Novosti
GRAD NI SLOVA O STANJU GRADONAČELNIKA

Vrkić na oporavku, njegovi
zamjenici u nizu problema
Objavljeno 18. lipnja, 2019.
U Gradu funkcionira tek hladni pogon, inicijativa gradske vlasti gotovo i nema

Posljednju službenu objavu o zdravstvenom stanju gradonačelnika Osijeka Ivana Vrkića gradska je uprava objavila još 14. svibnja i to na Facebook stranici Grada Osijeka.


U tom je priopćenju javnost doznala kako se Vrkić uspješno oporavlja od kardiokirurške operacije, da je doživio blaži moždani udar te ga očekuje skora rehabilitacija u jednom od centara specijaliziranih za tu svrhu. Iako bi prema građanima Osijeka, u skladu s načelima transparentnog vladanja, bilo odgovorno svakih sedam, ili bar 14 dana, objavljivati kratka izvješća o zdravstvenom stanju čelnika Grada, u Kuhačevoj 9 o ovoj se temi nisu oglasili već više od mjesec dana.

Šture informacije

Na upit našeg lista zašto se građane Osijeka ne informira o zdravstvenom stanju Ivana Vrkića, u Uredu gradonačelnika odgovaraju kako je gradonačelnik na oporavku u Krapinskim toplicama, što je i najavljeno te kako oporavak teče dobro i kako je "ljudski i profesionalno" da se čovjeku dopusti taj oporavak. "Ured gradonačelnika Osijeka od zadnjeg priopćenja javnosti 14. svibnja 2019., nije obavještavao javnost o novim detaljima oporavka gradonačelnika Vrkića, budući da novih detalja u načelu nema, oporavak teče normalnim tijekom i nema nikakvih promjena koje bi bile od interesa javnosti. Naime, kako je u spomenutom priopćenju i najavljeno, gradonačelnik se oporavlja od operativnog zahvata u rehabilitacijskom centru. S obzirom na to da je oporavak individualne naravi, prerano je za procjenu datuma povratka gradonačelnika Ivana Vrkića na njegovu dužnost u Kuhačevu 9. Do tada ga sukladno zakonu mijenjaju u svim poslovima i radnim obvezama, njegovi zamjenici Boris Piližota i Žana Gamo", ističu u Uredu gradonačelnika.


S druge strane, još jedan od razloga za opuštenost u Kuhačevoj 9 jest i činjenica da su istekli zakonski rokovi u kojima bi zbog eventualne Vrkićeve ostavke Osijeku prijetili izvanredni izbori za gradonačelnika. Naime, podsjetimo kako Zakon o lokalnoj i područnoj samoupravi u članku 40.d kaže "ako je prestanak mandata općinskog načelnika, gradonačelnika i župana nastupio prije isteka dvije godine mandata raspisat će se prijevremeni izbori". No, u slučaju da je "prestanak mandata nastupio nakon isteka dvije godine mandata, neće se raspisati prijevremeni izbori, a dužnost gradonačelnika do kraja mandata obnašat će njegov zamjenik koji je izabran zajedno s njim. Ako gradonačelnik ima više zamjenika, dužnost će obnašati zamjenik koji je na kandidaturi za izbore bio prvi naveden iza kandidata za gradonačelnika". Ovaj rok od dvije godine i jednog dana u slučaju Osijeka dogodio se 5. lipnja. No, Ivan Vrkić nije dao ostavku, a dio lokalnih političara vjeruje kako bi se on na jesen mogao i vratiti u fotelju gradonačelnika.


Zanimljivo je da većina gradskih vijećnika također nema nikakve informacije o gradonačelniku, pa čak ni neki od njegovih dojučerašnjih najbližih suradnika. Ono što je evidentno jest i da u Gradu funkcionira tek hladni pogon, pa događanja i inicijativa od strane gradske vlasti u Osijeku gotovo i nema.
Niz problema

Dio vijećnika napominje kako je riječ o mrtvilu, ali i kako se pojavljuje sve više problema. Jedan od njih zasigurno su komarci, odnosno problem za koji je, osim poštivanja zakonskih propisa i postupanje prema administrativnoj proceduri znatno više potreban politički dogovor, inicijativa prema državnom vrhu i traženje alternativnih rješenja koja nudi politička moć čelnika Grada, a za što Vrkićevi zamjenici nemaju ni ovlasti ni hrabrosti. Zamjenik Boris Piližota konferenciju za novinare sazvao je tek nakon brojnih medijskih napisa o neizdrživoj situaciji s komarcima u Osijeku, a tada je bez nuđenja konkretnog rješenja za Osječane krivce tražio u svima osim u gradskoj upravi.


Još jedan od problema koji za sada nije imao tko presjeći onaj je s upisom u gradske vrtiće. Naime, unatoč obećanju da će svi roditelji koji ne mogu upisati svoju djecu u željeni vrtić, dobiti mogućnost upisa u drugi najbliži vrtić to obećanje nije ispunjeno i roditeljima su ponuđena slobodna mjesta u vrtićima koja su nerijetko i na drugoj strani grada. Ovaj problem za sada je i dalje otvoreno pitanje.
U najvećoj oporbenoj stranci u Osijeku, HDZ-u, i dalje ponavljaju kako im je u slučaju ostavke gradonačelnika Vrkića neprihvatljivo da na njegovom mjestu ostane Boris Piližota.


Nefreteta Z. Eberhard
Dio lokalnih političara vjeruje kako bi se Vrkić na jesen mogao vratiti u fotelju gradonačelnika
HDZ-u NEPRIHVATLJIVO
"U slučaju da se Vrkić eventualno odluči ne vratiti na mjesto gradonačelnika nama je neprihvatljivo da na njegovo mjesto sljedeće dvije godine sjedi Piližota. On nema stvarni izborni legitimitet za tu dužnost, jer su građani izabrali Vrkića, dok Piližota posve sigurno nije jasno iskazana volja birača za poziciju gradonačelnika. Vrkiću ljudski želimo što skoriji oporavak i povratak, jer uistinu možemo reći da Grad u ovom trenutku ne funkcionira", kaže predsjednik osječkog HDZ-a Ivan Radić.