Regija
PROJEKT “GEOPRIČE UNESCO GEOPARKA”

Multimedijski Geo- infocentar je do sada i najveće ulaganje
Objavljeno 17. lipnja, 2019.
Radovi, za sada, napreduju planiranom dinamikom, a nisu ih prekinule ni visoke temperature koje su vladale posljednjih dana
VOĆIN

Javna ustanova Park prirode Papuk, sa sjedištem u Voćinu, uspješno se nosi s brojnim složenim i skupim aktivnostima svoga najvećeg projekta Geopriče UNESCO geoparka, čija provedba omogućava investiranje u turističku infrastrukturu i povećava turistički potencijal ne samo Parka nego i cijelog područja oko Parka.

Buđenje svijesti
Riječ je o projektu koji je već do sada doveo do buđenja svijesti lokalnog stanovništva o turističkim mogućnostima toga područja i koji će pridonijeti da Papuk postane jedno od najatraktivnijih turističkih destinacija u Slavoniji.

Kad je 24. listopada 2017. na Jankovcu održano službeno predstavljanje i početak projekta "Geopriče Unesco geoparka", vrijednog 90.090.587,54 kune, od kojih je 85 posto nepovratnih sredstava Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU-a, u iznosu od 65.652.402,17 kuna, već tada je bilo jasno, a naglasio je to i ravnatelj Parka prirode Papuk Alen Jurenac, da će taj projekt potpuno izmijeniti predodžbu o nerazvijenosti Slavonije i da će znatno poboljšati turističku infrastrukturu Parka prirode Papuk na području Virovitičko-podravske i Požeško-slavonske županije.

Kruna projekta i najveće ulaganje, približno 38 milijuna kuna, gradnja je multimedijskoga Geo-infocentra u Voćinu, za koji je početkom veljače ove godine ravnatelj Jurenac u temelj položio povelju s podatcima o tom budućem zdanju. Četiri mjeseca poslije radovi napreduju planiranom dinamikom, a nisu ih prekinule ni visoke temperature posljednjih dana. Dokazuju to vrijedni radnici koje smo zatekli na gradilištu. Voćinski Geo-infocentar bit će mjesto gdje će posjetiteljima, osim statičnog muzejskog postava i interpretacije biološke, geološke i kulturne baštine, na inovativan i interaktivan način s pomoću multimedija i raznih postava, biti interpretirana prirodna i kulturna baština Parka prirode Papuk na površini od 843,13 četvornih metara, a otvorenje centra očekuje se u siječnju 2020. godine.

Vožnja biciklom
Posjetitelji će u ulaznom prostoru objekta, i prije kupnje ulaznica za posjet i razgledavanja izložbenog prostora, na interaktivnim ekranima dobiti prve informacije o sustavu zaštite prirode u Republici Hrvatskoj, o mreži Geo-parkova u svijetu te o samom Parku prirode Papuk.

U okviru projekta bit će opremljena prezentacijska dvorana i vanjske učionice i igraonice "Kuće Panonskog mora" Centra za posjetitelje Velika, već je u funkciji Adrenalinski park Duboka za djecu i odrasle, obnovit će se i sagraditi vidikovci, nabavljen je panoramski autobus koji će povezivati Geo-infocentar u Voćinu s Rupnicom i ostalim lokalitetima. Nabavljeno je 15 električnih i 15 brdskih bicikala za iznajmljivanje, a u sklopu projekta odradit će se i mnogobrojne edukacije. Sagrađena je županijska prometnica od Slatinskog Drenovca do granice Virovitičko-podravske i Požeško-slavonske županije, pa je sada Slatinski Drenovac asfaltom povezan s biserom Slavonije i Papuka – Jankovcem.

Pojašnjavajući kako je došlo do naziva projekta "Geopriče UNESCO geoparka", geolog Goran Radonić, stručni voditelj Parka prirode Papuk, kaže da je to rezultat petnaestogodišnjega rada Javne ustanove, kojim su njezini djelatnici htjeli Park prirode Papuk učiniti drukčijim od drugih nacionalnih parkova i parkova prirode u Hrvatskoj prema iznimnoj geološkoj baštini koju ima, ali isto tako htjeli su ovaj prostor staviti na kartu Europe i kartu svijeta. Ideja o Geo-infocentru nastala je prema jedinstvenom Dynamic Earth Museumu u Ediburghu.

Studiju izvodljivosti i prijavnu dokumentaciju izradila je VIDRA – Agencija za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije.

Petar Žarković
Posjetitelji će putovati kroz vrijeme
“Među raznovrsnim sadržajima izdvojio bih višedimenzionalno kino koje će posjetitelje provesti kroz prošlost te će oni na neki način putovati kroz vrijeme i vratiti se 23 milijuna godina unatrag. Zanimljivo je i podzemlje Papuka, gdje će posjetitelji osjetiti ozračje kakvo je u špiljama i jamama, potom ući u atmosfersku nišu miocenskog kopna u kojemu će se susresti s tamošnjim životinjama, kao što su nosorozi, sabljaste mačke, ali i miocenskog mora, u kojemu će se susresti s miocenskim psinama, koje su u ono vrijeme obitavale u Panonskom moru’’, istaknuo je ravnatelj JU Parka prirode Papuk Alen Jurenac.
Projekt tvrtke APE
Idejno rješenje za gradnju Geo-infocentra Voćin načinjeno je u Projektnom studiju AGH d.o.o. Zagreb, a projektnu dokumentaciju za gradnju, unutarnje uređenje i multimedijski postav građevine izradile su stručnjakinje tvrtke APE d.o.o. Sandra Jakopec i Ivana Pancirov.
vrijednost
približno 38 milijuna kuna
Možda ste propustili...

ŽUPAN DEKANIĆ PRIMIO I DARIVAO MALE NOGOMETAŠE

Uspješni limači NK-a Radnički

U UTORAK OD 16 DO 18 SATI

Darivanje krvi u OŠ Petrijevci

Najčitanije iz rubrike