Novosti
REFORME I DIZANJE REJTINGA PUT DO STABILNIJIH FINANCIJA

Obveznicama uštedjeli 500 milijuna kuna godišnje
Objavljeno 13. lipnja, 2019.
"Omogućili smo da u smirenom ozračju ostvarimo gospodarski napredak", ističe Plenković

Premijer Andrej Plenković u četvrtak je najnovije hrvatsko izdanje euroobveznica ocijenio vrlo uspješnim i naglasio kako je riječ o dosad najpovoljnijem refinanciranju obveza države na međunarodnom tržištu kapitala, a taj se uspjeh prema njegovim riječima može pripisati provođenju reformi i dizanju hrvatskog kreditnog rejtinga na investicijski.



Stabilnost

Podsjetimo, Ministarstvo financija izdalo je u srijedu euroobveznicu na međunarodnom tržištu u iznosu od 1,5 milijardi eura, uz godišnju kuponsku kamatnu stopu od 1,125 posto, a ostvareni prinos 1,324 posto. Ministarstvo je istaknulo kako je ovo najpovoljnije zaduženje Republike Hrvatske do sada.


Plenković je u uvodu Vladine sjednice Fitchovo i ranije S&P-jevo dizanje kreditnog rejtinga Hrvatske na investicijsku razinu stavio u kontekst Vladinih reformskih napora. To je, kako je rekao, rezultat političke stabilnosti koju je osigurala Vlada kao i njezinih reformskih procesa. "Omogućili smo da u smirenom ozračju ostvarimo gospodarski napredak", istaknuo je Plenković, a među Vladine uspjehe ubrojio je uz ostalo rast BDP-a i izlazak iz prekomjernih financijskih neravnoteža. Sve to, kako je rekao, utjecalo je na uspješan izlazak Republike Hrvatske na međunarodna financijska tržišta.


Andrej Plenković kaže da je Vlada izabrala upravo trenutak u kojemu su domaći pokazatelji dobri, a globalno tržište pozitivno, ističući da je to dosad najpovoljnije refinanciranje hrvatskih obveza. Napomenuo je da je refinancirana obveznica iz 2009. godine koja je imala kamatu veću od šest posto te da je interes od 5,5 milijardi eura bio znatno veći od izdanih 1,5 milijardi. "Dakle, Hrvatska kotira jako dobro", ocijenio je premijer, dodajući da skupina investitora "tek otkriva Hrvatsku kao povoljnu robu", zahvaljujući investicijskom kreditnom rejtingu. "Zahvaljujući tom refinanciranju, Republika Hrvatska će na godišnjoj razini smanjiti plaćanje kamata za 500 milijuna kuna, a to je gotovo jednako proračunu Ministarstva uprave, zajedno sa svim njegovim uredima u županijama", rekao je čelnik Vlade. Kako je najavio Plenković, Vlada želi trošak kamata smanjiti ispod dva posto BDP-a.


Ministarstvo financija izdalo je euroobveznicu na međunarodnom tržištu u iznosu od 1,5 milijardi eura, uz godišnju kuponsku kamatnu stopu od 1,125 posto, a ostvareni prinos 1,324 posto. Dospijeće te obveznice je 2029. godine. Iz Ministarstva financija najavili su da će se novim izdanjem refinancirati dolarska obveznica koja dospijeva u studenome. Transakcija je najavljena u utorak, 11. lipnja, nakon čega je Ministarstvo financija održalo globalnu telekonferenciju za investitore, kako bi na taj način pripremilo teren za transakciju koja je počela u srijedu ujutro. "Posebno značenje ima činjenica da je ovo najpovoljnije zaduženje RH do sada isto ostvareno bez premije za novo izdanje, što je rijetko viđeno u transakcijama na globalnoj razini ove godine. Konačna cijena čak je 30 baznih bodova niža od inicijalno objavljene cijene", istaknuli su iz Ministarstva financija. Iznijeli su pritom i već spomenutu usporedbu s uvjetima dolarske obveznice (koju novo izdanje refinancira), koja dospijeva u studenom i nominalnog je iznosa 1,5 milijardi američkih dolara, a nosi kamatu od čak 6,75 posto. Sve zajedno implicira da će novim izdanjem Republika Hrvatska uštedjeti više od 500 milijuna kuna na godišnjoj razini, naglašavaju iz resora financija.
Pozitivni trendovi

