Novosti
MINISTRICA NAJAVILA:

Učiteljima od jeseni 4 posto veće plaće
Objavljeno 14. lipnja, 2019.
Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak rekla je u četvrtak kako smatra da je zahtjev sindikata za povećanje koeficijenata za zaposlene u osnovnim i srednjim školama opravdan te da je prijedlog da se zahtjev za povećanje od 6 posto provede tako da se plaće povećaju za 4 posto od jesen, a preostalih 2 posto od 1. siječnja. Ministrica Divjak zahtjev smatra opravdanim zbog dva razloga: kako bi se koeficijenti izjednačili sa sličnim koeficijentima u drugim javnim službama te zbog ulaska kurikularne reforme u sve škole.

"Što se tiče zahtjeva za povećanje koeficijenata za zaposlenike u osnovnim i srednjim školama, on je sigurno opravdan zbog dva razloga. Prvo zato da bi se po složenosti poslova i koeficijenti izjednačili sa sličnim koeficijentima prema složenosti poslova u drugim javnim službama, a drugo, i sigurno najvažnije, u tom kontekstu je ulazak kurikularne reforme u sve škole od jeseni u Hrvatskoj, što će sigurno zahtijevati i velike prilagodbe, dodatnu edukaciju i potpuno drukčiji način rada naših škola i učitelja kako bismo napravili sve da reforma uspije, a ona uspijeva u učionicama", rekla je Divjak za Hinu.

"Prijedlog je da se zahtjev Sindikata hrvatskih učitelja, koji vodi gospođa Šprem, i Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske, koji vodi gospodin Mihalinec, za povećanje od 6,11 posto provede tako da se 4 posto povećanja uvede već sada u jesen, a preostalih 2 posto od 1. siječnja 2020.", ističe Divjak.

Sindikat hrvatskih učitelja i Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske najavili su za petak konferenciju za novinare na kojoj će predstaviti zahtjev za povećanje koeficijenata složenosti poslova za sve zaposlene u sustavu osnovnog i srednjoškolskog obrazovanja.

Na inicijativu ministrice Divjak za veće plaće prosvjetnim djelatnicima, Bandićev saborski klub zastupnika u četvrtak je uzvratio prijedlogom da se plaće djelatnika u osnovnim i srednjim školama izjednače s plaćama u predškolskim ustanovama Grada Zagreba. Svoj prijedlog taj je klub argumentirao usporednim prikazom brutoplaća u vrtićima, koje financira Grad, i u školama, koje financira država. Tako, primjerice, pedagog s deset godina radnog staža koji radi u vrtiću mjesečno prima 12.087 kuna bruto, a onaj u osnovnim i srednjim školama 10.294 kune, odnosno 1793 kune manje. Ista je razlika u brutoplaći između odgojiteljice s visokom stručnom spremom (12.087) i nastavnice s visokom stručnom spremom (10.294 kune). H
Povišica ide kako bi se koeficijenti izjednačili sa sličnim koeficijentima u drugim javnim službama
2

posto dodatne povišice dobili bi zaposleni u osnovnim i srednjim školama od 1. siječnja