Ekonomija
ZAOKRET PODUZETNIČKE KLIME

Hrvatska nije samo turistička nego i investicijska destinacija
Objavljeno 17. lipnja, 2019.
RH treba osnažiti gospodarsku poziciju i upisati se na investicijsku kartu

S obzirom na to da je Hrvatska napokon izišla iz nepovoljnog investicijskog položaja te ušla u investicijski rejting, čeka nas vrijeme optimizma, ulaganja i zaokreta poduzetničke klime.Izjavio je to Ivan Žižić, član Raiffeisenbank Austria d.d. (RBA), na godišnjem okupljanju predstavnika te banke i grupe s klijentima svih segmenata - Summer Talk.
Žižić je dodao kako smatra da možemo ostvariti velike i vrijedne promjene te dokazati da je Hrvatska ne samo turistička nego i investicijska destinacija.
Tijekom ovogodišnjeg Summer Talka organiziran je i panel "Hrvatska – investicijska destinacija", tijekom kojega su panelisti istaknuli važne korake kojima bi Hrvatska mogla osnažiti svoju gospodarsku poziciju te se upisati na investicijsku kartu svijeta.
Zrinka Živković Matijević, direktorica Ekonomskih i financijskih istraživanja RBA, prezentirala je makrouvjete na tržištu, pregled recentnih investicija u Hrvatskoj te ukratko objasnila što za poduzetnike i poduzetničku klimu znači ocjena investicijskog rejtinga. Živković Matijević tom je prilikom naglasila: "Nedavni podatci o gospodarskoj aktivnosti potvrdili su očekivani nastavak rasta, koji predvodi osobna potrošnja na krilima pada nezaposlenosti, rasta plaća, niske inflacije, početka zaduživanja u uvjetima niskih kamatnih stopa itd. te turizma. Međutim, dio rasta došao je od snažnog rasta investicija, čija je stopa premašila deset posto, što je ujedno i najviša realna stopa od 2008. godine. Uz izvoz, to je sastavnica BDP-a čiji rast priželjkujemo. Međutim da bi se povećanje vrijednosti investicija pretvorilo u dugoročni i održiviji rast, bitna je kvaliteta tih investicija odnosno njihova efikasnost", zaključila je Živković Matijević.

Nove tehnologije

Nakon uvodnih govora sslijedila je panel-rasprava, na kojoj su sudjelovali Michael Müller, predsjednik Uprave RBA-a, Branko Roglić, osnivač i predsjednik Nadzornog odbora Orbico grupe, Zdenko Lucić, državni tajnik Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, te Velimir Šonje – Arhivanalitika, a Zoran Šprajc bio je moderator panela.
Tijekom panela istaknuta su najvažnija pitanja vezana uz investicije, kao i usporedbe i uspješnost raznih sektora u njihovu privlačenju. Također, panelisti su se dotaknuli i konkretnih mjera kojima bi se poduzetnicima olakšalo poslovanje te realizacija investicijskih projekata.
Branko Roglić je istaknuo da će privatni sektor prosperirati samo ako će se aktivno raditi na mjerama kojima bi se smanjili nepotrebni nameti. "Država je ta koja treba stvarati okvire za poduzetnike te poduzetničku klimu, a na poduzetnicima i njihovim idejama je da oplođuju kapital te stvore okruženje u kojem bi se Hrvatska dalje razvijala. Smatram da poduzetnici u današnje doba moraju i mogu razmišljati globalno, dakle svaka ideja je potencijalni proizvod ili usluga za 500 milijuna ljudi, a ne za četiri milijuna, koliko ih trenutno živi u Hrvatskoj. Poslovanje je danas jednostavnije i s dolaskom novih tehnologija, te upravo zbog toga smatram da mladi uistinu ne trebaju razmišljati o odlasku, nego o vlastitim poduzetničkim idejama", rekao je Roglić.
BDP raste

Zdenko Lucić je naveo da razloga za optimizam svakako ima."Naime, pokazatelji nam govore da BDP raste već 19. kvartal zaredom, tako da moramo biti svjesni da se situacija bitno promijenila kada govorimo o poduzetničkoj klimi. Danas se sve više ulaže u nove odnosno visoke tehnologije. Nama je u fokusu privlačenje investicija u nove tehnologije, istraživanje i razvoj, investicije koje donose visoku dodanu vrijednost, kojih je u Hrvatskoj sve više. Dokaz tomu je i odluka austrijske tvrtke FACC, koja je u konkurenciji svih zemalja srednje i istočne Europe od Poljske do Rumunjske odabrala Hrvatsku kao najbolju destinaciju za svoju investiciju. FACC uskoro započinje projektiranje i gradnju tvornice za proizvodnju unutarnjih dijelova za avione. Radi se dakle o investiciji vrijednoj 33 milijuna eura, koja će otvoriti 600 novih radnih mjesta, što smatram izuzetnim postignućem. Podsjetimo da je Hrvatska i dom mnogim drugim visokotehnološkim investicijama poput Ericssona Nikole Tesle, IBM-a, Yazakia, AVL-AST-a, Xellija Pharmaceuticalsa, Adcubuma i sl.", rekao je Lucić. Zdenka Rupčić
Investicija mora biti opravdana i isplativa investitoru
Michael Müller je istaknuo da Hrvatska ima stabilan tečaj te da se gospodarstvo odvija u stabilnom okruženju. - Banke rado prate industrijske investicije, kao i investicije u visoke tehnologije. Mi, kada ocjenjujemo projekte i procjenjujemo rizike, uvijek krećemo od ljudi koji su iza projekata, odnosno investitora. Naravno da investicija mora biti opravdana i isplativa investitoru, ali u konačnici i banci - rekao je Müller. Velimir Šonje naglasio je da Hrvatska i dalje zaostaje za EU-om u dugoročnim ulaganjima. "Iako ne zaostajemo tehnološki, nedostaje nam proboj u inovativnosti te proboj na nova strana tržišta. Za primjer bih spomenuo da se na području EU-a ulaže oko 20 posto kapitala u intelektualno vlasništvo, a u Hrvatskoj je to samo četiri4 posto", rekao je Šonje.
Poduzetnici danas moraju razmišljati globalno, svaka ideja je potencijalni proizvod, izjavio je Roglić
Možda ste propustili...

OD POČETKA TRAVNJA DO KRAJA LISTOPADA PLANIRANO OKO 758.000 LETOVA

Španjolski avioprijevoznici povećavaju kapacitete

NA KOCKI IM JE KONKURENTNOST I RAST

Europske banke zahtijevaju status strateškog sektora

Najčitanije iz rubrike