Kultura
PROFESOR EMERITUS STANISLAV MARIJANOVIĆ

Istraživačka budnost
Objavljeno 15. lipnja, 2019.
Znanstvenik širokoga filološkoga usmjerenja humanističkoga profila, ugledni kroatist i slavist, književni povjesničar i kritičar, urednik i publicist, zauzeti kulturni djelatnik bio je Stanislav Marijanović. U 85. je godini preminuo 10. lipnja, a uoči pokopa komemoracija je održana u Svečanoj dvorani Filozofskoga fakulteta.


Marijanović ne priznaje podjelu na "male" i "velike" pisce, kanonske i "apokrifne" književne tekstove. Čestito bilježi tragove drugih koji su posijani na istom putu, s poštovanjem ističe njihove zasluge te nasljeduje i zaslužuje hrvatske književne povjesničare. Volja za znanjem, u takvom epistemološkom obzoru, još nije umrežena u tehnike moći i strategijske sustave nadzora te svoje ispunjenje traži u humanističkim kulturnim vrijednostima, koje danas pred naletom posthumanističkih znanstvenih paradigmi imaju sve manji broj zagovornika.
- Istraživačku budnost, uz koju je moguće usredotočeno i pomno istražiti dio, a ne izgubiti iz vida cjelinu, održao je i održava u njegov humanistički znanstvenoistraživački eros i ljubav - filija prema pisanoj riječi, posebice kada je posrijedi izvorna građa i rukopisno pismo u ljudskoj i tjelesnoj jednokratnosti, prolaznoj i krhkoj vremenitosti - ističe prof. Ružica Pšihistal. N.Vek.
Možda ste propustili...

ZAJEDNICA NAKLADNIKA I KNJIŽARA HGK

Uskoro suradnja s azijskim izdavačem

VRHUNSKI IZVOĐAČI ISPRED CRKVE SV. VLAHA

Znametina Beethovenova "Deveta simfonija" za početak 70. igara

8. HRVATSKI TRIENNALE AKVARELA U KARLOVCU

Ne mora biti glasno, veliko i agresivno

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U VIJEĆNICI MUZEJA SLAVONIJE U OSIJEKU

Izložba likovne kolonije Srebrenica

2

INVENTURA SEZONE GK “JOZA IVAKIĆ” VINKOVCI

Sjajna godina s 46 gostovanja i pohvalama publike i kritike

3

8. HRVATSKI TRIENNALE AKVARELA U KARLOVCU

Ne mora biti glasno, veliko i agresivno