija.hr. Na sastanku su sudjelovali predstavnici Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Češke, Hrvatske, Mađarske, Poljske, Rumunjske, Sjeverne Makedonije, Slovačke, Slovenije i Srbije te vodeći stručnjaci u onkologiji.


Online istraživanje prevedeno je na dvanaest jezika te ga je ispunilo 16.458 bolesnika ili članova njihovih obitelji, a u Hrvatskoj 2460 bolesnika.


Čak 72 posto bolesnika koji su sudjelovali u istraživanju, zloćudnu je bolest u Hrvatskoj otkrilo na temelju vlastite sumnje, a samo 7 posto u sklopu Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka. Slično je stanje i u drugim državama koje su sudjelovale u istraživanju, a najlošije je u Bugarskoj u kojoj ne postoje Nacionalni programi otkrivanja raka.


U Hrvatskoj godišnje oko 23.000 građana oboli od raka i prema pojavnosti zloćudnih bolesti jednaki smo kao i u ostalim državama Europske unije. Nažalost, smrtnost je znatno veća u ovoj regiji nego u zapadnoj Europi, rekao je predsjednik Koalicije udruga u zdravstvu Ivica Belina: "Hrvatska već 13 godina ima Nacionalne programe ranog otkrivanja raka, no odaziv na pojedine preventivne preglede, kao što je onaj na rak debelog crijeva, poražavajući je. Sve nacionalne programe ranog otkrivanja raka potrebno je revidirati i uključiti liječnike primarne zdravstvene zaštite, jer se jedino na taj način može povećati odaziv građana na preventivne preglede", istaknuo je predsjednik Koalicije udruga u zdravstvu Ivica Belina.


Istraživanje je pokazalo da čak 25 posto bolesnika u Hrvatskoj na prvi pregled kod onkologa čeka više od mjesec dana, za razliku od Albanije gdje više od mjesec dana čeka samo 13 posto bolesnika, ili u Sjevernoj Makedoniji gdje 17 posto bolesnika s rakom čeka više od mjesec dana. Najlošije je stanje u zemljama regije u Bosni i Hercegovini gdje čak 42 posto onkoloških bolesnika mora na prvi pregled čekati više od mjesec dana.
Istraživanje je pokazalo da ipak u Hrvatskoj pacijenti brzo počinju s liječenjem u usporedbi s drugim zemljama regije srednje i istočne Europe. U Hrvatskoj 71 posto bolesnika prvu terapiju dobije unutar mjesec dana nakon postavljanja dijagnoze, a najlošije je stanje u Sloveniji, Češkoj i Mađarskoj.


Dijana Pavlović
2460

pacijenata sudjelovalo je u istraživanju u Hrvatskoj
Liječenje financijski opterećuje obitelj
Čak 47 posto bolesnika nije zadovoljno načinom kako im je onkolog priopćio dijagnozu. Samo je 34 posto bolesnika na odgovarajući način dobilo odgovor kako će se provesti njihov plan liječenja, a 31 posto njih nije moglo sudjelovati u odlučivanju o liječenju, ili kakvu zdravstvenu skrb očekuju. Prije početka samog liječenja 44 posto bolesnika s onkologom je razgovaralo samo jedanput, a svaki deseti ni jedanput. Čak 57 posto onkoloških bolesnika smatra da je liječenje njihove bolesti financijsko opterećenje za obitelj.