Mozaik
PJESME PODRAVINE I PODRAVLJA U PITOMAČI

‘’Podravina od cvijeća
tkana’’ dobila nagradu
Objavljeno 18. lipnja, 2019.
Najljepše stihove na kajkavskom narječju napisala je Đurđica Beštak za ‘’Tatekuf kaput’’, u izvedbi Jelene Halić

U Pitomači je održan jedan od najpoznatijih glazbenih festivala u Hrvatskoj, tradicionalne 27. ‘‘Pjesme Podravine i Podravlja‘‘. Rijeka Drava bila je tema prve večeri festivala, koji je i ove godine održan u Sportskoj dvorani OŠ Petra Preradovića.

Te prve večeri, koja je nazvana ‘‘Z onkraj Drave‘‘, nastupili su: Gabrijela Šipek, Đurđevčice i Tamburaši KUD-a Petar Preradović, Tamburgeri, Darko Marić, The Fusion, Podravski mužikaši, Ana Fortuna, Šokci, Tena Grlica, Dragan Vlajnić, Franjo Barić, Jerry Grcevich i Klapa Faganel.

Druga večer bila je rezervirana za nove skladbe, a među gostima nazočio je potpredsjednik Vlade RH i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić. Druge večeri glazbenim ljubiteljima u sportskoj dvorani OŠ Petar Preradović u Pitomači, kao i onima pred malim HTV ekranima, predstavili su se Gorbonuk, Krešimir Grloci, Svirci moji, Jelena Halić, Podravski mužikaši, Tena Grlica, Etno duo Goga i Željko, TS Ravnica, Lucija Jelušić, Željko Lončarić Žec i Viktorija Kulišić Đenka, Hrvoje Hegedušić, Mladen Medak Gaga, Edita Kolombo, Dike, Blanka Došen, Max Hozić, Stjepan Jeršek Štef, Mirko Švenda Žiga, Jane, Stjepan Lach, Duško Mucalo i Miro Ungar. Većina njih pjevala je uz pratnju Tamburaškog orkestra HRT-a. Generalni sponzor festivala bila je Bistra Đurđevac, zlatni sponzori su Slatinska banka, INA, Hrvatske šume, Ceste Bjelovar, Komfort, a sponzori Bagergrad, Croming, Duga, Flora, Hotel Divino, Jan Spider, Kograd, Komunalno Pitomača, Plinkom, Vodakom, Palković i Tesar Novogradec.

I ove godine, u sklopu festivala, dodijeljena je nagrada Drage Britvića za najljepši tekst na kajkavskom te na standardnom ili književnom hrvatskom jeziku. Nagrada “Drago Britvić” izvedena je prema likovnom rješenju slikara Marija Tomasa te kiparskom rješenju Dragutina Dubravčića, a inspirirana je Britvićevim stihovima “tu sam pjesmu učio od ptica”.

Prvu nagradu, na standardnom ili književnom hrvatskom jeziku, osvojio je Vladimir Smiljanić sa skladbom ‘‘Podravina od cvijeća tkana‘‘ u izvedbi Željka Lončarića Žeca i Viktorije Kulišić Đenke. Srebro je pripalo Leonardu Baksi Čečiju za skladbu ‘‘To ti je prilika‘‘, koju je otpjevala Edita Kolombo. Broncu je osvojila Draga Vranješ Vargović za skladbu ‘‘Zlatni snovi‘‘ u izvedbi Blanke Došen.

Najljepše stihove na kajkavskom narječju napisala je Đurđica Beštak za skladbu ‘‘Tatekuf kaput‘‘, u izvedbi Jelene Halić. Drugo mjesto pripalo je Nevenki Mihovilić za ‘‘Kraljicu mira‘‘, koju su izveli Tena Grlica i Podravski mužikaši, a broncu je zaslužila Đurđa Habel za skladbu ‘‘Mesec‘‘, koju je otpjevala Lucija Jelušić. Nagradu najboljima uručili su direktor Festivala Rajko Stilinović i umjetnički ravnatelj Marinko Barčan. Nakon festivalskog programa u dvorani, na središnjem trgu u Pitomači, zapjevao je legendarni hrvatski roker Jura Stublić i njegov Film, uz kojeg su se oni stariji vratili u dobro staro vrijeme, a oni mlađi pokazali da još uvijek uživaju uz odličan rock and roll.

Vladimir Grgurić
BROJNI POKROVITELJI MANIFESTACIJE
Organizator je bila Udruga Glazbeni festival Pjesme Podravine i Podravlja Pitomača, a suorganizatori HRT i Hrvatsko društvo skladatelja te pod visokim pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović. Pokrovitelji su bili Virovitičko-podravska županija i Općina Pitomača te supokrovitelj OŠ Petra Preradovića Pitomača. Prvoj večeri, među ostalim, nazočili su - izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, saborski zastupnik Josip Đakić, saborska zastupnica Vesna Bedeković, virovitičko-podravski župan Igor Andrović, načelnik Općine Pitomača Željko Grgačić…
Nagrada je izvedena je prema likovnom rješenju slikara Marija Tomasa te kiparskom rješenju Dragutina Dubravčića
Najčitanije iz rubrike