Novosti
POJAVILA SE I PIJAVICA KOD NOVE GRADIŠKE

Tuča veličine oraha kod Novske
Objavljeno 16. lipnja, 2019.
Iako je jučer temperatura zraka prelazila i 30 stupnjeva, u predvečerje je jedan dio Slavonije poharalo nevrijeme s jakom kišom, krupnom tučom i vjetrom, a kod Nove Gradiške zabilježen je i nastanak pijavice. ​Do 17 sati izraženijih je nevremena već bilo na području Slavonije i u unutrašnjosti Dalmacije. Drugi dio nedjelje donio je zamjetnu destabilizaciju atmosfere. Temperature zraka gotovo su posvuda porasle iznad 30 °C, što dodatno pogoduje razvoju jakih grmljavinskih pljuskova, prenosi portal neverin.hr. Do 17 sati razvoj jakih olujnih oblaka zabilježen je ponajprije na području Slavonije te u unutrašnjosti Dalmacije i na gorskom području. Velika zrna tuče zabilježena su u okolici Novske, odakle su čitatelji portala neverin hr. poslali fotografije i videa.


Velika tuča pogodila je Roždarnik pokraj Novske, a komadi leda bili su veličine oraha.


U 18 sati jako nevrijeme praćeno tučom veličine oraha zahvatilo je i Gospić.


U nastavku nedjeljnog poslijepodneva i navečer meteorolozi su predvidjeli daljnji razvoj oblaka te nastanak novih grmljavinskih pljuskova koji su ponegdje donijeli i izraženije nevrijeme praćeno tučom. Do zaključenja ovog broja Glasa Slavonije vrijeme je bilo izrazito oblačno, ali kiša još nije pala. U unutrašnjosti će zapuhati umjeren sjeveroistočni vjetar. Na Jadranu će se zadržati suho, a lokalni su pljuskovi mogući uglavnom u zaleđu obale.


Još je nepoznato koliko je štete izazvao led kod Novske.
DHMZ upozorava da će i ponedjeljak biti nestabilan. "Na kopnu promjenljivo i svježije. Povremeno će biti kiše, mjestimice i pljuskova s grmljavinom, a još u noći i ujutro moguće je i grmljavinsko nevrijeme. Na Jadranu sunčanije i većinom suho. Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni, na istoku i sjeverozapadni. Na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana umjerena bura, podno Velebita i jaka s olujnim udarima, a duž ostatka obale vjetar uglavnom slab. Najniža jutarnja temperatura zraka od 19 do 24, u gorju malo niža. Najviša dnevna od 24 do 28, na Jadranu od 28 do 32 °C", javlja DHMZ. V.T.