"Rekordno niska kamatna stopa u velikoj mjeri reflektira poboljšanje makroekonomske slike i smanjivanje makroekonomskih neravnoteža u Republici Hrvatskoj, a što je posljedično vidljivo i u podizanju kreditnog rejtinga u investicijski razred. Novo izdanje dobro se uklapa u trend pada troška servisiranja javnog duga, gdje bilježimo pad izdataka za kamate s razina od 3,5 posto BDP-a u 2015. na razinu od 2,3 posto BDP-a u 2018. godini, odnosno otprilike za jednu trećinu, a što odgovara uštedi od otprilike tri milijarde kuna na godišnjoj razini. Pozitivan trend će se nastaviti i u sljedećem razdoblju, tako da se očekuje pad troška kamata ispod razine od 2 posto BDP-a", istaknuli su iz Ministarstva financija podsjećajući također da je ova transakcija uslijedila u tjednu nakon što je Fitch podignuo hrvatski kreditni rejting s BB+ na BBB- i time postao drugi koji je vratio Hrvatsku u investicijsku kategoriju. "Povrh navedenog, pozitivni izgledi koje je Fitch zadržao jasna su poruka o izgledima rejtinga Hrvatske, ako nastavi već uhodanim putem fiskalne konsolidacije i održivog gospodarskog rasta", naglasili su.

Zajednički agenti izdanja te desetgodišnje obveznice bili su Citigroup, Erste Group i JP Morgan. "Interes investicijske zajednice bio je izniman, čemu su dodatno pridonijela i nova imena koja ulažu isključivo u kreditni rizik investicijske razine, te je u konačnici ostvarena snažna potražnja u ukupnom iznosu od oko 5,5 milijardi eura, što je oko 3,7 puta više u odnosu na iznos izdanja, u uvjetima visoke likvidnosti na tržištu, odnosno nastavka relaksiranih monetarnih politika, posebice ECB-a. Interesi za upis prikupljeni su od najkvalitetnijih investitora, uz jako dobru geografsku diversifikaciju (CEE zemlje, Njemačka, UK/Irska, Austrija, Francuska, SAD, zemlje Beneluksa i dr.)", zaključuje se u priopćenju Ministarstva financija.


Igor Bošnjak/H
povoljno
REFINANCIRANA JE OBVEZNICA IZ 2009.
1,125

posto je godišnja kuponska kamatna stopa nove euroobveznice
6,75

posto je bila kamata stare dolarske obveznice koju nova euroobveznica refinancira
ISKORIŠTENA PRILIKA
Prema riječima ekonomskog stručnjaka Luke Brkića, to su vrlo povoljni uvjeti financiranja, sa aspekta kamate i stope prinosa, s obzirom prije svega na sve što se događa na međunarodnom tržištu kapitala. "U konkretnom slučaju je rejting Hrvatske manje važan, jer je tek nedavno izmijenjen, ali i to opet može cijelu stvar dodatno pozitivnije kontekstuirati. Jer je utjecaj rejting agencija velik, pa i prevelik jer imaju veliku moć, a odgovornost nikakvu. Sve zajedno je posljedica stanja na tržištu kapitala, visokoj razini likvidnosti i ekspanzivne monetarne politike središnjih banaka svijeta", kaže Brkić, dodajući kako to dovodi do puno povoljnijeg financiranja. Također podsjeća kako Ministarstvo financija i Vlada ulaze u taj aranžman kako bi isplatila dospijeće dolarske obveznice s kamatom većom od 6 posto. "Dakle, to je reprogram koji stari dug isplaćuje bitno povoljnijim zaduženjem sa aspekta kamata. To je apsolutno razuman poslovni potez, iako se radi o državnim javnim financijama, gdje se skupi kredit najjednostavnije rečeno, zamjenjuje jeftinijim, i to bitno jeftnijim jer se time štedi 500 milijuna kuna godišnje. Ministar financija Marić tako koristi priliku koja se kazala na tržištu, i to ne prvi puta, s tim što su uvjeti sada još povoljniji. Time se smanjuje i ukupan dug Hrvatske, pa zašto to ne iskoristiti", kaže Brkić.
Možda ste propustili...

PARLAMENTARNI IZBORI 2024. KAMO ĆE HRVATSKA?

Dan odluke: 2302 kandidata, 151 mjesto

DO 16.30 NA IZBORE IZIŠLA POLOVICA BIRAČA

Glasovalo više od 1,6 milijuna birača, u Osijeku 52,34 %