Sport
EP U RUKOMETU 2020.

Graz će u siječnju biti obojen u crvene i bijele kvadratiće
Objavljeno 18. lipnja, 2019.
Ždrijeb Europskog prvenstva na kojem će prvi put igrati 24 reprezentacije održat će se 28. lipnja

Od 9. do 26. siječnja sljedeće godine održat će se Europsko prvenstvo za rukometaše. Prvi put zajednički domaćini bit će tri zemlje, Austrija, Švedska i Norveška i prvi put na završnici EURO-a za rukometaše nastupit će 24 zemlje.

U nedjelju smo doznali svih 24 sudionika.

Nijemci maksimalni
Hrvatska je dvojbe oko plasmana na završnicu riješila dva kola prije kraja pa je u pretposljednjem kolu pobjedom nad Švicarskom osigurala prvo mjesto u svojoj drugoj kvalifikacijskoj skupini, a u posljednjem kolu i s pomlađenim sastavom potvrdila je status favorita protiv Belgije. Na kraju su naši rukometaši okončali kvalifikacije gotovo s maksimalnim učinkom s 11 od 12 mogućih bodova.

Inače, u svim kvalifikacijskim skupinama samo je Njemačka osvojila svih 12 mogućih bodova. U hrvatskom društvu još je i Mađarska, koja je suvereno s 11 bodova okončala svoju skupinu u kojoj su još igrali Rusija, Italija i Slovačka. Možemo reći kako su Slovaci najneugodnije iznenađenje kvalifikacija koje su okončali bez osvojenih bodova. Među 24 reprezentacije mogli smo očekivati još i Rumunjsku, ali su oni okončali na začelju skupine 6 u konkurenciji s Francuskom, Portugalom i Litvom sa samo dva osvojena boda. Tijekom kvalifikacija po poraze su doživjeli Francuzi i svjetski prvaci Danci, a pet pobjeda i samo jedan poraz imali su i Slovenci. Prvi put na Europsko prvenstvo kvalificirali su se Nizozemska, Latvija i Bosna i Hercegovina. Neki domaći, ali i regionalni portali požurili su senzacionalistički objaviti kako će na Europskom prvenstvu igrati sve zemlje nastale na području nekadašnje Jugoslavije. No, radi se o netočnoj informaciji, koju su vjerojatno srbijanski mediji i ciljano plasirali. Naime, prvi put u nekim kvalifikacijama za rukometno natjecanje igrala je i reprezentacija Kosova. Solidno se predstavila u skupini s Njemačkom, Poljskom i Izraelom osvojili su tri boda.

Hrvatska nositelj
Ždrijeb skupina za Europsko prvenstvo održat će se 28. lipnja u Beču, a 24 reprezentacije bit će razvrstane u šest skupina. Hrvatska je svrstana među nositelje, a već je poznato kako će naši rukometaši susrete u prvom krugu igrati u Grazu, u tamošnjoj Messe Areni (kapacitet 6000 gledatelja) već smo igrali 2010. godine, kada je Austrija samostalno bila domaćin. Kako se radi o gradu u blizini Hrvatske, očekuje se da će Graz u siječnju biti obojen u crveno-bijele kvadratiće.

Krešimir Lacković
JAKOSNE SKUPINE
BUBANJ 1: Španjolska, Švedska, Francuska, Danska, Hrvatska i Češka

BUBANJ 2: Norveška, Slovenija, Njemačka, Makedonija, Mađarska i Bjelorusija

BUBANJ 3: Austrija, Island, Crna Gora, Portugal, Švicarska, Latvija

BUBANJ 4: Poljska Rusija, Srbija, Ukrajina, BiH, Nizozemska
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana