Ekonomija
KUTAK ZA INVESTITORE

Podizanje rejtinga unijelo živost na tržište kapitala
Objavljeno 19. lipnja, 2019.
Ukupni redovni tjedni promet iznosio je 37,2 milijuna kuna, dionicama se trgovalo u iznosu od 36,9, a obveznicama 0,3

Prošlog tjedna nastavio se rast dionica na Zagrebačkoj burzi. Ulagači su bili oprezni u trgovanju, što je dovelo do smanjenog prometa. Ukupni redovni tjedni promet iznosio je 37,2 milijuna kuna.Dionicama se trgovalo u iznosu od 36,9 i obveznicama 0,3 milijuna kuna. Prosječni dnevni promet dionicama iznosio je 7,3 milijuna kuna.
To je u prosjeku 2,9 milijuna kuna, ili 28,4 posto, manje prometa po trgovinskom danu nego tjedan prije. Cijene dionica na Zagrebačkoj burzi porasle su u ponedjeljak i podigle indeks Crobex na 1889 bodova (rast za 0,8 posto). Objava agencije Fitch o podizanju kreditnog rejtinga Republike Hrvatske u investicijski status potaknula je živahnost početkom tjedna na domaćem tržištu kapitala, što se odrazilo na rast cijena dionica i povećani obujam trgovanja. To se najbolje moglo vidjeti u utorak kada su na tržištu aktivni bili fond-menadžeri trgujući dionicama HT-a blok-transakcijama, što je potaknulo rast dionica i povećanje indeksa Crobex za 1,1 posto, na 1910 bodova, uz ostvarenih 12,0 milijuna kuna dnevnog prometa. Indeks Crobex preskočio je u utorak psihološku granicu od 1900 bodova i dohvatio najvišu razinu u posljednje dvije godine, od 27. travnja 2017. godine. Na valu dobrih vijesti srijeda je donijela novi rast dionica i povećanje indeksa Crobex za dodanih 0,1 posto, na 1912 bodova.

Pozitivno raspoloženje
Pozitivno raspoloženje ulagača fond-menadžeri su potvrdili u srijedu trgujući blok-transakcijom povlaštenim dionicama Adris grupe. U srijedu se dogodio incident u Hormuškom zaljevu, gdje je napadnut norveški naftni tanker. Američka administracija za napad je optužila Iran te na mjesto zbivanja poslala vojni razarač, čime su povećani geopolitički rizici, što je potaknulo rast cijene sirove nafte i pad dionica na svjetskim burzama. Negativno raspoloženje sa svjetskih burzi zaustavio je plimni val na Zagrebačkoj burzi u četvrtak ujutro smanjivši cijene dionica uz pad indeksa Crobex za 0,6 posto, na 1901 bod i vrlo mali dnevni obujam trgovanja na razini od 4,7 milijuna kuna. Negativno raspoloženje protegnulo se na petak kada se ostvarilo simboličnih 3,8 milijuna kuna prometa, od čega se u blok-transakciji povlaštenim dionicama Adris grupe protrgovalo 2,0 milijuna kuna. Vrijednost indeksa Crobex dohvatila je u petak 1899 bodova. Među dobitnicima u središtu pozornosti bile su dionice Adris grupe, kojima su trgovali fond-menadžeri i podigli cijenu nakon redovne godišnje skupštine društva, koja je održana u utorak, 11. lipnja, te na kojoj je donesena odluka o isplati 18,20 kn dividende po dionici. To je potaknulo rast cijene redovnih i povlaštenih dionica Adris grupe, čija se cijena povećala na 520 kn (tjedni rast za 4,0 posto), a povlaštene na 465 kn (rast za 4,5 posto). Znatno tjedno povećanje cijene zabilježile su dionice Dalekovod (rast za 7,8 posto) te Atlanska plovidba (rast za 5,8 posto) i HT (rast za 2,3 posto).

U fokusu Adris
U središtu pozornosti ulagača bile su dionice Adris grupe. Povlaštenim dionicama Adris grupe ostvarilo se 7,9 milijuna kuna prometa, od toga je blok-transakcijom u srijedu protrgovano 2,3 milijuna kuna te u petak 2,0 milijuna kuna, pri čemu je vlasnika u obje transakcije promijenilo 9330 vrijednosnica po prosječnoj cijeni od 462,53 kn. Stjecatelj povlaštenih dionica Adris grupe bio je skrbnički račun PBZ-a. Cijena povlaštene dionice Adris grupe dohvatila je u petak 465 kn (tjedni rast za 4,5 posto). Redovnim dionicama Adris grupa protrgovalo se 0,4 milijuna kuna, a cijena se na kraju tjedna povećala na 520 kn (rast za četiri posto). Odlukom skupštine za članove nadzornog odbora Adris grupe izabrani su Ante Vlahović i Vitomir Palinec. Mandat Anti Vlahoviću počinje teći od 1. siječnja 2020., što znači da tim datumom prestaje biti predsjednik uprave društva nakon punih 25 godina. Dionicama HT-a najviše se trgovalo u utorak (5,2 milijuna kuna), od čega se u blok-transakciji protrgovalo 2,2 milijuna kuna, kada je vlasnika promijenilo 13.900 vrijednosnica po prosječnoj cijeni 159 kn. Prodavatelj dionica HT-a bio je skrbnički račun Zagrebačke banke. Na kraju tjedna dionica HT dohvatila je 156,50 kn. To je 3,50 kn, ili 2,3 posto, više nego na početku tjedna. Dionicama Podravke pojačano se trgovalo ponedjeljak i utorak, prema kraju tjedna promet se smanjivao, a cijena je u petak dostigla 415 kn ostvarivši rast od 1,5 posto na tjednoj razini. Vrijednost indeksa Crobis, koji prati kretanje cijena obveznica, povećala se u petak na 114,02 bodova (tjedni rast za 0,67 posto) zahvaljujući podizanju kreditnog rejtinga RH, što je Ministarstvo financija RH iskoristilo za novu emisiju obveznica u vrijednosti od 1,5 milijardi eura s rokom vraćanja od 10 godina po kamatnoj stopi od 1,324 postotnih bodova. Autor je vlasnik dionica HT-a spomenutih u tekstu. Ovaj tekst nije nagovor na kupnju ili prodaju dionica. Stanko Dabić
Ulagači, budite oprezni u trgovanju i pratite vijesti s uzburkanog tržišta kapitala.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike