Kultura
LUTKARI I LUTKARSTVO BREND SU GRADA, A MNOGI TOGA NISU SVJESNI

Hitno im treba lutkarska scena u gradu
Objavljeno 15. lipnja, 2019.

Pohvaliti se velikim uspjesima na netom završenom 27. SLUK-u te najaviti velike planove - bio je cilj konferencije za novinare koju su jučer sazvali predstavnici Akademije za umjetnost i kulturu. Livija Kroflin, Maja Lučić Vuković, Hrvoje Seršić, Tamara Kučinović i Nenad Pavlović - petorka su na kojoj, za sada, počiva lutkarstvo AUKOS-a, uz asistenciju Mateje Bublić i Gordana Marijanovića i gostujuće profesore. Od jeseni kreću u realizaciju velikih planova - čak devet MA studija. Za sad je to sve eksperimentalno i na papiru, tek će od jeseni vidjeti kako će sve funkcionirati. Za sada su optimistični, a s obzirom na rezultate - s pravom. Sljedeća najbliža prilika je u Bratislavi, Pragu, Poljskoj...


Sve je počelo prije 15 godina. Među upisanima te je godine bila i Tamara Kučinović, nagrađivana redateljica i inicijatorica studija lutkarske režije, jednog od spomenutih devet koji će se studentima nuditi od sljedeće akademske godine. Nakon Osijeka, doc. art. Kučinović odlazi na četverogodišnji studij lutkarske režije na Akademiji kazališne umjetnosti u St. Petersburgu i diplomira 2012. Uz izv. prof. dr. sc. Liviju Kroflin, jake snage odsjeka su i izv prof. ArtD. Maja Lučić Vuković i izv prof. ArtD. Hrvoje Seršić, koji su MA Glume i lutkarstva završili na Kazališnom odsjeku Umjetničke akademije u Bratislavi. Peti krak ove sjajne zvijezde osječkog lutkarstva umjetnički je suradnik Nenad Pavlović. Uvidom u alumni klub, došao je do brojke od 27 bivših studenata osječke Akademije, koji su sudjelovali na ovogodišnjem SLUK-u kao članovi različitih teatara. Nijedna izvedba nije bila bar bez jednog od njih, uključujući i inozemne predstave. Ne samo da su obogatili sva nacionalna i brojna gradska kazališta nego su osnovali i umjetničke organizacije, koje su zajednice u kojima djeluju prepoznali. Kako je naglasio Seršić, širi se krug uspjeha njihovih studenata.


- Dokaz je to da su lutkari deficitarno zanimanje - napomenula je Tamara, koja će voditi novoustrojeni studij lutkarske režije. Upisna je kvota 4 - 8 studenata, a prijamni - na koji se mogu prijaviti i oni koji su završili neke srodne studije, poput (komparativne) književnosti, a ne samo glumci i lutkari - planiran je za kraj rujna. Stručnjaci iz cijelog svijeta održavat će masterclassove - veliku satnicu u malo vremena. Spajat će studije animacije i režije u kreativne procese.
Sve se to zbiva Osječanima pod nosom, od kojih mnogi ne znaju da imaju ovaj studij u gradu. To i ne čudi jer Grad nema sluha za Lutkokaz: jubilarni se 10. dogodine možda i ne održi jer nemaju novca! Ove ih je godine financirao FOOZOS - apeliraju s AUKOS-a. N.Vekić
STALNO RJEŠENJE
Unatoč HNK-u i DKO-u, s kojima sjajno surađuju, lutkari nemaju odgovarajuću scenu. Treba im stalno, a ne privremeno rješenje. Njihove projekcije uvijek su gledane, na SLUK-u su ih građani spontano zaustavljali i slijedili. Uspjeli su se infiltrirati u pore grada. Studentima nude stručne radionice preko različitih oblika, organiziraju festivale, ali trebaju pomoć Grada!
Možda ste propustili...

TISUĆLJEĆA MEĐU RIJEKAMA

Arheološka izložba u Belom Manastiru

2. MEĐUNARODNO NATJECANJE “DAMIR SEKOŠAN”

Gosti iz Italije, Srbije i Hrvatske odabrali najbolje glazbene talente

Najčitanije iz rubrike