Regija
U DRUŠTVU MALIH HUMANITARACA

Baka Slava Dlesk proslavila je svoj stoti rođendan
Objavljeno 15. lipnja, 2019.
Baka Slava rođena je 9. lipnja 1919. godine u mjestu Ježovec u općini Bednja, a sada živi u Našicama
NAŠICE

Našički Mali humanitarci, učenici 7.d razreda Osnovne škole kralja Tomislava, provode projekt "Čestitamo rođendan najstarijoj osobi u našičkom kraju", kojemu je cilj međugeneracijsko zbližavanje najstarijih i najmlađih predstavnika našeg društva.


Tako su učenici, zajedno s učiteljicom Gordanom Cvijetović i razrednicom Đurđicom Mašić, posjetili baku Slavu Dlesk i čestitali joj 100. rođendan. Baka Slava rođena je 9. lipnja 1919. godine u mjestu Ježovec u općini Bednja, u Hrvatskom zagorju, a danas živi u Našicama, na Mojmiru.


- Bili smo siromašni i često smo jeli staro zagorsko jelo župu, koja se pravila od mlijeka i brašna - rekla je baka Dlesk, koja je imala dva brata, a u školu nije išla. Udala se vrlo rano i u braku dobila dvije kćeri i jednog sina, s kojim sada živi, a on ima 74 godine. U ta vremena teško se živjelo, a svoje je dane provodila kao kućanica brinući se za kuću i obitelj. Iz Ježovca se odselila poslije rata 1945. godine s troje djece, kada su joj supruga ubili u Bleiburgu. Nakon njegove smrti ostala je i bez konja i krava, ostala je bez hrane. Tako je sama, s troje djece, trbuhom za kruhom došla u Podgorač, onda u Granice, a poslije se doselila u Našice kod sina.


- Radila sam i ženske i muške poslove kako bi napravila kuću, rezala daske za gradnju kuće, kosila travu, radila u polju, vozila kola, vukla plug jer konja nismo imali, a pravila sam i drva u šumi - o svom je životu rekla baka Slava te istaknula da je jako teško živjela bez supruga, muške pomoći u kući, pa je čak morala nositi vodu u kantama na glavi kako bi imali za kuhanje, piće i kupanje jer nisu imali vodu blizu kuće. No sjetila se i ljepših stvari. Tako je u mladosti najviše voljela peći zagorske štrukle, pjevati svete pjesme, a najdraža joj je pjesma "Narodi se kralj nebeski".


Tajna njezine dugovječnosti, kaže, zdrava je hrana, naporan rad i kretanje. Mališane je zanimalo i kako danas provodi dane, a gospođa Slava rekla je da uživa u društvu svoje velike obitelji, koju čini osam unuka i 11 praunuka i da joj iz mladosti nedostaju snaga, sluh i vid. U ime Malih humanitaraca Dorotea Horvat darovala je tortu i narukvicu, a Roko Šikić čestitku te su joj poželjeli puno zdravlja i sreće i da iduće godine, opet zajedno, proslave njezin sto i prvi rođendan. Osim poklona, mališani su baki priredili i prigodan program otpjevavši tako nekoliko narodnih slavonskih, ali i zagorskih pjesama koje ih naučila učiteljica glazbene kulture Aleksandra Čeliković Cvidrak te i nekoliko svetih pjesama koje su uvježbali sa učiteljicom Gordanom Cvijetovović. Baka Slava bila je oduševljena ovom posjetom koju su djeca i učiteljice organizirale i za njezin prošlogodišnji, 99. rođendan.


- Hvala obitelji što nam je omogućila da se družimo s bakom Slavom, provedemo lijepe trenutke u njezinu društvu i doznamo zanimljivosti iz njezina života - zahvalili su Mali humanitarci, koji su zbog ovakvih projekata, ali i mnogih drugih, prije koji dan primili Zahvalnicu Grada Našica.
Također, pozivaju zainteresirane da im se jave s informacijama o osobama od 95 do 100 godina, na e-mail: durdica.masic@gmail.com, kako bi ih posjetili, razveselili, družili se s njima, čestitali im rođendan i darivali ih.

Ivona Ćosić
Dobili zahvalnicu Grada
Mali humanitarci, njih 27, u srijedu su na svečanoj sjednici Gradskog vijeća grada Našica primili Zahvalnicu grada za humanitarne akcije i aktivnosti koje provode u sklopu škole, ali i izvan nje. Kao potvrdu radu, ovi, ali i prijašnji razredi Đurđice Mašić, dobili su i “Povelju humanosti” Osječko-baranjske županije te posebno priznanje Volonterskog centra Osijek za doprinos razvoja volontiranja u obrazovanju.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike