Regija
ZASJEDA VUKOVARSKO VIJEĆE

Danas odgovor zašto Vodovod plaća penale?
Objavljeno 17. lipnja, 2019.
Dio vijećnika kaže kako se iz materijala ne vidi zbog čije greške Vodovod plaća po pet posto kazne na dva ugovora

Članovi Gradskog vijeća Vukovara na prošloj su sjednici prvi put dobili informaciju kako Vodovod grada Vukovara plaća penale zbog utvrđenih pogrešaka u realizaciji projekta Vukovar (vodoopskrba i sustav odvodnje).

Stoga je dio vijećnika zatražio održavanje tematske sjednice kako bi dobili precizne informacije zašto je do toga došlo i tko je odgovoran. Naveli su kako je riječ o velikoj sumi novca, a problemi datiraju još iz 2014. godine te je neprimjereno da Gradsko vijeće nema pravovaljane podatke jer je Vodovod gradsko poduzeće i nužno je utvrditi zbog čije pogreške plaćaju penale.

Dario Tišov, direktor Vodovoda grada Vukovara, tom je prilikom naveo kako je riječ o ukupnom iznosu od 4,9 milijuna kuna za dva ugovora koji su vezani uz provedbu javne nabave i nadzor. Ustvrdio je kako je sporna stavka za nadzor u vrijeme raspisivanja natječaja prošla sve kontrole i nijedno kontrolno tijelo nije stavilo prigovor na stavku za koju se naknadno utvrdilo da je bila ograničavajuća u dokumentaciji.

- Na to smo uložili prigovor, a za ugovor o izvođenju radova za periferna naselja plaćali smo korekciju od pet posto iznosa po svakoj izvedenoj situaciji - izjavio je, uz napomenu kako u to vrijeme nisu bili potpuno usklađeni s direktivama EU-a, što se poslije pokazalo kao problem i prouzročilo je plaćanje korekcija.

Gradsko vijeće danas će zasjedati i jedna od tema o kojoj će raspravljati su penali koje Vodovod plaća.

- Prema onomu što se vidi iz dostavljenih materijala, došlo je do pogreške u provedbi projekta, ali nije sve razjašnjeno i očekujem odgovore na konkretna pitanja. Vidi se kako je Vodovod u više navrata plaćao penale, došlo je do pogrešaka u javnoj nabavi, provedbi projekta i davanju ovlasti nadzora, zbog čega su za po pet posto umanjena sredstva dobivena iz europskih fondova - rekla nam je Mirjana Semenić Rutko (BM 365), posebno naglasivši kako se ni na jednom mjestu u materijalima za sjednicu ne navodi tko je odgovoran za propuste. Prema njezinim riječima, novac Vodovodu ne pada s neba, nego će štetu netko morati pokriti, a kako je riječ o gradskom poduzeću, jasno je kako će teret pasti na leđa Vukovaraca.

Goran Bošnjak (SDP), koji je također potpisnik zahtjeva za održavanje tematske sjednice Vijeća, rekao je kako je iz materijala vidljivo da je došlo do propusta u provedbi natječaja za izvoditelje.

- Odbacili su ponudu grupe ponuditelja i prihvatili drugu koja je skuplja 6,5 milijuna kuna. Ne može se onda govoriti o objektivnim okolnostima zbog neusklađenosti s propisima EU-a, nego isključivo o pogrešci naručitelja.

Treba utvrditi je li se radilo iz neznanja ili s namjerom, ali mora se precizirati tko je odgovoran, naglasio je Bošnjak dodavši kako Vodovod dio penala plaća i zato što nisu poštovani rokovi za izvođenje radova.

Dragana Korpoš
Na dnevnom redu i rebalans proračuna
Osim aktualnog sata gradonačelnika i razmatranja stanja u Vodovodu, vukovarski će vijećnici raspravljati o nizu tema. Među ostalim trebaju usvojiti izmjene i dopune programa javnih potreba iz područja društvenih djelatnosti, kulture i turizma u 2019. godini, kao i izmjene i dopune programa građenja i održavanja komunalne infrastrukture, a potom i rebalans proračuna za ovu godinu. Pred njima je donošenje odluka o davanju suglasnosti za prijenos prava i obveza iz ugovora o dugogodišnjem zakupu poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu RH.
Davor Tišov,

direktor vodovoda

Na to smo uložili prigovor, a za ugovor o izvođenju radova za periferna naselja plaćali smo korekciju od pet posto iznosa po svakoj izvedenoj situaciji. U to vrijeme nismo bili usklađeni s direktivama EU-a.
Najčitanije iz rubrike