Kultura
PROFESOR EMERITUS STANISLAV MARIJANOVIĆ

Istraživačka budnost
Objavljeno 15. lipnja, 2019.
Znanstvenik širokoga filološkoga usmjerenja humanističkoga profila, ugledni kroatist i slavist, književni povjesničar i kritičar, urednik i publicist, zauzeti kulturni djelatnik bio je Stanislav Marijanović. U 85. je godini preminuo 10. lipnja, a uoči pokopa komemoracija je održana u Svečanoj dvorani Filozofskoga fakulteta.


Marijanović ne priznaje podjelu na "male" i "velike" pisce, kanonske i "apokrifne" književne tekstove. Čestito bilježi tragove drugih koji su posijani na istom putu, s poštovanjem ističe njihove zasluge te nasljeduje i zaslužuje hrvatske književne povjesničare. Volja za znanjem, u takvom epistemološkom obzoru, još nije umrežena u tehnike moći i strategijske sustave nadzora te svoje ispunjenje traži u humanističkim kulturnim vrijednostima, koje danas pred naletom posthumanističkih znanstvenih paradigmi imaju sve manji broj zagovornika.
- Istraživačku budnost, uz koju je moguće usredotočeno i pomno istražiti dio, a ne izgubiti iz vida cjelinu, održao je i održava u njegov humanistički znanstvenoistraživački eros i ljubav - filija prema pisanoj riječi, posebice kada je posrijedi izvorna građa i rukopisno pismo u ljudskoj i tjelesnoj jednokratnosti, prolaznoj i krhkoj vremenitosti - ističe prof. Ružica Pšihistal. N.Vek.
Možda ste propustili...

FOOZOS OBILJEŽIO 150. OBLJETNICU ROĐENJA IVANE BRLIĆ-MAŽURANIĆ

Predstava “Blagoslov” u čast našoj velikoj književnici

TISUĆLJEĆA MEĐU RIJEKAMA

Arheološka izložba u Belom Manastiru

Najčitanije iz rubrike