Mozaik
UDRUGA ŽENA CER CRNAC

Vrijedno čuvaju običaje i kulturnu baštinu
Objavljeno 18. lipnja, 2019.

Posebna priča stvara se već nekoliko godina u Crncu. Jednoj od najmanjih općina u Virovitičko-podravskoj županiji. Naime, iako u tom mjestu ne postoji kulturno-umjetničko društvo, itekako se drži do očuvanja narodnih običaja i kulturne baštine. U tome prednjači Udruga žena CER Crnac, koja godinama u sklopu Dana općine organizira izložbu rukotvorina i smotru folklora. Tako je bilo i ove godine, uz prepoznatljiv moto "Slavonijo, dok ti ime traje, čuvat ćemo tvoje običaje".

- Udruga CER osnovana je 2013. i ima 30 članica. Naš cilj je očuvanje i promocija starih slavonskih običaja i čuvanje narodnog blaga. Drugi dio našeg djelovanja je poticanje rada i usavršavanje različitih tehnika izrade ručnih radova. Da bismo sačuvali naše veliko narodno bogatstvo i da se ne zaborave korijeni našeg Crnca te Slavonije i Slavonaca, i ove smo godine uz velik trud naših članica organizirali izložbu rukotvorina te smotru folklora. Na izložbi su se predstavili Udruga rukotvorine Zdenci, Matica slovačka Miljevci, naša domaća, mlada umjetnica Tijana Faktor te naše članice raznim ručnim radovima. Od srca hvala svima te kulturno-umjetničkim društvima koja su došla i uveličala našu priredbu. Nadam se da smo ovim događajima potaknuli mnoge bar na razmišljanje, jer Crncu je kulturno-umjetničko društvo doista potrebno, što je pokazao i velik broj gledatelja na smotri folklora, naš mjesni dom bio je prepun – rekla je predsjednica udruge CER Nicole Velić, a potom je oba sadržaja otvorio općinski načelnik Mato Damjan.

- Prije svega moram zahvaliti udruzi CER na velikom trudu i angažmanu u sklopu Dana općine i pripremi ova dva sadržaja kojima znatno uljepšavaju našu proslavu. Ovo je odličan način da promoviramo bogatu kulturu baštinu našeg kraja pa iako nemamo svoje kulturno-umjetničko društvo, imamo CER koji sve to odrađuje na vrhunski način i nadam se da će povući sve ljubitelje folklora da jednog dana dobijemo svoje društvo – rekao je Damjan.

Na smotri folklora zapjevala su i zaplesala društva, Matica slovačka Miljevci, Plesna skupina ‘‘Iskra‘‘ iz Velikog Rastovca, djeca Osnovne škole Ivana Gorana Kovačića Zdenci, područni odjel Crnac, pjevačka skupina ‘‘Bećaruše‘‘ iz Josipova, KUD Crkvari, Čačinci, ‘‘Slavonac‘‘ Podravska Moslavina., ‘‘Podravina‘‘ Čađavica, Mikleuš, ‘‘Zdenac‘‘ Zdenci, i ‘‘Biseri Slavonije‘‘ Beničanci.

- Prelijepo je vidjeti da se i u mjestima koja nemaju folklorna društva itekako njeguje kulturna baština. Posebno je ovdje nastupati, jer to činimo s ciljem svoga rada, dakle očuvanja naše slavonske baštine, ali i kako bismo potaknuli mještane Crnca, ali i drugih mjesta koja nemaju KUD-ove da što prije pokrenu ovakva društva u svojim mjestima. Hvala udruzi CER koja se iznimno trudi i svake godine bude odličan domaćin – rekao je Stanislav Čamagajevac u Crncu u svojstvu voditelja društava iz Podravske Moslavine i Beničanaca. Ljetna folklorna večer u Crncu završila je zabavom uz nastup Family banda iz Sopja.

Vladimir Grgurić
U sklopu Dana općine izložba rukotvorina i smotru folklora “Slavonijo, dok ti ime traje, čuvat ćemo tvoje običaje”
Možda ste propustili...

PREDSTAVLJEN KRATKI TEASER ZA NOVU TURSKU ROMANTIČNU SERIJU

“Thank You, Next” stiže na Netflix

LEGENDARNA GRUPA IZVEST ĆE APSOLUTNO SVE NAJVEĆE HITOVE S 11 STUDIJSKIH ALBUMA

Rock-divovi The Cult svirat će na opatijskoj Ljetnoj pozornici

Najčitanije iz rubrike