Regija
LJEPOTA I BOGATSTVO PRIKAZANI U NIJEMCIMA

“Divan je kićeni Srijem” 22. put
Objavljeno 17. lipnja, 2019.
NIJEMCI

Manifestacija ‘‘Divan je kićeni Srijem‘‘ održana je 22. put, a nastala je nakon završetka mirne reintegracije u okviru obilježavanja Dana općine Nijemci. Od 2003. godine prerasla je u središnju manifestaciju za područje Srijema, a na taj se način ostvario cilj povezivanja Hrvata s obje strane granice. Ova manifestacija njeguje tradicijsku kulturu, folklorno naslijeđe i identitet zapadnog Srijema.

Manifestacija ‘‘Divan je kićeni Srijem‘‘ prepoznatljiv je događaj u ovome kraju. Kako je rekao je načelnik općine Vjekoslav Belajević, ‘‘manifestacija postaje ono što smo svih ovih godina željeli, a to je da postaje jedna od glavnih manifestacija u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Ovom manifestacijom pokazujemo tradiciju, kulturu te rad udruga općine Nijemci. To je ujedno odlična promocija naše Općine, a želimo da ona ima i gospodarski smisao."

Program je bio uistinu bogat. Održan je stand up nastup Davora Dretara Dreleta, koncert ‘‘Tamburaši za dušu‘‘, zatim koncert Luke Nižetića, nastup kazališta La La Land iz Zagreba, koji su organizirali glazbeno-likovne radionice, balonijada te niz starinskih igara, a izveli su i predstavu ‘‘Djed i Karlo‘‘. Taktičko-tehnički zbor naoružanja i opreme Oružanih snaga Republike Hrvatske održan je u središnjem parku. Posjetitelji su mogli razgledati Gospodarski sajam koji je okupio brojne OPG-ove. Od kulturnih događaja posebno je bilo zanimljivo Sijelo pučkih pisaca Slavonije, Baranje i Srijema održano u Đeletovcima, koji pisanom i izgovorenom riječju ‘‘brane‘‘ svoj kontinuitet više od dva desetljeća, te nastup i mimohod KUD-ova. Bila su tu i razna sportska natjecanja, tako da se može reći da je manifestacija ‘‘Divan je kićeni Srijem‘‘ zablistala u punom sjaju i ove godine, a kako je rekla Katarina Šarkić iz Turističke zajednice Općine Nijemci, polako se slažu kockice i za sljedeću godinu.

Prema riječima vukovarsko-srijemskog župana Bože Galića, ova manifestacija je odlična promidžba i Općine Nijemci i Vukovarsko-srijemske županije te će županija svake godine stajati uz ovu manifestaciju. M.Kokaj
NA543 DIam complicides esElina SAIPAP
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike