Regija
78-GODIŠNJI MLADEN BARIŠIĆ

60 godina ide u istu “slastu”
Objavljeno 15. lipnja, 2019.
Prvi puta u životu je došao u lokal 13. lipnja 1959. godine, točno u 12 sati i pet minuta
ĐAKOVO

Đakovački umirovljenik, 78-godišnji Mladen Barišić Mlađo, prekjučer je navršio točno 60 godina kako svakodnevno ispija kavu, a toga dana, zbog velikih vrućina i sok, u istom ugostiteljskom objektu - kultnoj slastičarnici “Korzo”, a koju Đakovčani i dandanas iz navike nazivaju i ‘Kod Ćamila’, ‘Ćamilarnica’.

Ostao je u navici kolokvijalni naziv prema prijašnjem vlasniku, a što današnjem - Ajvasu Selimiju, uopće ne smeta.

- Dobro se sjećam svog prvog dana tu, bilo je to 13. lipnja 1959. godine, točno u 12 sati i pet minuta. Lokal je tada otvorio inspektor Filko. Ne znam mu ime. Bila je to prodavaonica kruha i drugih stvari. Bio sam prva mušterija, došao sam točno za ovaj stol za kojim i sada sjedim. Stari me Ćemalj poznavao, on je taj lokal za nekoliko godina otkupio. Danas bi stari Ćemalj imao više od 105 godina... Rad su nastavili njegovi potomci, a sada njihovi rođaci, vlasnik je danas Selimi Ajvas, kaže Mlađo, čija je jutarnja ‘doza kafenisanja u slasti’ produžena kava sa šlagom i šećerom. Kada je prvi put te 1959. godine kročio u nju bio je mladi dečko, bilo mu je 17 godina.

- Pojeo sam tada pecivo i kiselo mlijeko koje je stari Ćemalj pravio u zemljanim teglama, prisjeća se najvjerniji gost ove slastičarnice. Njegovo vrijeme rezervirano za “Korzo” je kaže, obvezno prijepodne - oko 10, 10.30 do 11.30, 12 sati.

- Znam doći i poslijepodne, no ne svakodnevno, dodaje osebujni Mlađo koji je u mirovinu otišao radeći u nekadašnjoj “Mašinskoj”.

Zimi ga se neizostavno, u vremenu rezerviranom za ‘slastu’, može vidjeti kako ispija svoju kavicu za visokim stolom, na ulazu u slastičarnicu. ‘Kafeniše’, porazgovara s poznanicima, prolaznicima, prati prijepodnevnu špicu. Od prije osam godina u đakovačkom je domu za starije i nemoćne, a s čijom je uslugom, osobljem, smještajem, hranom prezadovoljan.

Suzana Župan
Do osamdesete
Mladen Barišić kaže kako će u svoju omiljenu slastičarnicu na kavu dolaziti još dvije godine, do svog osamdesetog rođendana, jer tada će, kaže Mlađo, starost “krojiti” njegovo kretanje, njegovu svakodnevicu, a time i dugogodišnje navike. Želimo da Mlađo u tim procjenama ne bude u pravu, pa da u svojoj omiljenoj slastičarnici dočeka i iduće jubileje.
Možda ste propustili...

FOTOGRAFIJE PRIMAJU DO 12. SVIBNJA

Bioraznolikost - fotonatječaj

U BELOMANASTIRSKOJ OŠ DR. FRANJE TUĐMANA ODRŽAN PROLJETNI SAJAM

Novac prikupljan u humanitarne svrhe

“ANTUN HORVAT” NA NATJECANJU WORLDSKILLS CROATIA 2024.

SSŠ domaćin u disciplini Pekarstvo

Najčitanije iz rubrike