Osijek
UNIKOM DIJELI NOVE SPREMNIKE

Za metalnu i staklenu
ambalažu 3000 posuda
Objavljeno 17. lipnja, 2019.
O razvoju sustava prikupljanja otpada "Od vrata do vrata" govorili su u ponedjeljak dogradonačelnik Boris Piližota i direktor Unikoma Davor Vić. Na Vijencu Ivana Meštrovića tom su prigodom podijelili spremnike za odvojeno prikupljanje staklene i metalne ambalaže stanarima u višestambenim objektima. Za tu je namjenu nabavljeno tri tisuće spremnika, a ovom se novom fazom omogućuje prikupljanje šest frakcija: papira, plastike, metala, stakla, bioootpada i miješanog komunalnog otpada. U Unikomu drže da to predstavlja najviši europski standard u gospodarenju otpadom.

"Krajem prošle godine na Gornjodravskoj smo obali započeli s ovim projektom. Nastavljamo podizati razinu prikupljanja otpada na mjestu gdje on i nastaje. Prikuplja se ono što se može dalje iskoristiti, do kraja godine planiramo da sve zgrade kolektivnog stanovanja imaju šest kanti koje će se prazniti jednom tjedno. Ovim smanjujemo količine prikupljenog miješanog otpada pa će biti moguće razdužiti zelene kante, tako će tijekom obračunskog razdoblja od šest mjeseci doći do smanjenja računa i zgradi i pojedinačno svim stanarima u zgradama", kazao je Piližota.

Vić ističe da je na raspolaganju po 1500 komada kanti za svaki od spomenuta dva otpada, naglasivši da su odvajanje tražili korisnici. Ovo je načelo prikupljanja zamjena za ekootoke koji se, tvrdi Vić, nisu "dokazali", a i Vlada RH legislativom obvezuje na prikupljanje na kućnom pragu. "Najavljujem da do kraja godine Osijek preko države nabavlja kante za biootpad i za plastiku, koje će zamijeniti one žute vrećice koje imamo u individualnom stanovanju", istaknuo je Vić.

Pohvalio je Osječane kao savjesne u razdvajanju otpada. U Osijeku je 1500 jedinica kolektivnog stanovanja i ovaj projekt s dvije kante za dvije vrste otpada Unikom provodi u vlastitom aranžmanu. Piližota najavljuje edukaciju djece u rujnu, za što je dobiveno dva milijuna kuna. D. Pejić
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana