Novosti
RAZLIČITA TUMAČENJA NADLEŽNOSTI ZA IZUZEĆE NATAŠE NOVAKOVIĆ

Jandroković: O izuzeću neka odluči Povjerenstvo
Objavljeno 13. lipnja, 2019.
Saborski odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav trebao bi u petak raspravljati tko je nadležan za odluku o izuzeću predsjednice Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Nataše Novaković u slučaju Andreja Plenkovića, a HDZ je u četvrtak zatražio skidanje te točke s dnevnog reda.


Zastupnik SDP-a Peđa Grbin poručio je da HDZ, suprotno Poslovniku, odugovlači s donošenjem odluke o izuzeću predsjednice Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Nataše Novaković u slučaju Andreja Plenkovića kako bi u dogovoru ili pritiskom na Ustavni sud došli do toga da Plenković bude oslobođen. "HDZ, odnosno premijer Plenković, već dva tjedna trudi se rukama i nogama, na sve načine, odgoditi raspravu pred Povjerenstvom za odlučivanje o sukobu interesa zbog prijave koju smo podnijeli Siniša Hajdaš Dončić i ja, koja se tiče i slučaja Borg i donošenja Zakona o izvanrednoj upravi i svega ostalog što tvori njegov sukob interesa", kazao je Grbin novinarima.


SDP je nedavno predložio da o izuzeću Novaković odlučuje saborski Odbor za izbor, imenovanja i upravne poslove. HDZ-ova članica Odbora Marija Jelkovec uputila je, pak, u četvrtak predsjedniku Odbora za Ustav Željku Reineru prigovor na taj SDP-ov prijedlog i dopunu dnevnog reda, upozorivši da Odbor za Ustav nije ovlašten tumačiti odredbe pojedinih zakona te potencijalno određivati potpuno nova ovlaštenja radnim tijelima Hrvatskog sabora.


Predsjednik Sabora Gordan Jandroković je, pak, ocijenio kako bi bilo najbolje da samo Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa donese odluku o izuzeću predsjednice Nataše Novaković u slučaju premijera Andreja Plenkovića, što je zatražio u aferi Hotmail. “Prema našim tumačenjima za tu odluku nije nadležan Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav, a tko je nadležan, zahtjevno je pitanje i odgovor ću prepustiti pravnoj struci da kaže konačnu riječ”, poručio je Jandroković, dodavši kako je možda najbolji put da samo Povjerenstvo donese odluku o izuzeću Novaković. H
Najčitanije iz rubrike