Mozaik
JEDAN OD TROJICE ČIJU HRABROST POKAZUJE SERIJA “ČERNOBIL”

Jedan od junaka, inžinjer
Oleksij Ananenko, danas
živi od 2.750 kuna mirovine
Objavljeno 17. lipnja, 2019.

Oleksij Ananenko u hvaljenoj seriji HBO-a prikazan je kao jedan od triju junaka zaslužnih što se nesreća u tamošnjoj nuklearki nije pretvorila u još veću katastrofu. Ananenko danas živi u jednosobnom stanu u predgrađu Kijeva i tvrdi da nije heroj. "Nisam se nikada tako osjećao. Radio sam svoj posao", kaže 59-godišnji inženjer, koji je s dva kolege sudjelovao u vrlo rizičnoj operaciji dreniranja vode ispod nuklearke kako bi se spriječila još jedna, mnogo razornija, eksplozija.

U jednom od najdramatičnijih trenutaka u cijeloj seriji glumci koji igraju Ananenka i njegove kolege Valerija Bespalova i Borisa Baranova lutaju poplavljenim podzemnim hodnicima u potrazi za ventilima koje je potrebno otvoriti kako bi se ispraznili spremnici za vodu smješteni tri metra ispod gorućeg reaktora. Nuklearni stručnjaci strahovali su od druge eksplozije užarenog radioaktivnog goriva i njegove reakcije s golemom količinom vode u spremnicima. Na ekranu dužnosnici informiraju radnike kakva opasnost prijeti i trojica se dobrovoljno javljaju za akciju kako bi spriječila "smrt milijuna ljudi".

Istina je da se u stvarnosti strahovalo od druge eksplozije, ali se tada nije znalo kakve bi mogle biti posljedice. Trima inženjerima koji su u seriji prikazani kao dobrovoljci u stvarnosti je naređeno da krenu u misiju. O rizicima im nije rečeno ništa. "Dobio sam zapovijed da odem onamo, pa sam otišao", rekao je Ananenko, smeđook i smeđokos muškarac, koji nimalo ne sliči plavokosome islandskom glumcu Baltasaru Brekiju Samperu, koji ga utjelovljuje u seriji. "Nije me bilo strah", rekao je. Zaštićeni samo ronilačkom opremom i jednostavnim maskama za disanje, tri muškarca krenula su poplavljenim hodnicima ispod reaktora. Koristeći se svjetiljkama, uspjeli su pronaći ventile i odvrnuti ih. "Iste sekunde čuo sam zvuk vode koja otječe. To je bilo čudesno", kaže Ananenko.

Taj pothvat pogledao je i na malom ekranu. "To nismo imali", kaže pokazujući na boce s kisikom. "I kretali smo se brže." Premda je nosio dva dozimetra, Ananenko se ne sjeća podataka o količini radijacije. "To znači da nije bila jako visoka." Njegov kolega Baranov umro je 2005., ali je treći iz "samoubilačke misije", Bespalov, živ i stanuje u istoj četvrti kao Ananenko. Ananenko nije imao ozbiljnijih zdravstvenih problema i nastavio je raditi u nuklearnom sektoru do 2017. Tada je zbog teške prometne nesreće i ozbiljnih ozljeda koje je pretrpio morao u mirovinu. Odlikovan je nizom sovjetskih i ukrajinskih odličja i sada živi od državne mirovine, koja iznosi oko 2750 kuna. Hina
“To nismo imali”, kaže pokazujući na boce s kisikom na malom ekranu. “I kretali smo se brže”.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

GORAN MILIĆ, DOAJEN TV NOVINARSTVA POSJETIO JE OSIJEK

Prema mentalitetu Slavonci
su najsličniji Urugvajcima!

2

NAJBOLJI ALBUMI DESETLJEĆA PREMA PORTALU MUZIKA.HR

Caveov “Ghosteen” je prvi, ispred albuma Daft punka i Bon Ivera

3

14. CIKLUS HRVATSKOG KUHARSKOG KUPA

Dario Špehar iz Plitvičkih jezera uspio obraniti titulu najboljeg kuhara u zemlji