Novosti
RAVNATELJ DEMANTIRAO TVRDNJE O LEKTIRI

Jozić: U Sporazumu se ne spominje lektira
Objavljeno 17. lipnja, 2019.
Ravnatelj Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje Željko Jozić opovrgnuo je u subotu tvrdnje građanske inicijative "Stop neprimjerenoj lektiri". "Budući da su brojni mediji u vijesti o inicijativi ‘Stop neprimjerenoj lektiri‘ prenijeli kako su članice te inicijative zatražile izbacivanje svih književnih djela u kojima se promiče pedofilija, pornografija i ostali nastrani sadržaji, a ‘nalaze se na popisu lektire u Sporazumu o suradnji Ministarstva znanosti i obrazovanja s Filozofskim fakultetom i Institutom za hrvatski jezik i jezikoslovlje iz travnja 2019.‘, radi točnoga informiranja javnosti mora se naglasiti da se u bilateralnome Sporazumu o suradnji Ministarstva znanosti i obrazovanja i Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje potpisanome 25. travnja 2019. godine uopće ne spominje lektira, a kamoli pojedini lektirni naslovi", priopćio je Jozić.


Sporazumom se među ostalim predviđa sudjelovanje u osmišljavanju i ostvarivanju procesa obrazovne reforme, kreiranje obrazovnih kurikula i programa edukacije i doedukacije, sudjelovanje u osposobljavanju učitelja, nastavnika, ravnatelja i stručnih suradnika te brojne druge suradne aktivnosti iz djelokruga Instituta kao središnje nacionalne ustanove za proučavanje i njegovanje hrvatskoga jezika, istaknuo je ravnatelj Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje.


S druge strane, dodao je Jozić, osobno podržavam model pri kojemu postoji obvezni kanon književnih djela te širok popis izbornih lektirnih naslova s kojega najpozvaniji u obrazovnome sustavu, a to su učitelji, nastavnici i profesori, ali i sami učenici biraju ona književna djela za koja drže da su najprimjerenija i najprikladnija.
Podsjetimo, Kristina Pavlović je u petak, u ime građanske inicijative "Stop neprimjerenoj lektiri", ustvrdila da je ministrica Blaženka Divjak "na populistički i nestručan način sastavila popis izborne lektire, ignoriravši struku, a Divjak odgovorila da je obvezna lektira dio kurikula i objavljena je, a izborna je na stručnjacima, "a to su učitelji, profesori koji rade u školama, a ne neke marginalne skupine". Hina
Možda ste propustili...

ZAŠTITA PRIRODE I OKOLIŠA U MEDIJIMA

Velebitska degenija za najbolje novinarske radove

PRAVNICI JASNI U STAVU O PONAŠANJU PREDSJEDNIKA REPUBLIKE

Upozorenje Ustavnog suda neće poremetiti formiranje nove vlasti