Novosti
SLIJEDI EUROPSKA PROVJERA KVALITETE AKTIVE BANAKA

Vujčić: Likvidnost banaka u RH bitno viša od eurozone
Objavljeno 17. lipnja, 2019.

Guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić izjavio je u Dubrovniku kako očekuje da će hrvatske banke vrlo dobro proći Provjeru kvalitete aktive (Asset Quality Review - AQR), prije ulaska u Jedinstveni nadzorni mehanizam - JNM (SSM - Single Supervisory Mechanism), jer je njihova kapitalna adekvatnost i likvidnost znatno viša od prosjeka eurozone te ne ostavljaju sumnju da je riječ o kvalitetnom i stabilnom sustavu.


Vujčić, koji je sudjelovao na 25. Dubrovačkoj ekonomskoj konferenciji u organizaciji HNB-a, napomenuo je kako je u tijeku tehnički dio dogovora s Europskom središnjom bankom (ESB) oko provođenja Provjere. "Potrebno je odrediti koje će banke proći Provjeru i očekujem da ćemo do kraja lipnja znati broj imena tih banaka. Potom slijedi obavijest tim bankama koje podatke trebaju pripremiti, a Europska središnja banka treba provesti javni natječaj za provedbu Provjere. Na kraju slijedi i sama Provjera kvalitete aktive", objasnio je Vujčić.


Istaknuo je kako je pismo namjere za ulazak u Europski tečajni mehanizam ERM II u završnoj fazi dovršavanja, a bit će poslano nakon dogovora s europskim partnerima. Pritom nije htio špekulirati s datumima, nego je rekao da će se to dogoditi "vrlo brzo".


HNB je 27. svibnja objavio da je Hrvatska ESB-u uputila zahtjev za uspostavljanje tzv. bliske suradnje između ESB-a i HNB-a u obavljanju poslova supervizije kreditnih institucija u okviru Jedinstvenoga nadzornog mehanizma. "Riječ je o koraku koji je sastavni dio procedure za ulazak Republike Hrvatske u ERM II, a potom i europodručje. Namjera je Republike Hrvatske istodobno ući u mehanizam bliske suradnje s ESB-om i u tečajni mehanizam ERM II“, objavio je HNB.
JNM je prvi stup bankovne unije, a čine ga ESB i nacionalna nadležna tijela država članica koje sudjeluju u mehanizmu. Sudjelovanje je automatsko za države članice europodručja, a dobrovoljno za države članice izvan europodručja te se uspostavlja bliskom suradnjom s ESB-om. Glavni su ciljevi osiguravanje sigurnosti i pouzdanosti europskoga bankovnog sustava te doprinos financijskoj integraciji i stabilnosti u EU-u. Ulazak u blisku suradnju preduvjet je za sudjelovanje u prvom stupa bankovne unije. I.Bošnjak/H
Boris Vujčić

guverner HNB-a

Pismo namjere za ulazak u Europski tečajni mehanizam ERM II u završnoj je fazi dovršavanja, a bit će poslano nakon našeg dogovora s europskim partnerima, što će se dogoditi vrlo brzo
Možda ste propustili...

NA LOKACIJI BLATO U ZAGREBU

Nacionalna dječja bolnica gotova 2029.

PREDSJEDNIK HDZ-A ODBIJA SUČELJAVANJE

“Grbin neće biti premijer, a ni predsjednik Sabora”

U RAFINERIJI NAFTE RIJEKA

Pokretanje proizvodnje

Najčitanije iz rubrike