Novosti
NASTAVAK POTRAGE ZA NAFTOM U SLAVONIJI

Skrivaju li polja u blizini Cerića i Berka crno zlato?
Objavljeno 17. lipnja, 2019.
Načelnik općine Nuštar ističe kako nije bilo problema s naknadom štete

Sa zadovoljstvom, ali i neizvjesnošću načelnici vukovarsko-srijemskih općina Nušar i Tompojevci dočekali su potvrdu Vlade RH i vijesti iz Agencije za ugljikovodike da kanadska kompanija Vermilion započinje istražna bušenja u istočnoj Slavoniji.


Nakon prethodno izvedenih istražnih gravimetrijskih i magnetometrijskih snimanja iz zraka, a potom prošlogodišnjih seizmičkih ispitivanja, odnosno službene interpretacije dostupnih geoloških podataka na polju Drava 4, Verimlion je detektirao područja pogodna za drugu fazu, odnosno za dvije istražne bušotine. Prva je na lokaciji Cerić 1 u općini Nuštar. Ondje su definirani plinski i naftni ciljevi. Bušotinski je radni prostor pripremljen te u ponedjeljak, 17. lipnja, počinje izrada bušotine.


Nuštarski općinski načelnik Hrvoje Drinovac obišao je pripremu terena, ondje se već postavlja toranj, visine oko 50 metara, a kako je načelnik neslužbeno saznao, bušit će se do dubine od 1700 metara.


U toj općini nije bilo problema s naknadom štete nastale u prvoj fazi ispitivanja. Na području općine tri su lovačka društva dobila odštetu zbog rastjerivanja životinja, nešto je odštete bilo i za poljoprivrednike kroz čija je polja prošla istražna mehanizacija. No sve je uredno plaćeno i, prema informacijama kojima raspolaže načelnik Drinovac, nije bilo naknadnih prigovora. A neće ih biti ni ako se ondje otkrije nalazište ugljikovodika - bilo nafte bilo plina.


- Rudna renta koja će nam u tom slučaju pripasti bit će, naravno, iskorištena za daljnju obnovu infrastrukture na području naše općine - kaže načelnik općine Nuštar.


Gotovo identično je razmišljanje i njegova kolege Zdravka Zvonarića, načelnika općine Tompojevci. Ondje će do sredine idućeg mjeseca, na bušotini Berak 1, također biti podignut toranj i počet će bušenje. Na tom je području izvjesnije da se radi o mogućem plinskom nalazištu. I Zvonarić je obišao lokaciju te kaže da se uređuje pristupna cesta do bušotine. Na lokaciji su skinuti usjevi i do sredine idućeg mjeseca očekuje se još jedan toranj.


Oba načelnika ne skrivaju kako s kanadskim Vermilionom imaju otvorenu dvosmjernu komunikaciju i da do sada nije bilo nikakvih tajni. No do eventualnog otkrića nafte i plina i jednu i drugu općinu očekuje i propisana odšeta - 400 kuna po četvornom metru zauzetosti površine. Iz Vermiliona, odnosno njegova hrvatskog ogranka sa sjedištem u Zagrebu, nije nam pristigao odgovor o njegovim daljnjim aktivnostima.
Obje su te lokacije dio polja Drava 4, koje se dijelom prostire u Osječko-baranjskoj, a dijelom u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Osluškivani signali iz podzemlja očito su bili konkretniji u istočnijoj, Vukovarsko-srijemskoj, županiji. Ali možda se bušotina pojavi i u Osječko-baranjskoj.


Dario Kuštro
DOZVOLA VERMILIONU NA 30 GODINA
Vlada RH odobrila je produženje prve istražne faze za istražni prostor ugljikovodika "DR-04" (Drava 4) za dodatno razdoblje od dva puta po šest mjeseci, odnosno ukupno godinu dana, do 10. rujna 2020. Kanadski su naftaši to produženje zatražili "jer Vermilion nije mogao obavljati svoje aktivnosti zbog okolišnih ograničenja na istražnom prostoru ugljikovodika". Kada je Glasova ekipa s njima bila na terenu u blizini Osijeka, rekli su kako su radove na potezu uz Dravu s baranjske strane odgodili jer su bili upozoreni da je to vrijeme gniježđenja autohtonih ptičjih vrsta. Istražno razdoblje koje je Vermilion utvrdio s državom, sukladno ugovoru i Zakonu o istraživanju i eksploataciji ugljikovodika, traje najduže pet godina te se dijeli na dvije istražne faze, pri čemu prva istražna faza traje tri godine i počinje od datuma stupanja ugovora na snagu, a druga istražna faza traje dvije godine, a počinje neposredno nakon prve istražne faze. Produženje roka trajanja istražnog razdoblja ne utječe na ukupno trajanje dozvole za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika, koja je izdana na rok od 30 godina.
Možda ste propustili...