Regija
GRADSKO VIJEĆE VUKOVARA RASPRAVLJALO O STANJU U VODOVODU

Tko je kriv za velike penale utvrdit će odvjetnici
Objavljeno 18. lipnja, 2019.
VUKOVAR - Gradsko vijeće Vukovara na jučerašnjoj je sjednici, između ostaloga, analiziralo i stanje u Vodovodu, a vezano uz penale koje to gradsko poduzeće plaća zbog utvrđenih pogrešaka na realizaciji Projekta Vukovar.

Dario Tišov, direktor Vodovoda, rekao je kako plaćaju pet posto financijske korekcije na ukupno odobrene iznose za dva ugovora.

- Riječ je o ugovoru za gradnju mreže u perifernim naseljima koji je vrijedan gotovo 100 milijuna te o ugovoru o nadzoru u vrijednosti nešto više od 6,5 milijuna. Također su nam sustegnuti iznosi zbog faziranja Projekt Vukovar. Naime, on je sastavljen iz dvije faze, s tim da je prva okončana 31. prosinca 2016. godine, i svi radovi koji su planirani, a nisu do tada izvedeni, prešli su na naš trošak - naveo je Tišov, pojašnjavajući kako je riječ o ukupnom iznosu od približno 1,8 milijuna kuna. Naglasio je kako je dio toga iznosa vraćen iz redovnih sredstava financiranja Hrvatskih voda, pa je trošak koji ostaje Vodovodu nešto više od 750 tisuća kuna.

- Ukupno korekcije, sustege i uskrate financiranja iznose 8.146.000 kuna, s tim da je za sustegu na ugovor o nadzoru od gotovo 350 tisuća kuna kontrolno tijelo stavilo napomenu kako postoji mogućnost da se trošak pokrije iz državnih sredstava - istaknuo je.

Na upit može li u budućnosti biti još korekcija i sustega, odgovorio je kako je to neizvjesno, jer nitko ne može garantirati kako u postkontroli u idućih sedam godina neće biti pronađena neka stavka u ugovoru za koju će se ustvrditi da je pogrešno definirana.

Ponovio je kako zbog toga neće doći do poskupljenja vode, ali će po okončanju cijeloga projekta građani na računima imati još jednu stavku - pročišćavanje otpadnih voda.

S obzirom na to da je nekoliko vijećnika pitalo tko je odgovoran za propuste, Tišov je rekao kako i on to želi utvrditi, pa je stoga angažirao odvjetnike. Naglasio je kako se s istim problemom susreće većina vodovoda u Hrvatskoj, pa svi nastoje što više umanjiti štetu i zajednički djeluju preko grupacije vodovoda.

Na sjednici se raspravljalo i o invaziji komaraca, a Tomislav Šota, predsjednik Vijeća i direktor Veterinarske stanice Vukovar, istaknuo je kako se radi o biološkom fenomenu.

- Prva generacija komaraca ostavila je milijarde larvi i trebalo bi proglasiti elementarnu nepogodu - poručio je Šota.
D. Korpoš
Možda ste propustili...

UDRUGA STANARA ŠOKAČKIH STANOVA

Đeram: Skupština i druženje na stanu

OSJEČKO-BARANJSKA ŽUPANIJA

Za Općinu Donja Motičina 35.000 €

Najčitanije iz rubrike