Regija
VELIKI PROJEKT

U Orahovici edukativni centar, novi smještajni kapaciteti i brojni sportski tereni
Objavljeno 14. lipnja, 2019.
Projekt Uređenje Turističko-rekreacijskog centra „Jezero – Hercegovac – Ružica grad“ ukupno je vrijedan 81.377.429,88 kn
ORAHOVICA - Grad Orahovica realizira velik i višestruko koristan turističko-gospodarski projekt koji će paralelno biti koristan i za druge grane razvoja grada.Naime, razvojnim sporazumom za područje Slavonije, Baranje i Srijema, Grad Orahovica, u partnerstvu sa Turističkom zajednicom Virovitičko-podravske županije, Javnom ustanovom za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije i Turističkom zajednicom grada Orahovice uz savjetodavnu podršku Razvojne agencije VIDRA VPŽ, prijavio je projekt Uređenje Turističko-rekreacijskog centra "Jezero – Hercegovac – Ružica grad" ukupne vrijednosti 81.377.429,88 kuna. Riječ je o projektu ostvarenom na poziv na dostavu projektnih prijedloga "Promicanje održivog razvoja prirodne baštine na području Slavonije, Baranje i Srijema".

Održivi razvoj
- Cilj projekta je pridonijeti održivom razvoju županije kroz povećanje konkurentnosti prerađivačke industrije, potaknuti ulaganja u istraživanje, razvoj i inovacije u suradnji sa znanstvenom zajednicom i druge razvojne smjerove i kapacitete, kao što su turizam i ugostiteljstvo, stvaranje i jačanje MSP-a vezanih uz turizam te povećati konkurentnosti poduzetnika uz stvaranje novih tvrtki i radnih mjesta na području Slavonije, Baranje i Srijema. Nadalje, Specifični cilj projekta je proširiti turističku ponudu i produžiti turističku sezonu Orahovice kroz gradnju i razvoj Turističko-rekreacijskog Centra namijenjenog školskoj i predškolskoj djeci te studentima koji pohađaju školu u prirodi i terensku nastavu u kontinentalnom dijelu RH, kao i ljubiteljima selektivnih oblika turizma. Cilj je doprinos održivom društveno-gospodarskom razvoju i povećanje privlačnosti i obrazovnog kapaciteta prirodne baštine na području Slavonije, Baranje i Srijema - kažu iz Razvojne agencija VIDRA. Angažmanom saborske zastupnice i gradonačelnice Grada Orahovice Ane-Marije Petin i Virovitičko-podravske županije dobilo se povjerenje Vlade RH za razvoj turizma u malom slavonskom gradu koji je već godinama perjanica turizma Virovitičko-podravske županije, ali i šireg područja.

Novi sadržaji
- Ovaj projekt od velikog je značaja za sam grad i građane Orahovice jer se otvaraju nove mogućnosti zapošljavanja, ali i veće tržište za privatnike, a sve to zahvaljujući novim dodatnim sadržajima koji će obogatiti dosadašnju turističku ponudu - zadovoljno ističe gradonačelnica Ana-Marija Petin te o pojedinostima projekta kaže:

- Edukativni centar obuhvaća gradnju prije svega smještajne infrastrukture i to odmarališta za djecu kao središnje građevine i 14 bungalova, odnosno samostojećih zgrada tip studio-apartman s projektiranim kapacitetom od 80 ležaja ukupno, dok će prateći sadržaji u odmaralištu biti restoran s vanjskim prostorom i višenamjenske dvorane koje mogu istovremeno primiti do 140 osoba. Na plaži kupališta "Jezero" planirane su sanitarije na tri lokacije, kao i uređenje sportskih i dječjih igrališta. Osim turista u ljetnom razdoblju godine, produženjem turističke sezone privući će se i polaznici škole u prirodi, studenti i učenici koji pohađaju terensku nastavu u kontinentalnom dijelu Hrvatske, biciklisti, sportaši, planinari, gljivari, geochacheri, biolozi, geolozi i ostali zaljubljenici u prirodu i čist okoliš. Cilj je također napraviti poželjnu turističku destinaciju i tvrtkama za održavanje teambuildinga, polaznika raznih konferencija, kao i izleta raznih udruga i turističkih agencija - zaključila je Petin.Orahovica kao prepoznatljivo turističko mjesto zasigurno i zaslužuje ovako uređen prostor oko svog ponosa - orahovačkog jezera - godinama najposjećenijeg kupališta u ovom dijelu Hrvatske.

Vladimir Grgurić
Informacija o svim sadržajima u gradu
U novosagrađenom Edukacijskom centru na jezeru bit će niz zanimljivih sadržaja. Svi turisti moći će pronaći korisne informacije o svim zabavnim i edukativnim sadržajima na području grada. Poziv je pokrenut kao ograničeni poziv u okviru prioritetne osi 6 OPKK-a “Zaštite okoliša i održivost resursa”, Specifičnog cilja 6c2 “Povećanje atraktivnosti, edukativnog kapaciteta i održivog upravljanja odredištima prirodne baštine” financiranog sredstvima EU fonda za regionalni razvoj te namijenjen financiranju projekata vezanih uz održivo korištenje prirodne baštine na području Slavonije, Baranje i Srijema.
START SEZONE
Uoči realizacije ovog projekta, nova turistička sezona već je krenula. Orahovačko jezero ponovno je u odličnom stanju i spremno je za sezonu koja je odlično otvorena Papuk extreme challengom koji je doveo više od 2000 ljudi u samo tri dana i time odradio odličnu najavu.
Ovaj projekt od velikog je značaja za sam grad i građane, jer se otvaraju mogućnosti zapošljavanja
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana