Zdravlje
STUDIJA ZDRAVLJE DJECE

Bolesti zubi u djetinjstvu - rizik za srčane bolesti
Objavljeno 17. lipnja, 2019.
Oralne infekcije su među najčešćim uzrocima bolesti potaknutih upalama

Znanstvenici su pregledali zube 755 djece 1980. kad su imala prosječno osam godina te ih pratili do 2007. kako bi vidjeli koliko ih je razvilo faktore rizika za srčane i moždane udare poput povišenog krvnog tlaka, povišenog kolesterola, povišenog šećera u krvi i aterosklerotičnih promjena krvnih žila.

Sveukupno samo 33-oje djece, odnosno njih 4,5 posto, nije imalo nikakve pokazatelje oralnih bolesti poput krvarenja desni, karijesa, ispuna ili džepića oko zuba koji mogu signalizirati bolesti desni. Gotovo šest posto djece imalo je jedan od ta četiri znaka oralnih infekcija, 17 posto dva znaka, 38 posto tri znaka i 24 posto sva četiri znaka.

Djeca s jednim znakom oralne infekcije imala su 87 posto veće izglede razviti nešto što je poznato kao subklinička ateroskleroza: strukturne promjene i zadebljanje arterijskih stijenki koje nije dovoljno ozbiljno da izazove komplikacije.

Djeca sa sva četiri znaka lošeg oralnog zdravlja imala su 95 posto veće izglede za razvoj te vrste oštećenja arterija.

Oralne infekcije su među najčešćim uzrocima bolesti potaknutih upalama, a parodontalne bolesti kod odraslih odavno su povezane s povećanim rizikom kardiovaskularnih bolesti, ističu znanstvenici u časopisu JAMA Network Open.

Kod većine ljudi karijes i bolesti desni pojave se već u djetinjstvu, a ta stanja mogu se pretvoriti u teže infekcije i gubitak zuba ako nisu liječeni na odgovarajući način, navode autori studije.

Liječenje tih oralnih problema u djetinjstvu također može smanjiti upale i druge faktore rizika za zadebljanje stijenki krvnih žila.

"To naglašava koliko je za opće zdravlje važna dobra oralna higijena i česte zubarske kontrole već u ranom djetinjstvu", navodi autorica istraživanja Pirkko Pussinen sa sveučilišta Helsinki u Finskoj.

"Djeca sa zdravim ustima imala su bolji profil kardiovaskularnog rizika (niži krvni tlak, indeks tjelesne mase, šećer u krvi i kolesterol) tijekom cijelog razdoblja u kojemu su praćeni svi ispitanici", kaže Pussinen.

Više od četiri petine djece imalo je karijes i već popravljane zube, a 68 posto krvarenje iz desni tijekom pregleda. Kod 54 posto djece uočeni su džepići u području desni i to je uočeno češće kod dječaka nego kod djevojčica.

I karijes i džepići koji mogu upozoravati na bolesti desni povezani su sa zadebljanjem stijenki karotida, arterija u vratu koje provode krv iz srca u mozak. To je pokazatelj progresije ateroskleroze i povećanog rizika za srčane i moždane udare.

Znanstvenici ističu da svaka subklinička ateroskleroza ili drugi faktori rizika ne znače sigurni srčani ili moždani udar.

Loše oralno zdravlje u djetinjstvu također je povezano s povećanim krvnim tlakom i indeksom tjelesne mase već na početku odrasle dobi, ističe autor pratećeg uvodnika, dr. Salim Virani s medicinskog fakulteta Baylor u Houstonu.

“Oni bi sami mogli biti povezani s lošim zdravljem srca u odrasloj dobi”, navodi Virani. Sistemske upale povezane s lošim oralnim zdravljem također su povezane sa srčanim i moždanim udarima, dodaje Virani.

Hina
Znanstvenici ističu da svaka subklinička ateroskleroza ili drugi faktori rizika ne znače sigurni srčani ili moždani udar
Možda ste propustili...

ORGANIZAM SE PRIRODNO POČINJE REGENERIRATI

U proljeće se javlja svjež nalet energije

SAVJET NE MOŽEMO SVE KONTROLIRATI

Učestali mikrostres itekako crpi energiju

Najčitanije iz rubrike