Regija
ZA ODRŽAVANJE ZAJEDNIČKIH DIJELOVA GROBLJA

Naplativost grobne naknade u Županji veća od 90 posto
Objavljeno 14. lipnja, 2019.
Za 2867 grobnih mjesta u sustavu naplate Čistoća Županja uprihodi 250.000 kn
ŽUPANJA - I dok brojne komunalne tvrtke u čijoj su nadležnosti gradska groblja muku muče s velikim potraživanja za grobnu naknadu, koju građani plaćaju godišnje za korištenje grobnog mjesta, Čistoća Županja d.o.o. za sada nema takvih problema. Građani su ažurni i naplativost je jako dobra. Prikupljena sredstva koriste se za kvalitetno održavanje zajedničkih dijelova groblja.Na Gradskom groblju u Županji ima nešto više od 3300 grobnih mjesta.

- Što se tiče plaćanja grobne naknade, možemo reći da smo zadovoljni. Velika većina građana, više od 90 posto, svoje obveze izvršava na vrijeme. Onima koji to ne učine, šaljemo opomene, a ako se i na njih ogluše, tada ih moramo utužiti jer smo i prema zakonu to dužni učiniti - pojašnjava direktor Ante Klanac.

Naknada se obračunava prema kvadraturi grobnog mjesta, a cijena s PDV-om je 19,36 kuna za četvorni metar. Prema posljednjem obračunu, u sustavu naplate je 2867 grobnih mjesta za koje Čistoća godišnje uprihodi nešto manje od 250.000 kuna. Ostalih 400-tinjak su, napominje Klanac, napušteni grobovi. Grob se smatra napuštenim ako grobna naknada nije plaćana deseta godina. Istekom tog roka prestaje pravo korištenja i sva prava koja su upisana u grobnu evidenciju. Činjenica da je grob uređivan, održavan i/ili posjećen ne utječe na prestanak prava korištenja. Naime, grobna mjesta za koja vlasnici ne plaćaju grobnu naknadu duže od deset godina prelaze u vlasništvo Čistoće, a nakon proteka 15 godina od posljednjeg ukopa tvrtka ih ima pravo prodati drugim korisnicima.

Svake godine pojavi ih se određeni broj koji prelaze u status napuštenih grobova. Prije isteka toga roka na grobove se stavljaju naljepnice kojima se vlasnike poziva da se jave u Upravu groblja. Ima i onih koji nakon isteka roka žele grobove natrag, što je moguće, uz uvjet da plate zaostale dugove za grobnu naknadu s kamatama.

Kada je riječ o broju ukopa, napominje Klanac, u Županji ih je već godinama približno 115 godišnje. U 2018. bila su 124 ukopa, godinu prije 110, a u prvih pet mjeseci 2019. na groblju u Županji pokopane su 53 osobe. Tijekom ljeta termini ukopa su u 11 i u 13 sati.

Županja je nedavno dobila i novu suvremenu mrtvačnicu s pratećim sadržajima, vrijednu približno 1,3 milijuna kuna bez PDV-a, od čega je 800 tisuća kuna osiguralo Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU-a, a ostatak Čistoća Županja, kreditnim zaduženjem kod HBOR-a. Novosagrađeni objekt udovoljava svim standardima i potrebama građana u najtužnijim trenutcima, kada se opraštaju od svojih najmilijih. Rekonstruirane su i staze na dva glavna ulaza unutar groblja.

Čistoća Županja veliku pozornost pridaje hortikulturnom uređenju groblja, što je itekako vidljivo. Poprimilo je novi izgled ponajprije zbog toga što su čempresi, koji su ondje bili dugi niz godina, oboljeli, počeli se sušiti i njihovo uklanjanje bilo je nužno. Formirani su novi drvoredi, a nastavlja se sadnja novih sadnica.

Marija Lešić Omerović
I PROŠIRENJE
Unazad nekoliko godina groblje se planski širi. Čistoća izrađuje tipske okvire, a svaki ima i pristupnu stazu. Grad je kupio susjednu česticu i omogućio još bolju preglednost i novi izgled groblja te osigurao dodatan broj parkirališnih mjesta. Ograda kod prvog ulaza u groblje koji vodi do kapelice pomaknuta je desetak metara prema cesti koja spaja Mažuranićevu ulicu i Šantavu. Ondje je uređen novi, peti ulaz u gradsko groblje, i sagrađene su nove grobnice. Izgradnjom novog ulaza i staza građanima je omogućen mnogo lakši pristup grobovima njihovih najmilijih u starom dijelu groblja. “Izgradili smo i novi set grobnica uz sami glavni parking i to se pokazalo kao jako dobar potez. Građani su jako zainteresirani za kupovinu i skoro sve grobnice su rasprodane”, kaže Klanac.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike