Crna kronika
AKCIJA HRVATSKE POLICIJE

U tri dana vikenda 3616 prekršaja
Objavljeno 17. lipnja, 2019.
ZAGREB - U samo tri dana protekloga vikenda policija je u Hrvatskoj zabilježila 3616 prometnih prekršaja. Najviše prekršaja odnosilo se na vožnju bržu negoli je to dopušteno, a takvih je zabilježeno 1567. Najveća prekoračena brzina izmjerena je na području PU ličko-senjske i to 251 kilometara na sat. Između ostaloga zabilježeno je i 466 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa te 251 prekršaj nepropisnog korištenja mobitela tijekom upravljanja vozilom. Još 316 vozača vozilo je pod utjecajem alkohola, a najveća izmjerena koncentracija alkohola u količini 3,39 promila u krvi izmjerena na području PU osječko-baranjske. Radilo se o 50-godišnjem vozaču automobila koji je zaustavljen u subotu, u 21.05 sati, u Donjem Miholjcu.

U nadzoru prometa aktivnosti policije bile su posebice usmjerene prema počiniteljima najtežih prekršaja, prilikom čega su zatečene 23 osobe koje su bile ponavljači teških prekršaja u prometu tzv. recidivisti. Takve osobe opet su napravile 25 teških prekršaja, od čega ih je 11 imalo nedopuštenu koncentraciju alkohola u krvi, osmero je vozilo iako nemaju položen vozački ispit, trojica su vozila pod zabranom, a dvojica su upravljali vozilima nedopuštenom brzinom. Dva vozača zadržana su u posebnim prostorijama policije dok se ne otrijezne, a protiv 11 vozača proveden je žurni prekršajni postupak, pri čemu je policija predložila određivanje maksimalnih kazni.S.Lacić
NAJVIŠE PROMILA KOD VOZAČA IZMEĐU 31 I 40 GODINA
Prema analizama iz MUP-a najveći broj prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola počinili su vozači u dobi od 31 do 40 godina - 68, kojima je najčešće izmjerena koncentracija alkohola od 0,51 do 1,0 promila, što je i najčešće izmjerena koncentracija tijekom ove akcije. Najveći broj prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola utvrđen je na području PU zagrebačke, njih 48, dok je najmanje utvrđeno na području PU ličko-senjske - samo jedan. Rekorder po broju utvrđenih prekršaja prekomjerne brzine je PU zagrebačka s 203 takva prekršaja.
Najčitanije iz rubrike