Regija
ODRŽANA TERENSKA VJEŽBA CIVILNE ZAŠTITE

Na ribnjacima Blanje su prikazane aktivnosti u evakuaciji osoba čamcima
Objavljeno 17. lipnja, 2019.
VILJEVO

Područni ured civilne zaštite Ravnateljstva civilne zaštite u Osijeku organizirao je pokaznu vježbu zaštite i spašavanja od poplava na ribnjacima Blanje u Viljevu pod nazivom "Blanje 2019.".

Scenarij pokazne vježbe civilne zaštite na ribnjacima Blanje u slučaju izvanredne situacije je sljedeći: obilna kiša i porast nivoa vode u vodotocima rezultirao je izlijevanjem i ugrozom naselja, dvorišta obiteljskih kuća i lokalnih prometnica u neposrednoj blizini ribnjaka. Nakon učestalih poziva stanovnika na 112 dežurni vatrogasci obilaze teren radi uvida u stanje i obujam ugroze. Angažirane su općinske operativne vatrogasne snage na ispumpavanju i prepumpavanju vode iz nabujalih vodotoka, a zbog velike ugroze zatražena je pomoć i državnih snaga civilne zaštite. Prema scenariju terenske vježbe, manifestirane su i aktivnosti u evakuaciji i zbrinjavanju stanovništva čamcima iz poplavljenog područja, punjenje vreća pijeskom te gradnja zečjih nasipa kako bi se zaštitila kritična infrastruktura u poplavljenoj zoni. Prema scenariju vježbe, u sigurnoj zoni uspostavljena je baza iz koje kreću timovi u akcije spašavanja, ali i gdje se obavlja prihvat spašenih osoba, pružanje psihološke potpore i prve pomoći te njihova evidencija.

Samom vježbom provjeravana je uvježbanost, opremljenost i djelovanje pripadnika operativnih snaga sustava civilne zaštite u spašavanju stanovništva s poplavom ugroženog područja. Tom je prilikom odrađena i provjera aktiviranja i mobilizacije operativnih snaga sustava civilne zaštite, koordinacija kod provođenja mjera i aktivnosti civilne zaštite za obranu od poplave te zaštita i spašavanje ugroženog stanovništva, ali i potreba mijenjanja planova kako bi bili operativniji u slučaju kriznih situacija.

Zamjenik načelnika Općine Viljevo i zapovjednik Stožera civilne zaštite, Tomislav Mađarić, konstatiro je da je vježba uspješno provedena, a na temelju viđenog pokazana je mogućnost i sposobnost reagiranja na izvanredne događaje

- Cijela pokazna vježba civilne zaštite bila je uspješna i svakako podiže spremnost svih sudionika, ali i pripadnika postrojbe viljevačke Vatrogasne zajednice i Postrojbe civilne zaštite općine Viljevo, odnosno naših operativnih snaga - rekao je zamjenik općinskog načelnika i zapovjednik Stožer civilne zaštite Tomislav Mađarić. Tom prilikom zamjenik Mađarić zahvalio je te čestitao svima koji su bili uključeni u provedbu terenske vježbe, posebno istaknuvši kvalitetnu i brzu reakciju u izvođenju vježbe, te poručio da su svi dionici, ali i ostali povezani sa zaštitom i spašavanjem itekako spremni kvalitetno obaviti potrebne zadaće u mogućim izvanrednim situacijama zbog čovjekova nemara, nehata i neopreznosti ili nepredvidljivosti i hirova prirode. Zamjenik načelnika Mađarić istaknuo jw da će kao i do sada Općina Viljevo redovito provoditi aktivnosti na osposobljavanju članova Postrojbe civilne zaštite kako bi bili kadri odgovoriti u slučaju nastanka posebnih potreba iz okvira djelatnosti spašavanja na vodi i pod vodom.

Sudionici, organizatori i pokrovitelji vježbe civilne zaštite "Blanje 2019." bili su Područni ured civilne zaštite Osijek, Hrvatske vode – Vodnogospodarska ispostava Karašica-Vučica Donji Miholjac, HGSS Osijek, Zavod za hitnu medicinu Osječko-baranjske županije, Gradsko društvo Crvenog križa Donji Miholjac, Policijska postaja Donji Miholjac, Općina Viljevo, Stožer civilne zaštite općine Viljevo, Vatrogasna zajednica Viljevo, Lovačka udruga Kuna i Športsko-udičarska udruga Zlatni karas.

Snježana Fridl
Zamjenik načelnika Općine Viljevo Tomislav Mađarić konstatiro je da je vježba uspješno provedena
I ZEČJI NASIPI
Prema scenariju pokazne vježbe civilne zaštite, manifestirane su i aktivnosti u evakuaciji i zbrinjavanju stanovništva čamcima iz poplavljenog područja, punjenje vreća pijeskom te gradnja zečjih nasipa kako bi se zaštitila kritična infrastruktura u poplavljenoj zoni.
Možda ste propustili...

POVJERENSTVO ZA SUZBIJANJE OVISNOSTI VPŽ-A

Novi je predsjednik Siniša Brlas

PREDSTAVLJAT ĆE VUKOVARSKO-SRIJEMSKU ŽUPANIJU

Kazalište Županja i Scena Martin na državnim festivalima

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ROBERT JANOVIĆ PONUDIO TRAŽENU USLUGU

Ostao bez posla pa imanje preuredio u - Salaš za pse

2

PRVA LOPTA ZA 20-AK DANA?

Čeka se licenca za umjetni travnjak na pomoćnom igralištu

3

SELO PRED IZUMIRANJEM S 23 STANOVNIKA

Asfalt u Kladavac stigao prekasno - ljudi su otišli