Učionica
U OSIJEKU ORGANIZIRAN 2. MEĐUNARODNI FORUM ICT-DRUŠTVO

Stručnjaci razgovarali o utjecaju robotizacije na gospodarstvo i društvene promjene
Objavljeno 17. lipnja, 2019.
U organizaciji Instituta za europske i globalizacijske studije iz Splita, Panda komunikacija iz Zagreba i Opt in consultinga iz Osijeka, a u suradnji s francuskim institutom Laboratoire d’Ingénierie des Systèmes de Versailles (LISV), dana 10. svibnja 2019. u prostoru Razvojno-istraživačkoga centra Ericssona Nikole Tesle u Osijeku (Kappa centar) održan je 2. međunarodni Forum ICT-društvo.

Tema ovogodišnjega Foruma „#RobotiDolaze: Utjecaj robotizacije na gospodarstvo i društvene promjene“ okupila je sudionike iz gospodarstva, akademske zajednice kao i lokalne i državne uprave. Uz LISV francusku je stranu zastupao i gradonačelnik tehnološki napredne pariške upravne jedinice Vélizy-Villacoublay koji je dolazak na Forum iskoristio i za razgovore s predstavnicima Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije, i to o mogućnosti daljnjega povezivanja i suradnje. Forumu su nazočili i predstavnici Francuskoga veleposlanstva u RH. Osim Francuza, međunarodnu notu Forumu dali su i predstavnici slovenskih tehnoloških tvrtki Fanuc Adria i Doxakey koje se bave robotikom i umjetnom inteligencijom te Veleposlanstva Republike Slovenije u RH. Ostale sudionike činili su predstavnici Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija (FERIT) Osijek i Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER) Zagreb te tvrtki Gideon Brothers, Binaria, ATOS, AD Plastik, MRAK services i Ericsson NT.

Kao i na prošlogodišnjem Forumu okosnica su bila tri zanimljiva panela, uz nekoliko kraćih izlaganja. Panelima i izlaganjima obrađene su teme poput reforme obrazovanja i poreznih olakšica koje mogu pomoći razvoju i primjeni robotike, iskustava tvrtki u razvoju i primjeni industrijskih robota, vizije budućnosti uz kibernetička bića, pametne gradove, tvornice, domove i uređaje te drugih. Prvim panelom dominirala su francuska iskustva, a govorili su Yasser Alayli, osnivač i direktor LISV-a te Pascal Thévenot, gradonačelnik Vélizyja. U drugom panelu mogla su se čuti iskustva hrvatskih, slovenskih i francuskih tvrtki u području robotike. Treći je panel govorio o obrazovanju za poslove budućnosti koja je već pred vratima, a u jednom trenutku u raspravu su se iz publike uključili i panelisti s prethodnih panela. Forum je okupio osamdesetak sudionika od kojih su mnogi izmijenili kontakte i našli zajedničke teme.
Nandino LONČAR
Predstavnici akademske zajednice na Forumu

Kao i prošle godine Odsjek za kulturu, medije i menadžment Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku poslao je svoje izaslanstvo profesora i studenata predvođeno doc. dr. sc. Ivanom Bestvinom Bukvić i predavačem Tonijem Podmanickim. Osim što je bio partner Foruma, FERIT Osijek dao je panelista za treći panel – prof. dr. sc. Roberta Cupeca, a uz studente FERIT-a, Forumu su nazočili dekan prof. dr. sc. Drago Žagar, zatim izv. prof. dr. sc. Josip Job, doc. dr. sc. Damir Filko i Petra Đurović. Sveučilište u Osijeku predstavljao je prorektor za nastavu i studente prof. dr. sc. Dražan Kozak. Forum su podržali i Grad Osijek, Osječko-baranjska županija te Ericsson Nikola Tesla.
Možda ste propustili...