Novosti
KRIZNI TIM U DALJSKOJ ŠKOLI

Svaki je učenik dobio priliku reći sve što mu je na duši
Objavljeno 14. lipnja, 2019.
“Učenici su slobodniji kad razgovaraju s nepoznatima nego s nama iz škole”, kaže ravnatelj

U Osnovnoj školi Dalj već nekoliko dana boravi krizni tim za psihološku pomoć Ministarstva znanosti i obrazovanja poslan nakon pogibije dviju učenica te škole na odmorištu na autocesti pokraj Novske 7. lipnja. U srijedu je obavljen grupni razgovor s učenicima koji su toga kobnog dana bili u autobusu kojim su krenuli na ekskurziju, a članovi kriznoga tima dan poslije razgovarali su, također grupno, s roditeljima. Za petak je predviđen razgovor s nastavnicima koji su predavali u razrednom odjelu koji su pohađale nesretne djevojčice.

- Krizni tim u ponedjeljak će obaviti razgovore i s ostalim djelatnicima te članovima Učiteljskoga vijeća. No cijelo vrijeme njihova boravka ovdje bit će održano individualno savjetovanje za učenike koji imaju potrebu za razgovorom, ali i za roditelje koji to budu željeli - pojasnio je ravnatelj škole Marko Stanić.

Nakon prvoga dana boravka kriznog tima, dodaje, učenici su bili dosta otvoreni. Iako bi netko pomislio da bi im bilo lakše razgovarati s poznatim osobama, odnosno svojim nastavnicima, Stanić kaže da su s kriznim timom bili puno otvoreniji nego što bi bili u svom okruženju, jer na ovaj način mogu reći sve što im je na duši, možda se i rasplakati i u konačnici ponašati na njima neuobičajen način. Inače, učenici su se, dodaje ravnatelj, već pomalo vratili u normalu, no pitanje je tko je od njih potisnuo svoje osjećaje.

- Kako bi učenici bili što slobodniji, mi iz škole nismo prisutni na tim grupnim sastancima, baš kao ni s roditeljima. Svatko tko želi može zatražiti individualno savjetovanje, a što je u školi omogućeno u tri ureda. Inače, vrlo je pohvalno čuti mišljenje stručnjaka i dobiti potvrdu onoga što radimo, odnosno da je svaka reakcija u ovoj situaciji sasvim primjerena - pojašnjava ravnatelj Stanić, koji se pridružio sastanku s nastavnicima koji su predavali djevojčicama.

Inače, otkako su učenici nakon tragedije, a potom i pokopa svojih prijateljica i kolegica krenuli u školu, pokušava se ostvariti zajedništvo i sudjelovanjem u raznim društvenim igrama. Ocjene su uglavnom i prije posljednjeg dana škole bile sve jasne i organiziranje igara ili samo razgovora ide u prilog bržem oporavku od tragedije koja je zadesila, smatra Stanić, ne samo ovo malo mjesto nego i cijelu Hrvatsku.

- Svatko od nas osjeća se dijelom ovog događaja. Svatko je ili nečije dijete ili ima dijete, unuče ili susjeda koji je mogao nastradati, odnosno svatko se može staviti u situaciju bilo koga od nas koji smo poznavali Ivu i Renatu. Osobno, još se ne mogu miriti s tim što se dogodilo - poručuje Stanić koji planira posjetiti mjesto tragedije.

Marija Mihelić
Psihološku pomoć dobili su i roditelji i nastavnici
Dimenzija tragedije u malom mjestu
“Izgubili smo dvije djevojčice iz iste ulice, a u prvi razred u Erdutu sad se upisalo jedno dijete. Izgubili smo njih dvije u jednoj generaciji. Da u jednoj generaciji u jednoj ulici imaš dvoje djece, to se više nikada neće ponoviti u Erdutu, a izgubili smo ih u trenu. Sad ih u cijelom selu nema toliko za upis u prvi razred, a pogotovo što i djevojčica koja se upisala u erdutsku školu nije iz Erduta, nego iz Dalj planine. Kad smo to doznali, vidjeli smo cijelu dimenziju tragedije za naše malo mjesto”, pojašnjava Stanić.
Možda ste propustili...