Učionica
PRVI ZNANSTVENO-STRUČNI SIMPOZIJ FAKULTETA ZA DENTALNU MEDICINU I ZDRAVSTVO OSIJEK

Skup „Izražavanje zdravstvenih djelatnika na znanstveno-stručnim skupovima i u publikacijama“
Objavljeno 17. lipnja, 2019.

Dana 10. svibnja 2019. godine u velikoj je kongresnoj dvorani u osječkom Vikarijatu održan prvi znanstveno-stručni simpozij Fakulteta za dentalnu medicinu i zdravstvo Osijek naslovljen „Izražavanje zdravstvenih djelatnika na znanstveno-stručnim skupovima i u publikacijama“.

Suorganizatori simpozija bili su Hrvatska udruga medicinskih sestara i Hrvatsko katoličko društvo medicinskih sestara i tehničara – ogranak Osijek. Simpozij je održan pod visokim pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović, Ministarstva znanosti i obrazovanja RH, Ministarstva zdravstva RH, Akademije medicinskih znanosti Hrvatske, Hrvatskoga strukovnog sindikata medicinskih sestara – medicinskih tehničara, Hrvatske komore medicinskih sestara, Osječko-baranjske županije, Grada Osijeka i Sveučilišta u Osijeku.

Simpozij je bio namijenjen svim zdravstvenim djelatnicima u sustavu zdravstva, a poglavito medicinskim sestrama zaposlenim na svim razinama zdravstvenoga sustava i sustava obrazovanja, studentima zdravstvenih preddiplomskih, diplomskih i poslijediplomskih studija. Broj je polaznika simpozija bio oko 200. Predsjednik Organizacijskog odbora simpozija bio je doc. dr. sc. Robert Lovrić, a dekan FDMZ-a prof. dr. sc. Aleksandar Včev bio je predsjednik Znanstvenoga odbora simpozija.

Kada je riječ o glavnoj temi, javni nastup na znanstveno-stručnim skupovima i objavljivanje radova u časopisima sastavni su i obvezni dio profesionalnoga djelovanja i važna sastavnica stručnoga i znanstvenoga napredovanja zdravstvenih djelatnika. Relevantna literatura i iskustva zdravstvenih djelatnika upućuju na to kako su priprema i izražavanje na javnim skupovima i u publikacijama velik profesionalni izazov za zdravstvene djelatnike, često praćen različitim nejasnoćama i poteškoćama. Navedene su činjenice bile glavni motiv pridavanja važnosti i prioriteta glavnim temama simpozija, a svojim je sadržajem simpozij osigurao bolje razumijevanje mnogih sastavnica i preduvjeta kvalitetnoga javnog izražavanja zdravstvenih djelatnika. Također, uvelike je pridonio razvoju znanstveno-stručne dimenzije sestrinstva te ostvarivanju i osnaživanju međunarodnih poveznica visokoobrazovnih institucija zemalja sudionica simpozija.
Robert LOVRIĆ, Aleksandar VČEV
Predavanja/radionice, videokonferencija i okrugli stol

Simpozij je obuhvatio osam pozvanih predavanja/informativnih radionica, jednu videokonferenciju i okrugli stol inozemnih i hrvatskih znanstvenika i stručnjaka iz područja biomedicine i zdravstva (sestrinstva) te humanističkih znanosti – filologije. Predavanja/radionice održane su na hrvatskom i engleskom jeziku. Pozvani su predavači stigli iz četiriju zemalja: prof. dr. sc. Patricia G. Morton (SAD); prof. dr. sc. Marilyn H. Oermann (SAD) – videokonferencija; prof. dr. sc. Dragana Milutinović (Srbija); prof. dr. sc. Boštjan Žvanut (Slovenija) te iz Hrvatske – dr. sc. Nada Prlić, viša znanstvena suradnica; doc. dr. sc. Borko Baraban; doc. dr. sc. Štefica Mikšić i doc. dr. sc. Robert Lovrić.
Možda ste propustili...

PREGLED PRIJAVA ZA ERASMUS PROGRAM MEĐUNARODNE MOBILNOSTI U OKVIRU SVEUČILIŠTA U OSIJEKU U AKADEMSKOJ GODINI 2019./2020.

Sve veće zanimanje znanstvenika i studenata Sveučilišta u Osijeku za sudjelovanjem u programu Erasmus+

ODRŽAN 2. DAN DOKTORATA NA FAKULTETU AGROBIOTEHNIČKIH ZNANOSTI OSIJEK

Okupljenima usmeno izložili pet obranjenih doktorskih disertacija

VELIKA POMOĆ AKADEMIJE ZA UMJETNOST I KULTURU U OSIJEKU DJEČJEM KAZALIŠTU BRANKA MIHALJEVIĆA U ORGANIZACIJI TRADICIONALNOGA DOGAĐAJA

Sadašnji i alumni studenti Akademije dali poseban doprinos 27. SLUK-u

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

LIDIJA BARIĆ DR. MED., DOBITNICA NAGRADE „ZA ŽENE U ZNANOSTI“ U 2018. GODINI

Nakon što doktoriram imam želju teme kojima se bavim u znanosti primijeniti u pedijatriji

2

SREDIŠNJA PROSLAVA DANA SVEUČILIŠTA JOSIPA JURJA STROSSMAYERA U OSIJEKU I SVEČANA SJEDNICA SVEUČILIŠNOGA SENATA

Obilježena 44. akademska godina od osnutka Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku

3

AKADEMIJA ZA UMJETNOST I KULTURU U OSIJEKU

Jedinstvena institucija koja podjednako razvija vrhunsko umjetničko stvaralaštvo i ozbiljan znanstveno-istraživački rad