Regija
DANAS O SPORAZUMU O PRIJATELJSTVU

Suradnja Belog Manastira i Mohača ide na višu razinu
Objavljeno 17. lipnja, 2019.
BELI MANASTIR

Belomanastirski gradski vijećnici danas bi na sjednici Gradskog vijeća trebali prihvatiti prijedlog Odluke o uspostavljanju međusobne suradnje i sklapanju Sporazuma o prijateljstvu i suradnji između mađarskog Mohača i Belog Manastira, čime bi dosadašnja suradnja ovih dvaju grada bila još čvršća.

Mohač i Beli Manastir međusobno surađuju još od 70-ih godina prošlog stoljeća. Kako ističu u gradskoj upravi, suradnja se temeljila na susretima gradskih predstavnika, suradnji u području gospodarstva, odgoja i obrazovanja, kulture, sporta, zdravstva... Za vrijeme okupacije Baranje mnogi su Baranjci prvo stigli upravo u Mohač, neki su u njemu proveli sve prognaničke godine, a mlađi završili školu. Nakon mirne reintegracije, belomanastirski gradski oci nastojali su suradnju još više učvrstiti, prije svega zajedničkom suradnjom i partnerstvom u raznim programima EU-a. Rezultiralo je to s nekoliko uspješnih projekata. No kako je nedavno izjavio dogradonačelnik Belog Manastira, Predrag Stojanović, čini mu se da je međusobna komunikacija malo splasnula.

- Ne mogu reći da suradnje nema, ali mislim da ju treba podići na još višu razinu - rekao je. Mjesec dana poslije, u svibnju ove godine, gradski čelnici Mohača, na čelu s gradonačelnikom Jozsefom Szekom, na adresu belomanastirske gradske uprave poslali su dopis u kojemu izražavaju želju za potvrđivanje prijateljskih veza dvaju gradova.

- Stigao je prijedlog teksta sporazuma koji bi dvojica gradonačelnika trebala potpisati u kolovozu, najvjerojatnije u Mohaču. Sporazumom se predlaže suradnja na područjima gospodarstva, zajedničko sudjelovanje u programima EU-a te na poljima kulture, turizma, sporta, obrazovanja i poljoprivrede. Suradnja bi se odnosila i na razmjenu iskustava među jedinicama lokalne samouprave, školskim ustanovama i civilnim organizacijama - objašnjavaju u gradskoj upravi. Suradnja će tako, čini se, dobiti neku novu dimenziju i znatno čvršću sponu. Što je na neki način i normalno. Osim što međusobna udaljenost iznosi nepunih 30-ak kilometara, dva su grada stoljećima povezana na razne načine, ‘‘isprepleteni‘‘ su obiteljskim vezama i slično. U konačnici, ploče na ulazima u Beli Manastir, na kojima su ispisani nazivi gradova prijatelja, imat će svoj smisao. Bar što se Mohača tiče. To se ne bi moglo reći za, primjerice, belgijski Mechelen ili poljske Chojnice (vrijeme će pokazati hoće li opstati suradnja s Cambridgem). Za Chojnice, primjerice, grad u sjevernoj Poljskoj u kojemu živi 40-ak tisuća stanovnika, mnogi Belomanastirci nikada nisu ni čuli. Povelja o bratimljenju potpisana je 2000. godine, a temeljena je na razmjeni učenika i kulturi. Tako bar piše na gradskim web-stranicama, a u stvarnosti - nikakve suradnje nema. Slično je s belgijskim Mechelenom, s čijim je predstavnicima Povelja potpisana 2001. godine, nakon suradnje na razvojnom projektu. Nemamo informacije je li ikada nakon potpisivanja Povelje netko od belomanastirskih gradskih čelnika službeno posjetio ovaj povijesni grad (84.000 stanovnika) u pokrajini Flandriji i obrnuto. Ime Mechelena nije ispisano na pločama na ulazu u grad, ali je kao grad prijatelj označen na gradskoj web-stranici.

Osim prijedloga Odluke o uspostavljanju međusobne suradnje dvaju gradova, na Dnevnom redu sjednice Gradskog vijeća naći će se prijedlog Odluke o određivanju Dana branitelja Belog Manastira, potom davanje suglasnosti na zaključenje aneksa ugovora s prijenosom prava i obveze prema svim oblicima raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu RH, koji su prije sklopljeni s društvima iz koncerna Agrokor, te pravilnik o stipendiranju učenika i dodjela pojedinačne državne potpore Baranjskoj čistoći...

Ivica Getto
Razmatrana će biti i izvješća tvrtki, odnosno društava u gradskom vlasništvu, te Odluka o prvom rebalansu Proračuna
Možda ste propustili...

U NADBISKUPIJSKOM OBITELJSKOM CENTRU

Otvoren Vrt arkanđela Rafaela

GRAĐA O USTANOVI U VUKOVARSKOM ARHIVU NA 46 JE DUŽNIH METARA

Izložba o Brodskoj imovnoj općini, znamenitoj zgradi iz 1873. u središtu Vinkovaca

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana